Czy ten film ma być z Dubbingiem czy może jednak kolejny dubbing trafi do śmieci?
A i ile jest wszystkich krasnoludów dopiero zaczynam książkę :)
O dubbingu raczej nie ma mowy. Nie było takiej informacji.
Krasnoludów jest trzynastu.
Nie jestem pewny czy to prawda ale trafiłem na jeden z komentarzy pod tytułem "Hobbita" na stronie Multikina:
"u dystrybutora uzyskałem informacje, że Hobbit będzie dostępny zarówno w 3D jaki w 2D oraz w wersji oryginalnej z napisami jak i z dubbingiem. Chyba więc wszyscy będą zadowoleni"
Też czytałem tą wiadomość i powiem szczerze jestem zaintrygowany nią. Jednak ciężko stwierdzić że dubbing na pewno będzie. Po pierwsze jest miesiąc do premiery a nie został ukazany zwiastun z dubbingiem co przy produkcjach dubbingowanych ostatnio zawsze ma miejsce. Coż pożyjemy zobaczymy...
może data premiery w PL jest przesunięta bo robią dubb?? Oby była wersja z napisami....
W IMAXach będą napisy, to jest pewne bo to są info od ludzi z IMAX. Także mnie w sumie inne kina nie obchodzą więc jestem zadowolony :)
Będzie jednak 24 (zastanawiano się nad 48 ale najwyraźniej zrezygnowano z tej opcji bo dzisiaj IMAX informował o 24).
Na początku tego roku żadne kino na świecie nie było przygotowane na 3D w 48 fps. Wymaga to wymiany części sprzętu na nowy (niestety w większość przypadków sama aktualizacja oprogramowania nie wystarczała), a to są znaczące koszta dla kina.
48 fps im sie po prostu nie opłaca. To nie jest taki bajer, który przyciągnie ludzi do kin. Na zachodzi będą to testować (na ludziach) w razem kilkuset kinach. Najwięcej w USA, bo chyba ponad 10% kin z Hobbitem będzie miało taką wersję dostępną.
Oby nie! Mamy czekać na premierę filmu tylko dlatego aby usłyszeć głos aktorów (których słyszymy i tak na każdym kanale serialach i filmach) podkładających głosy Gandalfowi i Bilbo? Żenada!