PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425316
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Gobliny..!

ocenił(a) film na 8

Nie jestem super fanem i nie wiem wszystkiego na temat losów śródziemia, ale dlaczego gobliny w WP różnią się wyglądem od tych z Hobbita?? Moria znajduje się w górach mglistych a z tego co pamiętam w książce kompania Thorina została porwana do wnętrza góry i raczej gobliny nie powinny się różnić, chyba że jest to inny rodzaj goblinów. :D

ocenił(a) film na 9
stachubd

W kwestii goblinów - istnieje cała masa ich odmian. Jedne żyją w ziemi, inne na powierzchni. Część znosi Słońce, inni go nie cierpią. Drużyna w WP wędruje po Morii, natomiast kompania Thorina jest w ciut innym miejscu Gór Mglistych, chociaż stosunkowo blisko. Góry Mgliste to jednak wylęgarnia przeróżnych istot, w tym także i różnorakich odmian Orków i goblinów :)

ocenił(a) film na 7
Marvolo666

To ja już się pogubiłem. Czy gobliny i orki u Tolkiena to nie jest to samo ?
Myślałem że są tylko orki (nazywane też goblinami) i Uruk-Hai.

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

Uruk Hai to szczególna odmiana Orków, właściwie są od nich silniejsi i sprawniejsi, ponadto mogą przebywać w Słońcu bez żadnych problemów. Gobliny upodobały sobie życie pod ziemią, w grotach, jaskiniach i pieczarach górskich. Orkowie z kolei wolą życie na powierzchni i to z nich składa się armia Saurona głównie. Terenem grasowania goblinów są Góry Mgliste ( tam też cały czas się leją z krasnoludami). Same stwory zostały stworzone prawie 10 tys. lat wcześniej, więc do czasów Hobbita zdążyły się ich namnożyć tysiące, o różnych cechach i odmianach :)

Anthrax91

Tutaj powtórzę się po raz kolejny: "W pierwotnym wydaniu Hobbita i wczesnych szkicach Władcy pierścieni Tolkien nazywał orków goblinami i używał nazwy hobgoblin dla większych i silniejszych orków. W późniejszym okresie nazwy goblin i hobgoblin zastąpił w większości przypadków nazwami ork i Uruk-hai."

Czy ktoś potrafi mi powiedzieć, czy to prawda? Jest to tylko cytat z wikipedii, więc może jakiś znawca tematu coś o tym powie. Ja przez ekranizację myślałem, że gobliny, a orki to co innego. W grach też były to oddzielne rasy. Może jest jakieś sprostowanie w książkach?

Poszewka

Pomimo ze wikipedia jest czasami malo wiarygodnym zrodlem informacji w tym przypadku musze przyznac jej racje.
Poczatkowo orkowie i gobliny to u Tolkiena to samo jednak pozniej wyewoluowaly (w Hobbicie wystepuja tylko gobliny, w WP Tolkien postanowil nazwac te roslejsze orkami i wyroznil kilka ich odmian).
Tak po krotce...
Orkowie zostali stworzeni przez Morgotha w I erze świata, są to upodlone elfy (Morgoth przez tortury i moc swojej woli przemienił piękne elfy w zielono-czarne pokraki). Mają one ok. 170 cm wzrostu, nieproporcjonalnie długie ręce, są silniejsze i zwinniejsze od ludzi, jednak głupsze, a co za tym idzie, łatwo je kontrolować, są niezmordowanymi piechurami. Orkowie posługują się swoim językiem (mieszaniną wszystkiego po trochu) i dzielą się na:
a) goblinów - są karłowatą górską rasą orków, niechętnie służą Sauronowi, wolą zajmować się swoimi sprawami (budowaniem tuneli oraz rabowaniem). Podczas wojen o Pierścień są wykorzystywane jako tropiciele (mają dobry węch oraz świetnie widzą w ciemności); używają mowy Weston, jednak niektóre szczepy posługują się dostosowaną mową elfów szarych (Sindarin). Ich wysokość waha się od 1,2 do 1,5 metra. Zamieszkują góry Mgliste oraz Białe. Budują tunele i podziemne wioski. Przyklad: gobliny z Morii jakie spotkala DP a w Hobbicie krasnoludy.
b) Urukowie: Królowie wśród orków, zostali stworzeni przez Saurona jako krzyżówka ludzi z orkami. Nie obawiają się światła, są bardzo silne, wytrzymałe i zadufane w sobie (co często je niszczy). Urukowie służą za ciężką piechotę; odziani w zbroje, tarcze oraz ciężkie miecze szerzyli postrach w szeregach wroga. Przyklad: Grishnak, Gorbag i Snaga.
c) Uruk-Hai - udoskonalona wersja Urukow, wyglądają jak ogromne, czarne orki (ok. 2m wzrostu), są bardziej masywni, lecz równie zręczni jak ich mniejsi bracia. Uruki z Mordoru są dość pokraczne i brzydkie, natomiast sarumańscy są "piękniejsi" i pogardzają orkami i goblinami. Przyklad: Lurtz i Ugluk.

MrBaggins

Ogromne dzięki :D
Bardzo przejrzyście napisane i dokładnie :P A więc orki w Mordorze to Uruki gorszej klasy, a te lepsze gdzie się pojawiają dokładnie?

ocenił(a) film na 10
Poszewka

Nie orkowie w Mordorze to orkowie + Uruki a Uruk-Hai to ci z Isengardu głownie pojawiają się w Dwóch Wieżach.

adrian229

Skoro orkowie dzielą się na gobliny, uruki u uruk- hai, to jak orkowie w Mordorze mogą być połączeniem orka i uruka? To tak jak połączenie człowiek z murzynem, chyba, że czegoś nie rozumiem :P

ocenił(a) film na 10
Poszewka

A murzyn nie człowiek.

Poszewka

Sorry... male sprostowanie. Pisalem to w nocy i zapomnialem dodac w tej klasyfikacji po prostu zwyklych orkow jako czwarta klase i pomylilem imiona co niektorych (dawno ksiazke czytalem ale dzis sprawdzilem i wstawiam mala korekte) czyli... brakujaca klasa orkow:

d) zwykli orkowie - wyhodowani przez Morgotha za dawnych dni jako karykatura elfa, byli nimi pojmani elfowie torturowani i okaleczani stad wygladaja dosc szpetnie...

Teraz przyklady:
a) Gobliny - czyli stwory, ktore zatakowaly DP w Morii.
b) Uruk z Mordoru - np Shagrat:
c) Uruk z Isengardu (czyli Uruk-Hai) - np Lurtz, Ugluk
d) Ork:
- z Isengardu - np Snaga
- z Mordoru - np Grishnak

Mam nadzieje ze teraz juz kumasz.

MrBaggins

Ano teraz wszystko jasne, jeszcze raz wielkie dzięki ;)

ocenił(a) film na 10
MrBaggins

W książce nawet pisze że Uruk-hai to mieszanka ludzi i goblinów co mnie trochę zdziwiło! A co do Morii to rzeczywiście jest dużo gatunków i odmian orków. Znalazłem nawet fragment gdzie w Morii pojawili się "czarni urukowie z Mordoru" co też mnie zdziwiło jak pierwszy raz przeczytałem książkę.

ocenił(a) film na 9
MrBaggins

Dokładnie tak :)

ocenił(a) film na 10
stachubd

mam doktorat z goblinologii i po dłuższym namyśleniu i przeczytaniu kilku tomów "Gobliny od A do Ą", śmiem twierdzić że powyższy post własności Sz. P. Marvolo666 jest w pełni, 100 % poprawny co do tematu o goblinach i czyni ten wątek wyczerpany gdyż już nic więcej nie można dodać.

ocenił(a) film na 6
Beton_X

Przepraszam, studiował Pan w Minas Tirith czy w Rivendell?

ocenił(a) film na 9
Wojnarukf

W Fornosćie ;)