http://www.filmweb.pl/person/Brian+Blessed-8123
co o nim sądzicie? dla mnie to będzie mistrz. Odpowiednik Gimligo zLOTR. Albo jeszcze
lepiej;)
Ciekawe jak będą wyglądać Dain albo Thror. Z innych ważnych krasnoludów Thrain prawdopodobnie jest już w zwiastunie. Będąc uwięzionym w Dol Guldur nie miał już jednego oka, więc jak ktoś dopatrzy się tego w trailerze to potwierdzi to te przypuszczenia.
Pozwólcie że dołącze sie do rozmowy. Wiecie co? Moim taki małym marzeniem było zobaczenie wreszcie większej liczby krasnoludów. Dlaczego? Bo Gimli był jedynym ( nie licząć chwili gdy migneli nam jeszcze jego pobratymcy na naradzie) krasnoludem w ekranizacji WP (no i w książce, lecz teraz o filmie) a szczerze mówiąć po prostu interesuje mnie kultura i świat krasnoludów. I wreszcie będe mógł zobaczyć nie tylko kilkunastu krasnoludów z kompani Thorina ale i Throra a także Thrarina oraz niechlujny i rozwścieczony oddział (czy może mała armia) tejże rasy w Bitwie Pięciu Armii.
Mam nadzieję, że "Hobbit" będzie równie widowiskowy jak LOTR :). Ostatnio pisałem na forum, chyba "Dwóch Wież", że jak dla mnie film Jackson'a to najbardziej widowiskowy film w historii kinematografii i chyba najbardziej widowiskowe dzieło sztuki w historii świata. Luknijcie do tamtego tematu to się przekonacie co myślę o tym arcydziele :). Jedynie to martwią mnie te krasnoludy (dalej). Bo w LOTR widzieliśmy i genialnego Gimliego, krasnali u Elronda i w prologu i to one stworzyły moje wyobrażenie krasnoludów (najpierw obejrzałem film, potem przeczytałem książkę). I teraz martwi mnie, że wizerunki z "Hobbita" będą się kłócić z tymi z LOTR. Już kij z tym, czy zgodne z powieścią, czy nie. Bo książki Tolkiena tworzą spójne uniwersum i chciałbym, żeby filmy Jacksona też były ze sobą spójne. Jak czytam książkę to czytam książkę, jak oglądam film to oglądam film. Ja nie oczekuję ekranizacji w 100% zgodnej z powieścią, ale prequela w 100% zgodnego z pierwowzorem. Fajnie by było jakby chociaż ten nieszczęsny Thorin był bardziej "krasnoludzki" (już Filiego i Kiliego można wytłumaczyć wiekiem, bo w filmie LOTR nie było młodych krasnali, a o tych brodatych kobietach nie było mowy czy młode czy stare :), jakby trolle skamieniały w tej pozycji, co była w "Drużynie...", żeby wszystkie bestie wyglądały jak w LOTR.
A co myślicie o pomyśle opowiadania wydarzeń z "Hobbita" przez Bilba? Mnie ten wątek nie za bardzo się podoba i podchodzę do tego sceptycznie. Mam nadzieję, że za rok (a może przy okazji kolejnego zwiastuna) wszystkie moje wątpliwości zostaną rozwiane.
Co do wyglądu krasnoludów już pisałem, jak dla mnie Gimli również jest ideałem, pokazuje jak powinien wyglądać prawdziwy krasnolud. Chociaż aż takich wielkich zastrzeżeń do krasnoludów z Hobbita nie mam, no ale o tym jak już mówilem pisałem w innym temacie.
Co do tego że Bilbo ma opowiadać tą historie to również podchodze sceptycznie, mam tylko nadzieje że nie będze takich wcięć że jest jakaś akcja a tu ujęcie gdzie Bilbo siedzi i coś tłumaczy Frodowi, jak dla mnie było by to niezbyt dobre rozwiązanie.
Banner jeśli mógłbyś to podeślij link z tego froum, leń ze mnie:)
Ale to jest na filmwebie :). No ale skoroś taki leniwy:
http://www.filmweb.pl/film/W%C5%82adca+Pier%C5%9Bcieni%3A+Dwie+Wie%C5%BCe-2002-3 1451/discussion/Scena+poczatkowa,1750743
Wiem że na filmwebie ale myślałem że może jakiś bardzo zakurzony temat, a troche sie rozleniwilem po tych świętach. Dzięki wielkie:)
mi osobiście najbardziej przeszkadza wygląd Balina!!! ten tyepek ma zostać za 50 lat władcą morii. a wygląda jak by nad grobem stał. on w Hobbicie ma około 174 lat. a thorin DT dla porównania ma 191 lat a wygląda dwa razy młodziej w hobbicie masakra jakaś. nie przejmował bym się tym aż tak bardzo gdybym nie liczył na to że nakręca w przyszłości pomost miedzy lotr a hobbitem:)
myślę że zobaczysz również bitwę z roku 2799 gdzie rzesze krasnoludów przybyłych pod Khazad-dum.:)
Oficjalnie wybrano aktora do roli Daina. Został nim Billy Connolly, a nie jak podaje filmweb Brian Blessed.
http://bestmoviesevernews.com/wp-content/uploads/2012/02/billy-connelly-joins-th e-hobbit-movie-2012.jpg
to jednym słowem do dupy. Lubie tego aktora ale proszę was bardzo Brian jest urodzony do tej roli:(... tracę chęci na obejrzenie tego filmu. myślałem ze będzie choć jeden pożądany krasnolud...:(
Częściowo się z Tobą zgadzam. Pana Briana aż się widzi w tej roli... jego głos jest fenomenalny i kapitalnie pasowałby do roli krasnoluda...
Cóż... Peter Jackson jednak ma nosa do doboru aktorów i myślę, że jednak wybór pana Connolly będzie również słuszny i trafny...
Mimo wszystko film i tak będzie kapitalny. Choćby jacyś aktorzy nam nie pasowali do pewnych ról :-)
Nie chodzi o wyglad tylko o gre aktorska :) glos ma takze swietny - taki lekko ochrypły a jesli chodzi o wyglad to nie ma co plakac bo i tak bedzie ucharakteryzowany :) i bedzie git... Ja go lubie i widze w tej roli :) dla tych, ktorzy nie ogladali zadnego filmu z jego udzialem proponuje obejrzec Świętych z Bostonu :) dla wlasnego dobra... wybierzcie czesc pierwsza bo dwojka to nietstety szmira na maksa...