PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425105
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Teoretycznie mógłby się pojawić. Akcja dzieję się 60 lat przed Władcą Pierścieni, a w
Dwóch Wieżach (wersja rozszerzona) powiedział Eowinie że ma 87 lat (dla nieoczytanych,
wywodził sie z ludu Numenoru obdarzonego dłuższym życiem niż zwykli ludzie). W
Hobbicie miałby wtedy 27.

ocenił(a) film na 10
aniol12

Ale przez wiele lat był z dala od Rivendel służył w armii Tengla więc teortytycznie tak ale praktycznie wielkie wymowne NIE!!!

ocenił(a) film na 10
adrian229

Aragorn był wtedy w Rivendell pod opieką Elronda, wypadało by żeby się pojawił.

ocenił(a) film na 6
fanaticadas

Tylko powiedz mi w jakim celu miałyby się pojawiać sceny z nic nie wnoszącym do fabuły 10 letnim chłopcem?

ocenił(a) film na 10
Dealric

Żeby pokazać całość ogółu

ocenił(a) film na 9
aniol12

Aragorn urodził się w roku 2931 trzeciej, Bilbo wyruszył na wyprawę z Gandalfem w roku 2941 więc Aragorn miał wtedy tylko 10-11 lat.
Władca rozpoczyna się dokładnie w roku 3001 w 111 urodziny Bilba. Scena z Eowiną ma miejsce w roku 3018 w czasie trwania wojny o pierścień i wtedy Aragorn miał 87 lat.

Aizentea

racja. zapomniałem że frodo czekał na gandalfa dobrych pare lat po odejściu bibla do początku wyprawy. sugerowałem się filmem i zapomniałem o tym

ocenił(a) film na 10
aniol12

No tak Frodo był młodzieniaszkiem ze 20 lat jak wyruszył Bilbo a jak sam wyruszał to miał już 32 lata.

adrian229

btw, zgodnie z filmową wersją Aragorn przyznał też że wychowywał się w Rivendell. Żeby uniknąć nieścisłości między obydwoma filmami mógłby pojawić się tam jako ten mały chłopiec. Jak wymyśli Jackson, zobaczymy pod koniec roku.

ocenił(a) film na 10
aniol12

Są nawet spore szanse na to taki pomysł siedzi mi ot pewnego czasu w głowie i pozwól że cie zacytuje"Jak będzie dopiero zobaczymy pod koniec roku".

ocenił(a) film na 6
aniol12

ale po co miałby sie tam pojawiac? Czytales ksiazke?

szibi

W filmie jest dodane wiele postaci i wydarzeń , które nie były w książce.

ocenił(a) film na 6
Nessa_3

Wbrew pozorom rzeczy dodanych za dużo nie ma. Mamy Haldira w Helmowym Jarze i w sumie tyle.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Elfy w Jarze, trupy na polach Pelennoru, Arwena wszędzie.

Dealric

Bardziej chodziło mi o Hobbita np. Biała Rada i Dol Guldur...

szibi

czytałem, jego postać jest tak samo potrzebna jak froda czy legolasa a mimio to są , więc uważam że na siłe można by go tam tez dać

ocenił(a) film na 10
aniol12

Akurat Legolas być musi wyobrażacie sobie królestwo elfów bez księcia elfów pewni będzie on też jakimś dowódcą armii idącej pod Erebor.

ocenił(a) film na 6
aniol12

Aha, no ale mam nadzieje ze to nie popsuje filmu.. chociaz w sumie Jackson Władcy nie popsul to nie ma sie co bac ;)

ocenił(a) film na 6
aniol12

Tu akurat się mylisz. Tzn tak Frodo jest zbędny, ale także on tam prawie żadnej roli nie odgrywa. Pojawia się tylko we wstępie gdzie Bilbo będzie rozpoczynał swoją opowieść i koniec. A akurat Legolas to i w książce był. Pamiętaj, że drużyna Bilba podróżuje dość długo przez jego las i nawet zahacza o jego "pałac"

ocenił(a) film na 10
Dealric

Nie jago tylko jego ojca a nie wyobrażacie sobie chyba domu ojca bez syna w środku więc postać wymuszona.

ocenił(a) film na 9
Dealric

Właśnie, spotkali tam Tradhuila, ojca Legolasa, ale mi Legolas nie przeszkadza.

ocenił(a) film na 6
mareczekp2

No tak, ale chodzi o to, że zgodnie z historią Legolas także na tym dworze przebywał. W książce z imienia nie był wymieniony ale spokojnie można spodziewać się, że jak byli przyjmowani przez Trandhuila to Legolas był gdzieś przy nim. Więc jeśli rola Legolasa będzie polegała na 1-2 zdaniach to nie powinno być problemu.

ocenił(a) film na 5
Dealric

A co powiecie na taką wersję:
Tauriel jest żołnierzem w a Armii Thranduila. Legolas ją kocha, ale ukrywają swój związek ponieważ jego ojciec tego nie akceptuje. Legolas spotyka się z Tauriel, która strzeże beczek na królewskie wino. Krasnoludy i Bilbo wykorzystują do ucieczki moment kiedy para oddaje się miłosnym igraszkom. Thranduil za niedopilnowanie beczek przenosi Tauriel do czegoś w rodzaju karnej kompani. Legolas się buntuje i w czasie oblężenia Samotnej Góry to on pomaga Bilbowi skontaktować sie z połączonym armiami ludzi i elfów. W Bitwie 5 Armii Tauriel ginie poświęcając się w obronie którejś z postaci.
I w ten sposób mamy tragiczny wątek miłosny, historię w miarę zgodną z książką, dodatkowy element wyciskający łzy i udało mi się zastąpić pijanych strażników parą kochanków. Hollywood kocha takie historie i nie zdziwiłbym się gdyby Peter w podobny sposób poprowadził wątek Legolasa. Czy tego chcemy czy nie, jakiś wątek miłosny musi się pojawić bo takie są zasady.
Aragorn może na chwilę pojawi się w Rivendell jako mały chłopiec, chociaż nie liczyłbym na to wcześniej niż w wersji reżyserskiej. Większość osób, która mówi o Aragornie w filmie chce żeby znowu zagrał go Viggo, a to nie ma najmniejszego sensu.

ocenił(a) film na 10
zonk_2

NNNNNNNNNNIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tylko nie takie coś bo zrobi nam się z tego kolejny zmierzch.

ocenił(a) film na 5
adrian229

nie wiem o co ci chodzi, bo nie widziałem Zmierzchu

zonk_2

chodzi o to, że zrobi się z tego telenowela.

ocenił(a) film na 10
happy_pampers

Nie tyle że telenowela a argentyńska telenowela.

zonk_2

Ciesz się , że nie widziałeś Zmierzchu... Ja bardziej się zastanawiam co to miało być z Gandalfem i Galadrielą , bo nie bez przyczyny pokazali w zwiastunie tą scenę chyba , że po to aby podrażnić. No mogło to być jakieś błogosławieństwo elfów , tak jak z Frodem w Drużynie Pierścienia , ale z Gandalfem to wogóle co inego , a przynajmniej mi się tak wydaje.

ocenił(a) film na 10
Nessa_3

Po co Gandalfowi błogosławieństwo elfów skoro on był już honorowym elfem. Ale nic nigdy nie wiadomo. To na pewno jest jakoś związane z wyprawą pod Dol Guldur ale jak.

ocenił(a) film na 5
Nessa_3

przesadzacie, z Władcy Pierścieni można by wyciąć kilka scen z Frodem i Samem, po których stwierdzilibyście że to film o pedałach. Tacy jesteście niewyżyci, że kobieta poprawiająca starcowi kosmyk włosów kojarzy wam się od razu z romansem?

ocenił(a) film na 10
zonk_2

Zgodzę się z tym filmem o pedałach niekiedy Sam zachowuje się jak taki rasowy pedał co do Froda to może być ale Sam.

ocenił(a) film na 9
Nessa_3

Cóż, nie chce mi się sprawdzać ale ile czasu Gandalf i Galadriela się znali? Chyba prawie z 2 tysiące lat będzie. Teraz zastanówcie się jakie gesty zdarza się wam wykonać wobec przyjaciół(ek) (w zależności od płci oczywiście :p) których nie znacie nawet przez 1% tego czasu :)

ocenił(a) film na 10
Seba13169

Znali się co najmniej 6000 lat więc widzisz.

adrian229

niepamiętam dokładnie, dawno czytałem silmaliriona ale czarodzieje przybyli chyba po klęsce Melkora, długo przed bitwą z Sauronem a ona odbyła się 10 000 lat przed Władcą Pierścieni. Więc chyba znali się troche dłużej

aniol12

pomyłka 3000 lat. Ale to i tak długo

ocenił(a) film na 9
aniol12

Gandalf przybył to Śródziemia ok 1100 roku trzeciej ery czyli 4500 lat po ostatecznym pokonaniu Morgotha pod koniec pierwszej ery. Pierwsza era trwała ok 600 lat, druga ok 3500 trzecia 3019.
Tak naprawdę nie wiadomo jak długo Gandalf zna się z Galadierę. Pamiętajcie, że zanim przybył do Sródziemia nosił imię Olorin i często po postacią elfa kontaktował się z innymi elfami. Gandalf mógł poznać Galadierę jeszcze w Valinorze.

ocenił(a) film na 10
Aizentea

czyli możliwe że znali się ok 7000 lat prawdopodobnie.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Całkiem możliwe, Galadiera jest bardzo stara...

ocenił(a) film na 10
Aizentea

Tak z 8000 lat może mieć.