Jak rozwiazali problem podzialu hobbita na 3 czesci? Jest to caly Hobbit w pierwszej czesci, a druga czesc to bedzie pomost miedzy Hobbitem a LOTR, czy konczy sie w trakcie akcji z książki?
No dobra, powtórzę po raz enty: wszystkie 3 filmy są zrobione z "Hobbita" i innych notatek Tolkiena (Niedokończone Opowieści itp.). Pierwsza część ma się kończyć na orłach.
A tak w ogóle, to używaj wyszukiwarki, zanim założysz kolejny temat, który już był 1000 razy.
Dobra, to teraz moje pytanko. Od razu powiem, że nie śledzę WSZYSTKICH tematów, wszystkich informacji, tyle, że zwiastuny, spoty, kilka newsów i kilka tematów tutaj. No i zastanawia mnie jedna rzecz, której tutaj nie zauważyłem, przynajmniej nie w ostatnich kilkuset tematach. Mianowicie, obrady Białej Rady będą w I części, nie mylę się? Mówi nam to zwiastun/y, w których mamy to pokazane. Jednak tu nasuwa się pytanie, kiedy czasowo umieszczą tę B.R.? W książce, Gandalf opuścił towarzyszy przed wejściem do Mrocznej Puszczy i wtedy udał się na te obrady. Jeżeli film ma się skończyć na orłach, to jakim cudem będzie ta Rada, a tym bardziej wyprawa do Dul Guldur? No chyba, że to będą retrospekcje - na co wskazywałyby informacje o historii (wzięte z wiki):
" Około 2060 roku potęga Saurona znacznie wzrosła. Gandalf Szary, przeczuwając kim naprawdę jest Czarnoksiężnik, potajemnie udał się do Dol Guldur."
"W 2850 roku Gandalfowi udało się ponownie wkraść do twierdzy i przekonać się ostatecznie, kto jest panem Dol Guldur (wtedy też znalazł w lochach krasnoludzkiego króla Thráina II). "
Ale z drugiej strony, w trakcie rozmowy Galadrieli z Gandalfem, jest o Bilbo... A te ujęcia nie są z pobytu drużyny u Elronda, tylko raczej z B.R., bo u Elr. nie było Galadrieli wtedy. Chyba, że to wszystko wzięli z tych notatek, niedokończonych opowieści (których nie czytałem).
"Z czasem potęga Saurona znacznie wzrosła. Gandalf, przeczuwając, kim naprawdę jest Czarnoksiężnik, potajemnie udał się do Dol Guldur. Jednak Sauron uciekł przed nim na wschód. Powrócił w 2460 roku, będąc dużo silniejszym, choć nadal mienił się Czarnoksiężnikiem. Po jego wpływem znajdowali się Easterlingowie, którzy najeżdżali Gondor za rządów namiestnika Ciriona. W 2850 roku Gandalfowi udało się ponownie wkraść do twierdzy i przekonać się ostatecznie, kto jest panem Dol Guldur. Wtedy też znalazł w lochach krasnoludzkiego króla Thráina II. Czarodziej usiłował skłonić Białą Radę do uderzenia na Saurona, lecz do tego nie doszło, głównie za sprawą Sarumana."
Przypominam, że Bilbo z kompanią Thorina wyruszył 2941 r. TE.
Biała Rada obradowała niejednokrotnie i wydaje mi się, że w filmie będzie pokazana narada z czasów na długo przed wyruszeniem Gandalfa z Thorinem i Bilbo. Wtedy też Szary Pielgrzym ma Ostrze Morgulu, jak gdzieś czytałem. Możliwe, że pokażą też oblężenie Dol Guldur przez członków Białej Rady (zaraz po tym jak Gandalf opuścił kompanię), ale nie w pierwszym filmie.
No to wiadomo, ale w zwiastunie/spotach, mamy pokazane jak Galadriela pyta się Gandalfa, dlaczego wybrał Bilba. No więc, nie mogło raczej do tego dojść, jak byli całą kompanią u Elronda, bo w książce nie było o Galadrieli wspomniane. Raczej podczas białej rady. Ale rada była jak Gandalf opuścił towarzyszy przed wejściem do Mrocznej Puszczy. A do tego momentu w pierwszym filmnie nie dojdziemy. Wcześniejsze rady, jak wspomniałeś, były przed wyprawą Thorina, a więc wtedy Galadriela, ani nawet Gandalf nie wiedzieli o tym, co się stanie. Chyba, że jednak Galadriela była u Elrodna, co może się znajdować w niedokończonych opowieściach, których jeszcze nie czytałem, albo w tych notatkach, co je Jackson niby miał.
Więc wygląda na to, że Biała Rada będzie (również?) w momencie, gdy Gandalf porzucił kompanię. Albo po prostu jest pokazane zebranie sprzed wyprawy, a Gandalf już wtedy zaplanował udział Bilba i podzielił się tą informacją z Elrondem i Galadrielą.
szczerze to nie wiadomo czy skończyć na orłach bo radgarast jest w mrocznej puszczy razem z drużyną :D na necie są (były) sceny niektóre z filmu
Na orłach, to już jest wiadome. Radagast nie jest w Morcznej Puszczy na żadnym filmiku razem z drużyną.
to dziwne bo pewnie od 3 dni mam haluny i widzę scenę jak gandalf z radgaset jest razem z drużyną w puszczy i aktakują ich 2 wargi po czym gandalf się pyta thorina czy z kimś rozmawiał na temat podróży i tego nie znajdziesz bo jest usunięte i tak dla woli ścisłości w tym filmiku jest scena jak bilbo przyjmuje krasnoludy do domu i jest jeszcze jedna scena z ucieczki przed goblinami.
Znajde. A pozatym już to oglądałem kilka razy : ) I nie, to nie jest Mroczna Puszcza, dla Twojej wiadomości ; P
No to chyba nie widziałeś video-blogów z produkcji. Tam jest pokazany wygląd mrocznej puszczy. A w ogóle, jak sama nazwa wskazuje, jest to "mroczna" puszcza, gdzie nie ma praktycznie światła, a nie jakiś milutki, zielony lasek...
k**** czy wy ślepi jesteście przyznałem się że pomyliłem a wy potraficie o tym dalej gadać ja p******* co za ludzie
No może i jestem ślepy bo nie widzę miejsca w którym przyznałeś się do pomyłki. Może tu "spoko zobaczy się na premierze :D", jeżeli tak, no to rzeczywiście jestem ślepy. A jeżeli wcześniej, to nie widzę takowego miejsca.
And now peace ^^