PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425348
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Opis ze stopklatki:
"27.12 HOBBIT: SAMOTNA GÓRA 3D (The Hobbit: The Desolation of Smaug 3D) zmiana
Tutaj super wiadomość o polskim tytule drugiej części "Hobbita". Tytuł amerykański + polski daje w połączeniu informacje i o smoku i o miejscu jego siedziby. W dwójce więc dojdzie do rozprawy ze Samugiem."

Co myślicie? Chyba całkiem nieźle.

ocenił(a) film na 8

Jeżeli faktycznie będzie taki tytuł, to mnie się podoba. Pewnie odezwą się przeciwnicy "twórczego" tłumaczenia tytułów, ale jakby się dłużej zastanowić, to ciężko znaleźć dobry, dosłowny przekład. Gdzieś na forum mignęły mi dwie propozycje. "Spustoszenie Smauga"? Nie, dziękuję. "Spustoszenie przez Smauga"? Jeszcze gorzej...

użytkownik usunięty
kubisz77

To oficjalne.

ocenił(a) film na 9

Może być... bałem się jeszcze gorszego tłumaczenia. A chodzi o to by było to krótkie, zrozumiałe i bez udziwnień.
HOBBIT - SAMOTNA GÓRA 3D, jakoś przejdzie :-)

ocenił(a) film na 8
khazad7_2

Może być Samotna Góra, ale te 3D ehhh... beznadzieja.

ocenił(a) film na 10

Jak sobie kojarzę ostatnie tłumaczenia filmów, to tak jak khazad7_2 obawiałem się co wymyślą. A to brzmi całkiem fajnie. Wg mnie pasuje :)

ocenił(a) film na 9

Całkiem dobre ;) Tytuł chwytliwy i każdy po obejrzeniu jedynki powinien domyślić się, co będzie w dwójce ;)

Nawet nieźle choć spustoszenie Smauga lepsze

ocenił(a) film na 7

Niech im będzie...tylko że Smaug to prawie końcówka książki. Cała trzecia część będzie poświęcona bitwie ?

Niezbyt mi się podoba...

Samotna góra brzmi równie podniośle jak Dwie wieże. Jestem za.

obleh

Też mi się skojarzyło z "Dwoma Wieżami". :)

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

Czyli 3 cześć to będzie powrót hobbita albo Czas powrotów bo to do Wp pasuje hah kolejne podobieństw..

ocenił(a) film na 9
adrian229

3 - "Tam i z powrotem" ;)

ocenił(a) film na 10
Norven

Tak ale nie ma tego połączenia z Wp 1 czyli temat przewodni filmów drużyna pierścienia była przez cale 3 filmy a podróż też trwa przez całe 3 filmy. Samotna góra Dwie wierze odniesienie do miejsca część 2. Oraz cz.3 Powrót do Domu/powrót hobbita Powrót króla pasuje nie. Tak to ja wiem że będzie Tam i z powrotem 3 cześć ale chciałem w prowadzić podobieństwo tak jak w budowie.

adrian229

tytuł "tam i z powrotem" jest mało komercyjny. obstawiam że w tytule będzie miał słówko "bitwa"

ocenił(a) film na 9
Bombur

Bitwa tam i z powrotem 5 ciu armii ;) ..albo Hobbit - " decydujące starcie " ;)

ocenił(a) film na 9

Ja bym wolał Spustoszenie Smauga, ale świata nie zmienię...