PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425348
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Byłem dzisiaj w księgarni zobaczyć egzemplarz "Hobbit: gry i zabawy" która ma przybliżyć
dzieciom "Hobbita". Jest tam mnóstwo zdjęć z filmu. Nawet takie których nigdy nie było w
sieci. Ale tylko z pierwszej części. Jest np. okazałe zdjęcie Elronda w zbroi. Z wyciągniętym
mieczem. Czy to oznacza że zobaczymy w pierwszej części bitwę o Dol Guldur? Chyba że
książka została przygotowana zanim podzielili film na trzy części. I bitwa z
Czarnoksiężnikiem która miała być w pierwszej, przeniosła się do drugiej części...
Ciekawość się we mnie wielka wzbudziła, doczekać się nie mogę! Jeszcze Elrond ma tak
fenomenalną zbroje. Lepsza nawet od tej którą miał na sobie podczas bitwy Ostatniego
Sojuszu.

ocenił(a) film na 9

Wydaje mi się że gra weszła do sprzedaży przed podzieleniem Hobbita na 3 części, więc bitwy raczej nie powinno być w pierwszej ; ), ale tą "fenomenalną zbroję" Elronda naprawdę chciałbym zobaczyć. Widać że ekipa z Weta Workshop pracowała na najwyższych obrotach skoro zbroja jest lepsza od tej z Drużyny Pierścienia, a to tylko lepiej rokuje dla całego filmu. Oczywiście jak wszyscy nie moge doczekać się filmu !

ocenił(a) film na 9
Wrat7

Właśnie odwiedziłem stronę wydawnictwa Amber i data wydania "HOBBIT.NIEZWYKŁA PODRÓŻ.GRY I ZABAWY" to 6 września czyli już sporo po info o trzeciej części Hobbita. Ciekawe czy po prostu nie wyrobili sie z edycją książki czy po prostu ELRONDA W ZBROI UJRZYMY W " THE AN UNEXPECTED JOURNEY ",

ocenił(a) film na 9
Wrat7

Skojarzyłem sobie że w Hobbit calendar widzimy Elronda w zbroi ; ) może o tego własnie chodzi. nie zdziwię się bo faktycznie wygląda wspaniale : )
http://collider.com/wp-content/uploads/the-hobbit-movie-calendar.jpg

użytkownik usunięty
Wrat7

A rzeczywiście to jest to zdjęcie. Tak mi się wydawało że gdzieś je już widziałem. Ale jest małe. W tej książce zajmuje całą stronę A4(chyba nawet to był większy format) i wygląda na prawdę genialnie.

użytkownik usunięty

A i było jeszcze jedno zdjęcie, takie do klatki piersiowej, gdzie Elrond w tejże właśnie zbroi trzyma miecz nagi miecz. :)

ocenił(a) film na 9

Zdjęcie jest kozackie. Już wyobrażam sobie, jak troje posiadaczy elfich pierścieni rzuca zaklęciami na prawo i lewo pod Dol Guldur...:)

Nie panikuj! Na kalendarzy też jest Legolas a jego w pierwszej części niestety nie będzie. To że Elrond jest w zbroi nie oznacza że będzie Bitwa w Dol Guldur.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Nie panikuje. Nie mówię też o kalendarzu trollu. Tylko o książce którą widziałem. A w niej zdjęć Legolasa nie było. :)

ocenił(a) film na 9

Wytłumacz mu co chciałeś powiedzieć na zasadzie obrazków... bo tekstu Troll widocznie nie rozumie ;-)

użytkownik usunięty
khazad7_2

Na prawdę mi się nie chce, kto miał zrozumieć, zrozumiał. :)

Sam jesteś trollem.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Wszyscy użytkownicy na filmwebie którzy piszą na forum Hobbita uważają Cie za trolla, ale spoko ja jestem...

On tego i tak nie zrozumie.

Wszyscy to znaczy psychofani batmana...

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Moim zdaniem, prawdziwi fani "Hobbita" i Tolkiena.

Czyli nie ty

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Znam Silmarillion, Niedokończone Opowieści, Dzieci Hurina, Hobbita, Władce Pierścieni. Czytałem po kilka razy. Przerobiłem Atlas Śródziemia i Klucz do Tolkiena. Mam w pokoju ścianę poświęconą Tolkienowi. Na niej wielką mapę Śródziemia. Półki z książkami, figurkami, i filmami. Ja fanem? Rzeczywiście, co ja tam wiem...

Spoko ale nie tylko ty jesteś fanem bo ja i inni na tym forum także.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Tak i Ci inni właśnie nazywają Cie trollem. Bo rujnujesz opinie fanom Tolkiena na innych forach. Później przez takich jak Ty, powstają stereotypy.

Na jakich forach ja innych siedzę? Ogarnij się

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Wszyscy pisali jakie zamieszanie robiłeś na forach innych filmów. Np. Batmana.

Innych? Jakich innych? jak ja tylko pare dni na forum Batmana siedziałem a potem to były nie moje konta.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Wiele osób tak pisało więc to chyba wiarygodne źródło.

No raczej nie bo ja na innych forach nie siedzę.

Popieram calkowicie. Kamil niecelowo ale skutecznie psuje opinie wszystkim NORMALNYM fanom LOTRa i Hobbita. Jego klotnie i prowokacje na forach m.in Batmana sa juz legenda. I mimo ze twierdzi ze bylo inaczej to prawda taka ze mialy one juz miejsce zanim ktos zaczal sie podszywac za niego. Teraz udaje swietego... jest to temat walkowany od kilku miesiecy... Najlepiej jest nie komentowac jego wpisow na forum ani nie wchodzic z nim w jakikolwiek dialog bo tak naprawde pod katem merytorycznym nie ma o czym z nim rozmawiac niestety... a szkoda bo podaje sie za fana Tolkiena i jego dziel.

ocenił(a) film na 9

Potwierdzam - to znaczy być prawdziwym fanem :)

ocenił(a) film na 9

A mógłbyś wstawić zdjęcie ściany?

użytkownik usunięty
mareczekp2

Jak chcesz to Ci wyśle na e-mail:)

ocenił(a) film na 9

Nie mogę Ci wysłać wiadomości niewiem czemu, ale widziałem inny Twój temat z kolekcją. Czy ta mapa na ścianie to to o co pytałem? O i świetna kolekcja. Teraz naprawdę rozumiem o czym pisałeś :)

użytkownik usunięty
mareczekp2

Tzn o co pytałeś? Trochę późno, słabo rozumuje:D

ocenił(a) film na 8

Tez przeczytalem Silmarillion, LOTR, Hobbita, Dzieci Hurina i Niedokonczone opowiesci i równiez mam na scianie sporą mape Śródziemia złożoną z ok. 18 kartek A4 :D Przymierzam sie do The History of Middle-earth.
Nie moge sie doczekac premiery Hobbita.
Pozdrawiam

Witam w klubie i zapraszam do znajomych.
Ksiazki wymienione przez Ciebie rowniez przerobilem plus opowiadania z ksiazki wydanej teraz jako "Opowiesci z niebezpiecznego krolestwa" :) obecnie "studiuje" Niedokonczone opowiesci (glownie watki zwiazane bezposrednio z Hobbitem wymienione w ktoryms z tematow przez "Obleha").
A odnosnie figurek... daj mi namiary na maila to przesle Ci "kilka" fotek mojej kolekcji brachu :)

Nie jest pewny czy ta Bitwa będzie w filmie w ogóle. Może scenarzyści dokonają zmian w porównaniu z Tolkienem. W filmie do tej pory widzieliśmy tylko ruiny tej twierdzy, po której przechadza się Gandalf. Twierdza ta powinna wyglądać tak:
http://www.lotrscenerybuilder.org/images_small/Dol-Guldur/Dol-Guldur-Mirkwood_Lo tro(2).jpg

a nie taka opuszczona jak na zwiastunach:
http://25.media.tumblr.com/tumblr_mao73dCBI71qakpcao1_500.jpg

ocenił(a) film na 9
obleh

Ale może właśnie specjalnie ukazana została jako Ruiny... bo może to po prostu retrospekcja?
A może właśnie w Ruinach zło zacznie się odradzać i dlatego też Biała Rada jego tak szybko nie wykryje... odbudowaną fortecę łatwo namierzyć ;)
No ale zobaczymy... nigdy nie należy się pod kątem fabularnym sugerować zawartością trailerów. Bo są to wycinki różnych kadrów.. i widok ruin Dol Guldur może być zupełnie innym kadrem niż myślimy... może nie być widokiem na twierdzę zaraz przed jej oblężeniem.

Pozostaje czekać do grudnia :-) Osobiście uważam, że wolę mieć więcej NIEWIADOMYCH niż gotowych odpowiedzi... satysfakcja z oglądania filmu jest większa :-)

użytkownik usunięty
khazad7_2

Właśnie, Gandalf jak sprawdzał co się dzieje, kiedy został pojmany itp. Dol Guldur dopiero rosło w siłę. Więc czemu ma nie być pokazane jako gruzy we wspomnieniach Mithrandira.

khazad7_2

W pierwszym zwiastunie gdy Gandalf spotyka w Dol Guldur Thraina też są to tylko ruiny, a według Tolkiena powinny to być lochy potężnej pełnokrwistej twierdzy.

użytkownik usunięty
obleh

Może wizja Petera jest trochę inna.

ocenił(a) film na 9
obleh

Przypomina mi Harenhall z "Pieśni Lodu i Ognia" i taka wizja jak najbardziej mi się podoba. Zobaczymy jak to będzie w filmie.

ocenił(a) film na 9
khazad7_2

Nie jestem do końca pewien po jakich ruinach przechadza się Gandalf w pierwszym zwiastunie. Widać wyraźnie, że ma ręku Glamdringa, czyli nie może to być retrospekcja z wizyty na zewnątrz Dol Guldur. Tym bardziej więc czekam na to, co pokaże nam Peter. I osobiście liczę na wątek twierdzy Saurona (w sensie jej zdobycia) w części drugiej. Akcja musi się rozkładać równomiernie :)
Pozdrawiam ;)

Marvolo666

To że ma Glamdringa to jest bardzo ciekawe. Ale to było w starym zwiastunie kiedy jeszcze miały powstać 2 a nie 3 części.

Marvolo666

Z tym Glamdringiem to mnie zamurowało. Skoro tak to dlaczego w zwiastunie nr 2 ( zakończenie alternatywne ) Elrond mówi Gandalfowi co to za miecz ma w ręku znaleziony w jaskini trzech trollów.
Gandalf przecież spotyka Thraina, który daje mu mapę i klucz o wiele lat wcześniej i w scenie ze zwiastuna nr 1 ma ten miecz w ręku. Bez sensu trochę. Chyba, że w zwiastunie pierwszym to inny miecz.

użytkownik usunięty
obleh

No właśnie, mamy pewność że to był Glamdring?

ocenił(a) film na 9
obleh

Hmmmm...wygląda na Glamdringa, ale może rzeczywiście to inny oręż. Być może ta scena będzie już w części drugiej. W końcu trailer ma już rok, a pomysł trzech części jest późniejszy. W momencie gdy Gandalf chodzi po lochach w pierwszym trailerze nie posiada miecza. Podobnie jak w ostatnim zwiastunie, gdy przed czymś ucieka. To zapewne będzie retrospekcja.

Marvolo666

Posiada miecz w zwiastunie 1:
http://www.empireonline.com/images/uploaded/hobbit5.jpg
To ze zwiastuna nr 2:
http://elvenesse.net/blog/wp-content/uploads/2012/09/StingMoment2_HobbitTrailer2 .png
Czy to te same miecze?

ocenił(a) film na 9
obleh

Wydaje mi się, że tak - w obu wypadach jelec rękojeści jest obustronnie wygięty ku ostrzu. I wydaje mi się, że rękojeści obu są pokryte taką skórką. Aczkolwiek mogę się mylić :)

użytkownik usunięty
Marvolo666

No to mamy zagadkę. Odpowiedź pewnie dopiero w grudniu.

ocenił(a) film na 9

Na to wygląda. Wydaje mi się, że te sceny z Gandalfem czekają nas dopiero w następnej części, ale sami zobaczymy :)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Ja różnic w tych mieczach nie znajduję. Jak dla mnie są takie same. Tylko z tego co pamiętam z książki Orcrist i Glamdring były bliźniacze, a miecz Thorina wygląda całkiem inaczej, bardziej podobny do Żądła.

ocenił(a) film na 9
Banner

To prawda. Z tym, że Żądło nadawało się jako otwieracz do listów xD he he

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

To z pewnością ten sam miecz.