PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425101
6,7 74 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Film moim zdaniem siada przy Władcy każdej z części ...brak klimatu.przesłania,dramatyzmu,większych emocji...widowisko jedynie poprawne wizualnie

ocenił(a) film na 7
kamilxxx09

ulepił już bałwana ??? to jeszcze zrób orła na śniegu ;P

użytkownik usunięty
hanibal

Władca nie jest tak głęboki, jak piszesz, jest raczej dość prosty (w przesłaniu, nie fabule) co nie zmienia faktu, że zarówno książka jak i film są genialne:)

ocenił(a) film na 7

po wypowiedziach widzę że jesteś jednym z bardziej tu ogarniętych ale nie zgodzę się z Tobą ....tak jak napisałem te filmy zawierają tyle życiowych dylematów,tyle prawdy o ludzkiej naturze,słabościach chuciach i to jest właśnie piękne że wplątane jest to w spaniałą bajeczną przygodę tylko trzeba to wszystko wychwycić ....można by tu było tyle przykładów wymieniać że aż mi się pisać tyle nie chce ....Trylogia WP jak dla mnie to wszystko w jednym .

użytkownik usunięty
hanibal

No cóż, i ja się z tobą nie zgadzam, ale nie chcę tu śmiecić:) Jakby ci się kiedyś chciało to pisz na PW:)

ocenił(a) film na 7

nie wiem ile masz lat jakie wartości w życiu,ale wiem że z czasem i wraz z przeżyciami zmienia się punkt widzenia i postrzegania wszystkich rzeczy ...sądzę że 10 lat temu nie widział bym tego wszystkiego w tych filmach co widzę teraz ...widział bym dobre widowisko z dobrą muzyką i chyba nawet tak było gdy wchodziła drużyna pierścienia ....ale to nie pierwszy raz gdy z czasem postrzegam jakiś film zupełnie inaczej,i to film który wydawało mi się że znam dobrze i dobrze pamiętam...ale cieszy mnie to bo z upływem lat jestem w stanie więcej wyciągnąć z kina,zobaczyć głębie a nie tylko ładną oprawę....ogólnie dzięki za udział w temacie i Pozdrowionka :)

użytkownik usunięty
hanibal

Jeśli próbujesz delikatnie zasugerować, że nie dostrzegam w tym filmie owych przesłań, z racji wieku, to cię rozczaruję:) Ich tam po prostu nie ma, a raczej są, ale na takim samym poziomie głębi co w bajkach - one też mają morał. Mimo wszystko filmy te (i książki) to mistrzostwo fantasy, fakt że mimo wszystko ma swoje wady, ale ja to kupuję. Pozdrawiam:)

ocenił(a) film na 7

jak możesz porównywać samobójcza szarżę Faramira i ciągłe próby przypodobania się ojcu żądze i słabości Boromira,uczucie miedzy Aragornem a Arweną,jakże życiowe przemowy Gandalfa w "podbramkowych "sytuacjach o życiu i śmierci,szaleństwo Namiestnika przyjaźń między Frodem a Samem,poświęcenie Froda i jego brzemię którego "nieść" nie musiał itd itp i tak w nieskończoność do bajek ???Ja uważam że mimo baśniowej oprawy jest to jednak bardzo poważny i głęboki film ...ale jak to zawsze bywa film kwestia gustu ...każdy widzi w każdym jednym co innego i jedni zgadzają się w 100% a drugich opinie rozbieżne sa niczym bieguny ...

użytkownik usunięty
hanibal

Mogę, bo bardzo podobne sytuacje mamy w bajkach, czy też filmach przeznaczonych dla dzieci. Poświęcenie życia za wyższy cel, miłość i przyjaźń, mądrości o życiu i śmierci, a także zło, cierpienie, żądza władzy i bogactwa, szaleństwo itd, to wszystko są bardzo popularne, klasyczne tematy, których nie brak i w bajkach - i nie piszę tego jako obrazy dla Władcy, bo przecież bajki mają dużą wartość.

ocenił(a) film na 7

ale forma przekazu w bajkach jest wiele delikatniejsza i prostsza,bardziej chłonna bo skierowana do młodych odbiorców ....daje rękę uciąć sobie i to tą gdzie mam Lectera(i jeszcze inny motyw z innego filmu) wytatuowanego;) że dziecko oglądając władce zamyka się jedynie w przestrzeni wizualnej ciekawych stworzeń widoków i scen walki,nie budząc w sobie większych emocji niż zachwyt odbiorem wizualnym

użytkownik usunięty
hanibal

A czy dziecko nie ma tak samo z filmami animowanymi? Czy nie widzi tylko ładnej animacji i nie słucha piosenek?
Oglądałeś może Dzwonnika z Notre Dame? Film dla dzieci, a zawiera takie tematy jak nietolerancja dla inności, rasizm, hipokryzja religijna i fanatyzm, szaleństwo, żądza, nawet seks się przewija - i to wszystko w filmie skierowanym do najmłodszych. Myślisz, że to wszystko widzą? Nie sądzę:)

ocenił(a) film na 7

dawno kiedyś oglądałem ...i pamiętam bo podobało mi się ...lecz dalej sądzę że nie brak takich aspektów w tego typu przedstawieniach lecz że są one bardziej łatwe do wychwycenia ....że tak powiem dane na tace ....lubisz kino Lynchów ??? jeśli nie widziałeś oglądnij kilka filmów ...dla człowieka bez zmysłu interpretacji są to beznadziejne filmy o niczym lecz człowiek z dużą wyobraźnią,spostrzegawczy przede wszystkim bo tam szczegóły to podstawa i skory na chwile odcięcia się i pozwolenie wciągnięcia w reżysera gierkę dostrzeże tam niesamowite rzeczy ...myślę że nawet takie których w zamyśle reżyser nie miał lecz bardzo wartościowe

użytkownik usunięty
hanibal

A czy Władca nie daje morałów na tacy? Czym są przemowy Gandalfa, o miłosierdziu wobec Golluma czy o śmierci podczas oblężenia Minas Tirith? Tak samo z żądzą władzy, temat wałkowany niemal przy każdej rozmowie o Sauronie i Pierścieniu.

A Lynchów sprawdzę jak tylko czas pozwoli.

ocenił(a) film na 7
hanibal

Sorrki Panowie, że wpadam w słowo. Ja z innej beczki. hanibal niestety nie moge wysłać Ci PW podałbyś mi inne swoje namiary najlepiej na scakun@wp.pl żeby nie robić tego na forum. Z góry wielkie dzięki. Pozdrawiam i życzę dalszej zażartej konwersacji na temat dzieł Petera Jacksona :)