PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425105
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Zauważyliście może że praktycznie każdy film wyreżyserowany przez Petera Jacksona trwa naprawdę długo?Wszystkie 3 części Władcy Pierścieni trwału ok. 3 godziny a 3 część trwała nawet jakies 200 min.To samo z King Kongiem-188 min.Nawet przy nowym filmie Przygody Tintina widać "rękę Petera" bo przeciętna animacja trwa ok.80-90 min a tu 107min.Jak myślicie ile będzie trwać pierwsza część Hobbita?

kamilxxx09

A reżyserskie są jeszcze dłuższe. Taki Powrót króla trwa 251 minut. Nie wiem czy w rozszerzonej wersji blu-ray czegoś nie dodano jeszcze, bo ponoć trwa 263 minuty. Hobbit pewnie będzie trwał dwa razy po 150 minut (3D ma limit czasowy), czyli w sumie około 5 godzin.

obleh

Nie ma limitu czasowego w 3D nie wiem skąd wziales tą historie...

kamilxxx09

może Peter Jackson zaszokuje i HObbit będzie trwał 120 min

ocenił(a) film na 5
kamilxxx09

gdyby Hobbita kręcił Lucas kinowa wersja trwałaby 120 minut, rok po wydaniu DVD wyszłaby werrsja DVD dłuższa o 2 minuty, następnie wersja BR zawierająca nowe 2 sceny. Po roku wyszłaby wersja reżyserska wzbogacona o kolejne pare minut, a 6 miesiące później wersja reżyserska poprawiona z kolejną dorzuconą sceną. Kilka lat później trafiłaby do kin wersja zremasterowana w której Gandalfowi dodano parę włosów do brody, a Hobbity mają bardzie owłosione stopy. I tak dalej i tak dalej odcinanie kuponików bez końca.
Osobiście wolałbym, żeby Jackson od razu wypuścił długą wersję reżyserską do kin, bo nawet najlepszy film wiele traci ze swojego uroku kiedy ogląda się go na telewizorze.

ocenił(a) film na 6
zonk_2

Nie zrobi tego niestety. Wersje kinowe są dla ogólnej widowni. Wersje rozszerzone są dla maniaków. Tak przynajmniej opowiadał Jackson w dodatkach do Powrotu Króla. Wersje rozszerzone Władcy mogłyby być zbyt ciężkostrawne dla normalnego widza. Jak by nie było to jest spora ilość czasu dodana do obejrzenia. Ku uciesze takich fanów jak i duża część ludzi tutaj i zmęczeniu zwykłego oglądacza.

Chciałbym osobiście maraton wersji rozszerzonej Władcy w jakimś kinie przed wejściem Hobbita zobaczyć...

ocenił(a) film na 9
horned_rat

Podpisuje się pod ostatnim zdaniem przedmówcy :)

Wrat7

przecież taki maraton trwałby cały dzień :D

ocenił(a) film na 10
lassa_2

I w związku z tym co ja kilka razy straciłem dzień oglądając LOTRa u siebie w domu.

adrian229

heh ja też :P ale mówię to w kontekście, że raczej takiego maratonu w kinie nie zrobią

ocenił(a) film na 10
lassa_2

tak za duże koszty a za małe zyski.

ocenił(a) film na 5
horned_rat

niestety ale maratonu wersji rozszerzonej nie będzie, ani żadnej innej :( Polscy dystrybutorzy filmu w swojej wspaniałomyślności wykupili Władcę Pierścieni na taśmach bez wersji cyfrowej. W Multikinie co jakiś czas były maratony WP i po jakimś czasie taśmy tak się zużyły, że film był pełny "rys i kropek*, po prostu nie dało się go oglądać i na tym maratony się skończyły. Wątpię żeby któreś kino zdecydowało się na ponowne wykupienie filmu. Nawet nie wiem czy powstała wersja reżyserska przeznaczona do emisji w kinach.

kamilxxx09

Miał ktoś przyjemność oglądać rozszerzona trylogię na blu ray?. Są tam jakieś dodatkowe sceny poza tymi z rozszerzonych dvd, bo czasy trwania według IMDB są na blu ray dłuższe ?

ocenił(a) film na 6
obleh

W weekend obejrzałem Drużynę i Dwie Wieże. Nie doszukałem się żadnych zmian. Nie dodano na pewno nowych scen. Może ewentualnie są jakieś małe zmiany w długości niektórych, ale nie znalazłem ani jednej. Obstawiam błąd na IMDB, bo 20 minut, bo taka jest teoretycznie różnica, raczej bym nie przeoczył.

Za to różnica jakości jest miażdżąca. Dosłownie.
http://www.caps-a-holic.com/hd_vergleiche/index.php?vergleich=lord_of_the_rings_ 1_bd2

użytkownik usunięty
obleh

Wersje na blu-ray to są te same wersje co na DVD. Żadnych dodatkowych scen nie ma. Różnica w czasie spowodowana jest tym, że filmy na blu-ray ogląda się wolniej niż na DVD.

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

czas trwania? :) oby jak najdłuższy :D

ocenił(a) film na 9
martynab

Tyle lat już czekamy na ten film, że im dłuższy tym lepszy :-)
Mam nadzieję, że jedna i druga część będą miały po minimum 3h.
Te 3h to realny czas filmu. Bo wątpie by zrobili 4-ro godzinne widowisko jak w przypadku powrotu króla... mam na myśli rzecz jasna wersję reżyserską
Wg. mnie każda z części powinna mieć po 3h zaś wersja reżyserska każdej z częsci po minimum 30minut więcej :-)

No ale to marzenia... zobaczymy co przyszły rok przyniesie :-)

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

To logiczne film będzie długi przecież często słyszy się, że gdzieś kręcą i jaki dużo mają czasu. Na pewno film będzie starannie dopracowany tak, aby fani byli dumni z filmu. Na pewno będzie mieć minimum 2,5h lub 3h. Podobnie musi być z następną częścią :)

ocenił(a) film na 10
LordWieslaw55

Zgadzam się w zupełności a filmy powinny mieć po 3h 4 do za dużo bo przeciętny widz by nie wytrzymał ale fani to i owszem im więcej tym lepiej.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ten film będzie się rozgrywał przed akcją Władca Pierścieni: Drużyna Pierścienia ??

tak:) takiej historii nie da sie przedstawic w mniej niz 2 h chociaz hobbit nie jest zbyt duza ksiażka w porównaniu do Władcy
zreszta jak dla mnie moze trwac i 5 h:)

użytkownik usunięty
atlanta130119

fajnie bo lubię tą trylogie . Chętnie jeszcze obejrzę :D ale rok trzeba czekac jak będzie w wypożyczalni . A do kina to nie wiem czy pójdę . A ty to jak Kino czy Wypożyczalnia ?

tylko kino mieszkam w UK ma karte za ktora płace miesiecznie 15 funtów i ogladam tyle filmów ile chce :) na holmsie bylam 3 razy a dzis obejrzalam the grey :)

użytkownik usunięty
atlanta130119

Mam kolege Który Mieszka w UK z rodzicami chodzi tam do szkoły itp. fajnie ma też bym chętnie do UK chodził sie uczyć mówił że w szkole jest łatwiej niż tu w Polsce .