PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425105
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Dlaczego:
Na początku 1 części Władcy Pierścieni gdy znalazl pierścień w jaskini goluma był już stary.
A jak wiadomo pierścien zapewnia nienaturalnie długi zywot i bilbo sie nie starzał. Dlatego
mógłby wyglądać tak samo w Hobbicie i we Władcy pierścieni.

ocenił(a) film na 9
WarHead

No po części zgadzam. Nie chodzi mi o to, żeby tu zaraz Ian Holm grał, ale powinni dać aktora w tym wieku, żeby pasował do Bilba z prologu. Bo jednak Bilbo wygląda tam na minimalnie młodszego niż podczas 111 urodzin :). I mam jeszcze taką małą uwagę co do "Władcy...". Bilbo w kilka tygodni (?) po oddaniu Pierścienia zrobił się starszy o kilka lat. Nie raziło by to, gdyby nie Gollum, który po 60 latach nieposiadania Pierścienia wciąż trzymał się dobrze. Chyba, że ten Pierścień tak go zmienił, że fizycznie się nie starzał.

ocenił(a) film na 10
Banner

Mi sie wydaje że co do Golluma to inna bajka :) Pierścień nie tylko dał mu tak długi żywot ale fizycznie zmienił go w stwora . Myśle wiec że proces starzenia u Smeagola nie występował .

Pozdrawiam :)

WarHead

Bilbo z prologu wyglądał na jakieś 55 lat(ludzkich) moim zdaniem więc obecny Holm musiałby być porządnie ucharakteryzowany, ale to nie był by dla nich problem :)

ocenił(a) film na 8
WarHead

Weź pod uwagę, że dla człowieka w wieku Iana gra w takiej produkcji może stanowić problem nie tylko ze względu na sam wygląd. Myślę, że pod samym względem zdrowia (choć nie jest powiedziane, że 80cio latek musi mieć jakiś uszczerbek na zdrowiu - w każdym razie naszemu staremu Bagginsowi życzę zdrówka 20stolatka :-)) oraz sprawności fizycznej (to kino fantasy, sprawność taka jest, wydawałoby się, niezbędna) Holm odpada... Charakteryzacja to nie wszystko.

Sama nie jestem zwolenniczką zmieniania aktorów wcielających się w dane postaci, jednak w tym wypadku ta zmiana jest w stu procentach uzasadniona. Cieszę się, że zobaczymy Iana grającego Bilba w podeszłym wieku, i to mi chyba wystarczy. :-)

ocenił(a) film na 9
Cleaa

No sama zmiana aktora uzasadniona w 100%. Jednak zmiana z 50-okołolatka na około 35-40 nie jest uzasadniona. Jako, że to prequel LOTR-a oczekuję jak największej spójności z moją ulubioną serią.

Banner

Przy krasnoludach wyglądających jak elfy myślę, że Bilbo to najmniejszy "problem".
Już nawet zmiana wyglądu skamieniałych trolli jest większym zmartwieniem dla fanów, przynajmniej tak można sadzić po opiniach odnośnie zwiastuna.

WarHead

1. Nikt czytając książkę nie wyobrażał sobie Bilba jako starca.
2. Stary dziadek głównym bohaterem filmów za 540 mln? PHA!! :D