Pieśń wykonywana przez krasnoludy jest inna niż w książce - wykonują ją bez instrumentów (Thorin np. nie ma swojej słynnej harfy)
Przy ognisku trolli rozpoczyna się walka,widać jak krasnoludy atakują trolle, w książce to trolle złapały krasnoludy do worków, jedynie Bilbo się uratował
Scena w której Gandalf uderza laską o skały to moment pokonania trolli - wschodzące słońce przemienia ich w skały
Bilbo wyciąga z pochwy miecz, nie jestem jednak pewien czy robi to przed walką czy tylko chce zobaczyć swój nowy nabytek po kradzieży u trolli
podzielcie się własnymi przemyśleniami co do reszty
W momencie otwierania drzwi Bag End przez Bilba przewracają się krasnoludy. Ale nie ma pośród nich Thorina, który w książce upadł na sam dół i był z tego powodu bardzo niezadowolony. Ciekawe jak zostanie wprowadzony do środka w filmie :)
Do domu Bilba przychodzą(w filmie) kolejno Dwalin Balin oraz Kili i Fili a reszta wpada do środka z hukiem(w książce tylko ostatnia czwórka wpada) Gandalf stoi z tyłu i patrzy co się dzieje to tyle w związku z ucztą. Miecz to żądło znalezione u trolli czyli Bilbo tylko je ogląda. Mamy też scenę z Traninem(ojcem torina) i podziemiami Dol Guldur scenę z przywitania w rivendel(ta co ich okrążają jak się przyjżymy widzimy że to rivendel) i Jakieś tam poboczne sceny.
Właśnie - scena z Gandalfem. Czy on chodzi po podziemiach Dol Guldur czy raczej w Morii, podczas uprowadzenia krasnoludów przez gobliny ?
Skąd taki wniosek ? Pytam bo nie widziałem nigdzie tego tematu wcześniej. Nie zauważyłem w ręce Gandalfa miecza, więc mogła to być rzeczywiście retrospekcja, ale są jeszcze jakieś przesłanki ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
w podziemiach gdzie uprowadziły gobliny krasnoludów nie było żadnych ruin więc to raczej nie chodzi o przejście przez Góry Mgliste
A miejsce gdzie stoi Gandalf w nocy? Łudząco przypomina Wichrowy Czub ale w tle widać zniszczone ruiny albo wieżę(?) może to Dale