PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425316
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Analiza trailera

ocenił(a) film na 8

Pieśń wykonywana przez krasnoludy jest inna niż w książce - wykonują ją bez instrumentów (Thorin np. nie ma swojej słynnej harfy)
Przy ognisku trolli rozpoczyna się walka,widać jak krasnoludy atakują trolle, w książce to trolle złapały krasnoludy do worków, jedynie Bilbo się uratował
Scena w której Gandalf uderza laską o skały to moment pokonania trolli - wschodzące słońce przemienia ich w skały
Bilbo wyciąga z pochwy miecz, nie jestem jednak pewien czy robi to przed walką czy tylko chce zobaczyć swój nowy nabytek po kradzieży u trolli

podzielcie się własnymi przemyśleniami co do reszty

ocenił(a) film na 9
katedra

W momencie otwierania drzwi Bag End przez Bilba przewracają się krasnoludy. Ale nie ma pośród nich Thorina, który w książce upadł na sam dół i był z tego powodu bardzo niezadowolony. Ciekawe jak zostanie wprowadzony do środka w filmie :)

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

Może wejdzie razem z Gandalfem, przez co podkreślą jego władczy charakter

ocenił(a) film na 10
katedra

Do domu Bilba przychodzą(w filmie) kolejno Dwalin Balin oraz Kili i Fili a reszta wpada do środka z hukiem(w książce tylko ostatnia czwórka wpada) Gandalf stoi z tyłu i patrzy co się dzieje to tyle w związku z ucztą. Miecz to żądło znalezione u trolli czyli Bilbo tylko je ogląda. Mamy też scenę z Traninem(ojcem torina) i podziemiami Dol Guldur scenę z przywitania w rivendel(ta co ich okrążają jak się przyjżymy widzimy że to rivendel) i Jakieś tam poboczne sceny.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Właśnie - scena z Gandalfem. Czy on chodzi po podziemiach Dol Guldur czy raczej w Morii, podczas uprowadzenia krasnoludów przez gobliny ?

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

Po podziemiach Dol Guldur.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Skąd taki wniosek ? Pytam bo nie widziałem nigdzie tego tematu wcześniej. Nie zauważyłem w ręce Gandalfa miecza, więc mogła to być rzeczywiście retrospekcja, ale są jeszcze jakieś przesłanki ? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

w podziemiach gdzie uprowadziły gobliny krasnoludów nie było żadnych ruin więc to raczej nie chodzi o przejście przez Góry Mgliste

ocenił(a) film na 9
katedra

Prawdziwa analiza będzie odbywać się jutro od godziny 16 :p

ocenił(a) film na 8
cinek0122

chodzi o dotychczasowy trailer

ocenił(a) film na 8
katedra

A miejsce gdzie stoi Gandalf w nocy? Łudząco przypomina Wichrowy Czub ale w tle widać zniszczone ruiny albo wieżę(?) może to Dale

katedra

Co do tego miecza Bilba, to wydaje mi się, że to tuż po zdobyciu go na trollach. Jego mina pasowałaby do informacji, że to broń z Gondolinu z I ery. :)