Witam
Właśnie skończyłem czytać książkę i mam parę pytań (widziałem obsadę). Domyślam się że w filmie Radagast ma być na białej radzie, Thror może w retrospekcji, a Galadriela też gdzieś tam wetknięta. Ale właściwie chcę spytać o książkę bo o film się nie boję. Wyczytałem gdzieś na tym forum że podczas gry w zagadki Bilbo wyjawił Gollumowi swoje nazwisko i miejsce z którego pochodzi, przez co Gollum mógł później wydać Froda w Mordorze ("Shire, Baggins"), jednak Bilbo mu powiedział tylko jak się nazywa. Czy to błąd ze strony Tolkiena, przekładu czy było to gdzie indziej zawarte, a może coś przeoczyłem? I jeszcze jedno: skąd Bilbo miał kolczugę z Mithrillu którą później przekazał Frodowi?
Trochę się rozpisałem, ale liczę na pomoc.
Aż musiałam sprawdzić w książce ten rozdział o zagadkach (bo dawno czytałam książkę) ;) Faktycznie, Bilbo nie mówi Gollumowi gdzie mieszka. A może Gollum wyjawił Sauronowi że Bilbo to hobbit (bo o tym raczej wiedział, w końcu sam był hobbitem), a ten dowiedzial się o Shire (a właśnie, czy Sauron wiedział o istnieniu hobbitów przedtem? oj coś mi umyka ;)
Kolczugę z mithrilu Bilbo dostał od Thorina.
Tak myślałem o tej kolczudze, ale pod koniec jest że Bilbo wywiesza zbroję w sieni, a potem nawet oddaje do muzeum. A kolczuga jest częścią zbroi jak mniemam. A co do Golluma to w Drużynie Pierścienia Gollum na torturach wyraźnie mówi : Shire, Baggins. Ale to w filmie było, nie pamiętam jak książka. Ale i tak dzięki za pomoc :)
Gollum po opuszczeniu jaskiń nie poszedł przecież prosto do Mordoru. W książce Władca Pierścieni na naradzie w Rivendel, Gandalf opowiadał, że Gollum przez długi czas węszył po Śródziemiu w poszukliwaniu złodzieja który ukradł jego skarb. Pamiętaj, że między akcją Hobbita a Władcy Pierścieni minęło kilkadziesiąt lat. W tym czasie nikt nie krył , że Bilbo miał duży udział w wyzwoleniu Samotnej Góry. Jeśli Gollum nie dowiedział się, że hobbit pochodził z Shire to już dla Saurona nie stanowiło to najmniejszego problemu. Kamil, Sauron doskonale wiedział o istnieniu hobbitów, ale zupełnie się nimi nie przejmował, bo nie byli dla niego żadnym zagrożeniem.
Mareczek czytaj dokładniej książki : ) Bilbo dostał Mithrilową zbroję od Thorina, kiedy razem przetrząsali skarbiec smoka pod Samotną górą. Kolczuga nie jest częścią zbroji, ale sama w sobie stanowi zbroję. Nawet prawdziwi, historyczni wojownicy zakładali albo kolczugę, albo zbroję. Kolczuga ma tą przewagę że jest lżejsza i mniej ogranicza ruchy. Według książki kolczuga z Mithrilu była prawie tak lekka jak zwykły materiał i wytrzymalsza od najlepszych zbroji stalowych. Nawet jeśli istniał hełm, nartamienniki itd. do kolczugi Bilba to zostały zniszczone albo gdzieś zaginęły wśród skarbów których strzegł Smaug.
Jak powiedział Gandalf w "Cieniu przeszłości" Gollum mógł dotrzeć właśnie do Esgaroth i tam podsłuchać skąd pochodził Bilbo - w końcu był on tam dosyć sławny.