Czy 3 miesiące przed premierą Hobbita wiadomo już, w jakich kinach będzie najlepiej oglądać Hobbita? chodzi mi o wersję 48fps? W ogóle jakiekolwiek kino w Polce jest w
stanie wyświetlić film 3D 48 fps?
Wiem, że takie wątki były już wiele razy, ale nie mogłem się do nich dokopać, a jednocześnie nie chciałem wyciągać tematów z przed pół roku.
Nie mam oficjalnych informacji na ten temat, nie mniej jednak sądzę (po korespondencji z kilkoma kinami), że jedynym kinem które BYĆ MOŻE mogłoby sobie pozwolić na projekcje 48fps jest IMAX.
Nie mniej jednak IMAX nie podaje informacji, czy do tej możliwości jest przygotowany.
TAk więc na 99% jestem pewien, że nie zobaczymy filmu w 48fps... chyba, ze się pojawi wydanie płytowe lub też kopia w internecie o takiej szybkosci fps którą da radę odtwarzacz HDD lub PC odpalić.
Myślę, że wszędzie będzie wersja standardowa 24fps. Ale czy to źle? Nie sądzę... widziałem trailer w 48fps i szczerze mówiąc, nie przekonuje mnie to. Wygląda jak teatr telewizji film. Co z tego, że jest wyraźnie etc. Co z tego, że nie ma efektu smużenia, skoro cała magia filmu gdzieś przez tę wyrazistość ucieka.
Filmy w 48fps widzę raczej w IMAX jako DOKUMENTALNE. Tutaj sprawdziłyby się wręcz IDEALNIE. Natomiast w takiej produkcji nie widzę sensu na podnoszenie fps.
Ja tam wolę 48 fps, zdecydowanie przyjemniej się to ogląda. Wysłałbym zwiastun, lecz FilmWeb nie pozwala. :<