no tak ale może będzie 15 uczestnikiem wyprawy choć zanim on przyjdzie z gór żelaznych to dojdą do Mirkwood(w hobbicie zajęło mu chyba około tygodnia zanim przybył z gór żelaznych do Ereboru ) XD
Raczej bez sens pokazywać jego wędrówkę od gór żelaznych do ereboru, tak półżartem. Według mnie mogą ewentualnie pokazać jak dostał wieść od swojego krewniaka Thorina i ruszył go zbrojnie wspomóc, w krótkiej scenie.
Odpowiadam na to proste pytanie. Dain walczył w bitwie w dolinie Azanulbizar, gdzie zginął jego ojciec. Zabił tam wodza orków Azoga. Bitwę tą zobaczymy w pierwszej części Hobbita.
Może rozwinę nieco, bo pewnie zobaczymy sporo z tych zdarzeń w filmie.
Do największej krasnoludzkiej bitwy doszło ponieważ ork Azog zabił krasnoluda Throra, który chciał powrócić do Morii. To właśnie mapę Throra z drogą do Samotnej Góry otrzymał Gandalf od jego syna Thraina, a potem debatowano nad nią u Bilba. Krasnolud Thrain, którego możemy zobaczyć w zwiastunie, gdzie oszalały atakuje czarodzieja również brał udział w bitwie w dolinie Azanulbizar u bram Morii. Podczas walki stracił oko, co widać przez moment w trailerze. W bitwie brał udział nie tylko syn Throra, ale również jego wnuk Thorin, który przydomek Dębowa Tarcza zyskał właśnie dzięki mężnej walce w tej ogromnej potyczce między krasnoludami, a orkami z Gór Mglistych.
Uważam, ze reżyser może na dwojaki sposób ukazać te wydarzenia. Może zrobić to na samym początku Hobbita, podobnie jak to zrobił z prologiem do Drużyny pierścienia lub ukaże retrospekcję podczas wizyty krasnoludów w domu Bilba. Być może hobbit spyta Thorina skąd jego przydomek Dębowa Tarcza, a ten wówczas opowie o swoim dziadku Throrze i wydarzeniach sprzed lat, gdzie walczył u boku ojca Thraina, by pomścić śmierć tegoż dziadka.
Skoro to największa bitwa w filmie to na pewno będzie przedstawiona tylko oby nie tak jak ostatni sojusz w Wp ale jako potężna epicką bitwa ja ta na polach Pellenoru.
Ja znowu liczę że zrobią ją w formie dłuższej niż niecała minuta. A z twoich pomysłów to "Być może hobbit spyta Thorina skąd jego przydomek Dębowa Tarcza, a ten wówczas opowie o swoim dziadku Throrze i wydarzeniach sprzed lat, gdzie walczył u boku ojca Thraina, by pomścić śmierć tegoż dziadka" uważam za najlepszy