on w tym filmie fizycznie zagrał czy wygenerowano go komputerowo skoro ma sie pojawic na chwile w tej części?
Sam nie wiem, ale w wywiadach mówił, że fizycznie gra smoka co również i mnie trochę zdziwiło. Może będzie tak, że on będzie grał swoje, a animatorzy przełożą to na 4 łapy i wygląd smoka. Tak się robi podczas normalnej animacji postaci.
Ja też jestem strasznie ciekaw, mam nadzieje, że to będzie taki tru bad ass pełny grozy i ciemności.
Nie używa się motion capture do animacji zwierząt i pokrewnych. Gollum i wszystkie postacie człekopodobne to co innego.
Często robi się tak, że animatorzy nagrywają siebie, wcielają się w role i animują ręcznie. W tym przypadku będzie najprawdopodobniej tak samo tylko to benedict będzie nagrywany. Albo czegoś nie wiemy i Smaug będzie miał ludzką postać :D.
http://www.youtube.com/watch?v=aqJdbgsVTdg - tutaj mały mejkin of Rango, który pokazuje tą technikę.
Oczywiście mogę się mylić, nie jestem TD Wety i może wymyślili coś przełomowego :)
Zgadza się. Jednak myślę, że przy smoku jest zdecydowanie więcej zabawy i nie sądziłam, że w ten sposób stworzą Smauga. W takim wypadku, jestem lekko zaskoczona i NAPRAWDĘ nie mogę doczekać się efektu.
na początku benedict mial podkładac sam glos ale zmienili na motion capture :) dlatego rowniez nie moge sie doczekac scen ze smaugiem, a zwlaszcza zdjec z planu przedstawiajacych krecenie scen miedzy bilbem a smokiem. ale to głownie dlatego zeby zobaczyć duo sherlock i watson zupełnie w innych rolach :D