PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 420 tys. ocen
7,6 10 1 420264
6,5 59 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Jak rozwiazali problem podzialu hobbita na 3 czesci? Jest to caly Hobbit w pierwszej czesci, a druga czesc to bedzie pomost miedzy Hobbitem a LOTR, czy konczy sie w trakcie akcji z książki?

karzmul

No dobra, powtórzę po raz enty: wszystkie 3 filmy są zrobione z "Hobbita" i innych notatek Tolkiena (Niedokończone Opowieści itp.). Pierwsza część ma się kończyć na orłach.
A tak w ogóle, to używaj wyszukiwarki, zanim założysz kolejny temat, który już był 1000 razy.

ocenił(a) film na 8
Georgiana_1

Dobra, to teraz moje pytanko. Od razu powiem, że nie śledzę WSZYSTKICH tematów, wszystkich informacji, tyle, że zwiastuny, spoty, kilka newsów i kilka tematów tutaj. No i zastanawia mnie jedna rzecz, której tutaj nie zauważyłem, przynajmniej nie w ostatnich kilkuset tematach. Mianowicie, obrady Białej Rady będą w I części, nie mylę się? Mówi nam to zwiastun/y, w których mamy to pokazane. Jednak tu nasuwa się pytanie, kiedy czasowo umieszczą tę B.R.? W książce, Gandalf opuścił towarzyszy przed wejściem do Mrocznej Puszczy i wtedy udał się na te obrady. Jeżeli film ma się skończyć na orłach, to jakim cudem będzie ta Rada, a tym bardziej wyprawa do Dul Guldur? No chyba, że to będą retrospekcje - na co wskazywałyby informacje o historii (wzięte z wiki):
" Około 2060 roku potęga Saurona znacznie wzrosła. Gandalf Szary, przeczuwając kim naprawdę jest Czarnoksiężnik, potajemnie udał się do Dol Guldur."
"W 2850 roku Gandalfowi udało się ponownie wkraść do twierdzy i przekonać się ostatecznie, kto jest panem Dol Guldur (wtedy też znalazł w lochach krasnoludzkiego króla Thráina II). "
Ale z drugiej strony, w trakcie rozmowy Galadrieli z Gandalfem, jest o Bilbo... A te ujęcia nie są z pobytu drużyny u Elronda, tylko raczej z B.R., bo u Elr. nie było Galadrieli wtedy. Chyba, że to wszystko wzięli z tych notatek, niedokończonych opowieści (których nie czytałem).

be_OK

Tego nie umiem wyjaśnić. Chyba trzeba będzie poczekać na film.

be_OK

"Z czasem potęga Saurona znacznie wzrosła. Gandalf, przeczuwając, kim naprawdę jest Czarnoksiężnik, potajemnie udał się do Dol Guldur. Jednak Sauron uciekł przed nim na wschód. Powrócił w 2460 roku, będąc dużo silniejszym, choć nadal mienił się Czarnoksiężnikiem. Po jego wpływem znajdowali się Easterlingowie, którzy najeżdżali Gondor za rządów namiestnika Ciriona. W 2850 roku Gandalfowi udało się ponownie wkraść do twierdzy i przekonać się ostatecznie, kto jest panem Dol Guldur. Wtedy też znalazł w lochach krasnoludzkiego króla Thráina II. Czarodziej usiłował skłonić Białą Radę do uderzenia na Saurona, lecz do tego nie doszło, głównie za sprawą Sarumana."

Przypominam, że Bilbo z kompanią Thorina wyruszył 2941 r. TE.
Biała Rada obradowała niejednokrotnie i wydaje mi się, że w filmie będzie pokazana narada z czasów na długo przed wyruszeniem Gandalfa z Thorinem i Bilbo. Wtedy też Szary Pielgrzym ma Ostrze Morgulu, jak gdzieś czytałem. Możliwe, że pokażą też oblężenie Dol Guldur przez członków Białej Rady (zaraz po tym jak Gandalf opuścił kompanię), ale nie w pierwszym filmie.

ocenił(a) film na 8
Karton20

No to wiadomo, ale w zwiastunie/spotach, mamy pokazane jak Galadriela pyta się Gandalfa, dlaczego wybrał Bilba. No więc, nie mogło raczej do tego dojść, jak byli całą kompanią u Elronda, bo w książce nie było o Galadrieli wspomniane. Raczej podczas białej rady. Ale rada była jak Gandalf opuścił towarzyszy przed wejściem do Mrocznej Puszczy. A do tego momentu w pierwszym filmnie nie dojdziemy. Wcześniejsze rady, jak wspomniałeś, były przed wyprawą Thorina, a więc wtedy Galadriela, ani nawet Gandalf nie wiedzieli o tym, co się stanie. Chyba, że jednak Galadriela była u Elrodna, co może się znajdować w niedokończonych opowieściach, których jeszcze nie czytałem, albo w tych notatkach, co je Jackson niby miał.

be_OK

Więc wygląda na to, że Biała Rada będzie (również?) w momencie, gdy Gandalf porzucił kompanię. Albo po prostu jest pokazane zebranie sprzed wyprawy, a Gandalf już wtedy zaplanował udział Bilba i podzielił się tą informacją z Elrondem i Galadrielą.

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

szczerze to nie wiadomo czy skończyć na orłach bo radgarast jest w mrocznej puszczy razem z drużyną :D na necie są (były) sceny niektóre z filmu

ocenił(a) film na 7
mikowiel

Na orłach, to już jest wiadome. Radagast nie jest w Morcznej Puszczy na żadnym filmiku razem z drużyną.

ocenił(a) film na 10
Joecrou

to dziwne bo pewnie od 3 dni mam haluny i widzę scenę jak gandalf z radgaset jest razem z drużyną w puszczy i aktakują ich 2 wargi po czym gandalf się pyta thorina czy z kimś rozmawiał na temat podróży i tego nie znajdziesz bo jest usunięte i tak dla woli ścisłości w tym filmiku jest scena jak bilbo przyjmuje krasnoludy do domu i jest jeszcze jedna scena z ucieczki przed goblinami.

ocenił(a) film na 7
mikowiel

Znajde. A pozatym już to oglądałem kilka razy : ) I nie, to nie jest Mroczna Puszcza, dla Twojej wiadomości ; P

ocenił(a) film na 10
Joecrou

spoko zobaczy się na premierze :D

ocenił(a) film na 8
mikowiel

No to chyba nie widziałeś video-blogów z produkcji. Tam jest pokazany wygląd mrocznej puszczy. A w ogóle, jak sama nazwa wskazuje, jest to "mroczna" puszcza, gdzie nie ma praktycznie światła, a nie jakiś milutki, zielony lasek...

ocenił(a) film na 10
be_OK

k**** czy wy ślepi jesteście przyznałem się że pomyliłem a wy potraficie o tym dalej gadać ja p******* co za ludzie

ocenił(a) film na 8
mikowiel

No może i jestem ślepy bo nie widzę miejsca w którym przyznałeś się do pomyłki. Może tu "spoko zobaczy się na premierze :D", jeżeli tak, no to rzeczywiście jestem ślepy. A jeżeli wcześniej, to nie widzę takowego miejsca.

And now peace ^^

ocenił(a) film na 10
be_OK

bez komentarza -_-

mikowiel

To nie puszcza tylko las trolli.