PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425040
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Z tego co widzę na stronie cinema city do wyboru będą:
- 2D napisy
- 3D 48HFR
- 3D dubbing
- 3D napisy
Szczególnie jestem ciekaw jak będą wyglądały wersje 48HFR i 3D dubbing a nawet 3D napisy będzie nowością w pokazywaniu świata Tolkiena.
Jak myślicie jak może wyglądać 48fps w 3D (kiedyś czytałem, że Hobbit będzie przez to wyglądał sztucznie) oraz jak może wypaść dubbing (tego się najbardziej obawiam)?

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem

podobnie na ta wersje idę

ocenił(a) film na 7
grzewho_2

2D napisy, a później drugi raz na 3D 48HFR żeby zobaczyć o co tyle szumu.

ocenił(a) film na 7
grzewho_2

3DHFR z ciekawości i jeśli jakość nie zachwyci, drugi raz 2D napisy lub 3D IMAX, oczywiście też napisy

grzewho_2

Idź na 3D napisy.

grzewho_2

Pytanie: jak może wypaść dubbing w Hobbicie to chyba pytanie retoryczne. Każdy to chyba wie.
A na wątpliwości co do 48 HFR mam idealne rozwiązanie: wybierz się na taką wersję (w 3D), a potem w 2D napisami, tak jak ja.

ocenił(a) film na 8
Karton20

Nie wyobrażam sobie, aby ktoś mógł podłożyć głos pod McKellena. Dziwne musi to być uczucie, widzieć gandalfa, ale go nie słyszeć :P, szczególnie dla tych co oglądali wcześniej LotRa.

N3ro

Ja słyszałem w grze komputerowej. Było dobrze nawet bardzo ale na pewno nie tak dobrze jak w oryginale:)

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ja nie będę ryzykował i pójdę na 2D napisy,dubbingu nie zdzierżę(moim zdaniem powinien być tylko w animacjach i niektórych komediach) a na 3D się zawiodłem,albowiem byłem na seansie w 3D na Avatarze i Bitwie warszawskiej i mam co do 3D nieprzychylne zdanie(słaba rozdzielczość,wyblakły obraz).
Może na drugi seans zaryzykuję i wybiorę się na to 3D

Kokoner571

mi też 3d nie podchodzi i dubbing

N3ro

Zgadzam się. Dlatego nie biorę pod uwagę dubbingu. Bo któż może lepiej podłożyć głosy pod postacie, jak nie sami aktorzy?

grzewho_2

Ja już zarezerwowałam 3D 48HFR.

ocenił(a) film na 7
grzewho_2

Które najlepsze? Bo waham się między IMAX, 2D napisy i 3D 48HFR. Która wersja będzie najbliższa tej wersji, którą chciał nam przedstawić Jackson?

burujava

ja czytałam ze najlepiej po raz pierwszy zobaczyć film w zwykłym 2d/3d , a potem drugi raz iść na 48. tak zamierzam zresztą sama zrobić

ocenił(a) film na 7
katie_17

No to idę do IMAXa, bo duży ekran. A potem Cinema City i 3d 48HFR. W ogóle co znaczy skrót HFR?

burujava

High Frame Rate

ocenił(a) film na 7
katie_17

Nie mogli tego nazwać po prostu 48FPS? No tak, musieli wymyślić jakąś chwytliwą, marketingową nazwę.

ocenił(a) film na 7
burujava

Ajć, już chciałem kupować bilet, kiedy zdałem sobie sprawę, że w IMAXie też jest 3D, ale zwykłe. A ja 3D po prostu nie lubię. A ten ekran jest taki kuszący.
Zostaje Cinema City z 2D, napisy.

burujava

Ja tez nie. 3d w tych wszystkich filmach fabularnych oraz bajkach do mnie nie trafia. jest to desperackie wyciąganie pieniędzy od ludzi i nic ponadto. byłam w imaxie na ostatnim shreku to myślałam ze sie załamie. nie było żadnej różnicy poza większym obrazem od normalnego 2d. Praktycznie tylko avatar mi sie podobał bo tam 3d faktycznie bylo porządnie zrobione i nawet w zwykłych kinach dawało jakistam efekt. no ale w końcu avatar był kręcony w 3d, a nie konwertowany. hobbit z tego co wiem tez jest kręcony w 3d wiec może będzie tak dobry jak avatar, albo chociaż w przybliżeniu. mimo wszystko najchętniej poszłabym na 2d, ale jeszcze multikino nie opublikowało repertuaru, więc nie wiem na co sie zdecyduje.

ocenił(a) film na 7
katie_17

Właściwie to jeśli chodzi o jakość 3D to Hobbit jest nakręcony lepiej od Avatara. ;) Jeśli Peter Jackson oglądał jak idzie edytowanie, robił to w okularach.
Dla mnie 3D to nie tylko wyciąganie kasy ale także tanie efekty(coś wypada w ekranu), ujęcia są dobrane po to, żeby wyeksponować ten efekt(niepotrzebne zbliżenia na wypukłości).
Ale po rozmowie z dziewczyną, doszliśmy do wniosku, że pójdziemy do CC na 3D 48HFR z napisami.

burujava

prawdziwe 3d to jest na filmach przyrodniczych. pamietam że po raz pierwszy w imaxie byłam na filmie o rekinach i ten rekiny to mnie dosłownie otaczały. w żadnym filmie fabularnym który później oglądałam nie było takie efektu

ocenił(a) film na 7
katie_17

Nie no tu nie chodzi o jakieś chwyty reklamowe jakie każdy film ostatnimi czasy używał, żeby zarobić więcej hajsu na biletach.(Harry Potter)
Hobbit był kręcony z myślą o 3D.
http://www.youtube.com/watch?v=KzidriniP6Y
Początek omawia sprzęt i samą technikę.

burujava

dzięki :)

burujava

to już nie do mnie z tym pytaniem. mnie hobbit interesuje głównie od strony samej historii a nie tej nowinki technicznej, zwłaszcza ze o technologi nie mam bladego pojęcia :) chociaż i tak pójdę zobaczyć o co to całe zamieszanie i czy faktycznie ma się to wrażenie jakby naprawdę było się w tym filmie ( czy coś w tym stylu, jak pisałam z technologi jestem zielona)

ocenił(a) film na 8
grzewho_2

Ja jestem zdania, że mimo wszystko iż 3D strasznie wkurza i daje po oczach to do kina wybrać się właśnie na wersję z tą technologią. W domu potem można na spokojnie obejrzeć bez efektu 3D. Z 'Hobbitem' jest ten problem, że do wyboru jest jeszcze liczba klatek na sekundę. Z tą opcją ja bym jednak nie kombinował i wybrał standardowe 24. 48 może wkurzać i przyjemność z oglądania może kompletnie ulecieć, bo takie combo 3D + 48 klatek/sekundę może być nie do zniesienia. Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 8
grzewho_2

Zapomniałeś o 2D Dubbing. Oto przykład: http://cinema-city.pl/index.php?module=movie&id=3007
Mam wrażenie (przepraszam za obrazę), że jest to wersja dla "leniwych gimbusów".

grzewho_2

Na 2D napisy. Ne opłaca się iść na to w 3D.

ocenił(a) film na 9
marvolo_1998

A widziałeś że się nie opłaca?

mareczekp2

No sorry, ale te 3D to góvnno, czyli tzw wyciąganie kasy. Nawet Avatara wolałbym zobaczyć w 2D.

ocenił(a) film na 9
marvolo_1998

Jeśli nie widziałeś Hobbita w 3D to ocenianie go pod pryzmatem tej technologii z innych filmów jest żałosne.

mareczekp2

Żałosne to jest bronienie tego nic wartego góvna 3D. Dzieciom takie 3D się podoba. Są inne filmy robione pod tą technologie i wypada to tak sobie.

ocenił(a) film na 8
marvolo_1998

dziecom? przecież ty dziecko masz 14 lat i jesteś szczylem - 1998 rocznik? Już sama treść postów to dziecinada, ocenić coś o czym nie ma się pojęcia

ocenił(a) film na 9
smugglersun_2

Takim nie przetłumaczysz. Czasem żałuję że internet jest dla wszystkich.

marvolo_1998

zalosna jest twoja wypowiedz skoro nie potrafisz jej umotywowac bez wulgaryzmow.
Kazdy wybiera co mu bardziej pasuje odnosnie 3D.

ocenił(a) film na 8
grzewho_2

Hobbit 3D, latające wokół strzały, bryzgająca krew, majestatyczne krajobrazy, chyba posikam się ze szczęścia. Już nie mogę się doczekać^^ :):)

bogucc

Krew? Muszę Cię zmartwić, ale w Hobbicie nie bd krwi.

ocenił(a) film na 8
marvolo_1998

"Krew? Muszę Cię zmartwić, ale w Hobbicie nie bd krwi." czyli "Krew? Muszę Cię zmartwić, ale w Hobbicie nie brak danych krwi." ?

smugglersun_2

Najlepszy komentarz świata :D

ocenił(a) film na 7
grzewho_2

Niestety mi zostaje tylko 2D napisy. Efektu 3D nie widzę ze względu na wadę wzroku, więc nawet nie wiem jakie to uczucie oglądać film w tej technice:(
Dubbingu nienawidzę, ale jestem ciekawa jak bardzo zepsuje odbiór filmu w tym wypadku. Poza tym, jakoś nie jestem w stanie sobie wyobrazić Gandalfa bez jego głosu xD A poza tym, cieszę się że będzie także wersja z napisami. Gdyby jej nie było to bardzo, oj bardzo bym się wkur****.

Naarien_von_Valleris

ja to bym wtedy chyba do niemiec albo szwecji pojechała

ocenił(a) film na 7
katie_17

Z tego co mi wiadomo w Niemczech wszystkie w filmy są dubbingowe. Ale nie wiem na ile to jest prawda.

Naarien_von_Valleris

sa specjalne kina angielskie, gdzie wyświetlane są wszystkie filmy z napisami. we Wiedniu tak jest bo byłam, wiec na pewno w berlinie też, a że mam od siebie pociąg prosto do berlina, wiec w ostateczności byłoby to wygodne rozwiązanie ;)

ocenił(a) film na 7
katie_17

ciekawa informacja, dobrze wiedzieć. Dzięki :)

ocenił(a) film na 8
grzewho_2

2D napisy
W 3D to się ogląda Avatara, w innych filmach scen 3D po prostu nie ma,szkoda tracić pieniądze, wersja analogowa nie jest wcale gorsza
No i nie ma denerwujących okularów

ocenił(a) film na 7
katedra

Hobbit jest kurczę lepiej nakręcony jeśli chodzi o 3D.

ocenił(a) film na 8
grzewho_2

Jest 5 wersji filmu, jeszcze 2d dubbing :)

ocenił(a) film na 8
przemoo

tak wiem ale juz oczywiscie nie moge zmienic bo filmweb nie pozwala ;/

grzewho_2

2D napisy na taki seans idę 25 grudnia

ocenił(a) film na 7
PanLeszek_2

zwykła wersja 24 w 2d. Nie widzę sensu płacić za bilet 36 zł za 48 klatek