PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425316
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Zastanawia mnie czy Peter Jackson podmieni sceny z udziałem Iana Holma znajdującego pierścień w
LOTR na odpowiednie z Martinem Freemanem w jakiejś Final Cut Edition. Tak jak George Lucas
podmienił Anakina Skywalkera (Hayden Christensen zamiast Sebastiana Shawa) w końcówce Powrotu
Jedi.

ocenił(a) film na 9
Zenobi

Jakoś sobie tego nie wyobrażam :-)
Ale skoro by już majstrował przy filmie, mógłby dokręcić trochę scen, pozamieniać z tymi niepotrzebnymi z LOTR... np. zmienić scenę śmierci Sarumana, wyciąć Arwenę z filmu i wstawić chociażby Porządki w Shire...
Ach marzenia :D

Reasumując. Podmiana jakiejkolwiek sceny/aktora... moim zdaniem nie będzie miała miejsca. Całkowicie nierealny pomysł.

khazad7_2

Osnosnie Sarumana... pomysl ciekawy ale czy aktor wytrzyma... :D Lee ma juz ladnych pare lat...

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Co ty chcesz od śmierci Sarumana jeden za lepszych części filmu. A Arwenę zamienić na Glorfindela.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Nie mówię, że jest to zła scena. Po prostu gdyby zamieszczono scenę PORZĄDKÓW W SHIRE, to tam musiałaby mieć miejsce scena ze śmiercią Sarumana, bo sam fakt zamieszczenia Shire na końcu wymuszałby taki właśnie finał w życiu Sarumana.
A co do Glorfindela zamiast Arweny, całkowicie się z Tobą zgadzam.

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Wydaje mi się że rozwlekanie wątku Sarumana jest nie potrzebne był złym czarodziejom który zginął w Isengardzie rozwlekanie wątku aż po shire itd do lekkie przegięcie.

ocenił(a) film na 9
adrian229

A czytałeś książke? Bo jak tak, to trochę mnie dziwi, że mówisz coś o rozwlekaniu wątku aż po SHIRE... tak się składa, że ten wątek miał swoje ostateczne rozwiązanie w SHIRE właśnie.
Polecam przeczytać książkę raz jeszcze lub po raz pierwszy... jak wolisz.
A postać Sarumana jest bardziej złożona niż Ci się wydaje... tutaj też zapraszam do książki i do czytania ze zrozumieniem lub posłuchaj co o tej postaci mówi chociażby Christopher Lee... facet książkę czyta średnio od 50-ciu lat więc wierz mi, miał czas na jej zrozumienie.
Postać Sarumana nie była i nie jest w gruncie rzeczy po prostu ZŁA. To akurat postać w której nie odróżnisz w sposób jasny czerni i bieli. Ale wybacz, nie będę Ci tego tłumaczył. Po prostu lepiej poznaj dzieło Tolkiena i charakterologię postaci która Cię interesuje.

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Książkę czytałem bo inaczej nie mógłbym się nazywać fanem i wypowiadać na forum a mi chodzi tylko i wyłącznie punkt widzenia laika bo gdyby film był taki jak my tego chcemy trwałby z 5h każda część.

ocenił(a) film na 9
adrian229

Niekoniecznie... gdyby wyciąć niepotrzebne sceny z Arweną i chociażby wyciąć długie pożegnania z części III Władcy, miałbyś o wiele więcej treści, więcej dynamiki. Ale nieważne, to nie forum o tym i nie chce ciągnąć tematu Władcy. Trzeba się cieszyć, że w ogóle jest. A jest wyjątkowy!

ocenił(a) film na 9
adrian229

Wielka szkoda, że nie nie dane nam było zobaczyć Glorfindela w filmie :( W końcu jeden z najstarszych, najdostojniejszych i najpotężniejszych elfów. Może Jackson chciał bardziej podkreślić postać Arweny czy coś w tym stylu.

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

W filmie go widzieliśmy tak jak widzieliśmy Gloina byli pokazanie przez chwile i tyle taki urywek gdzieś tam z boku pokazany.

ocenił(a) film na 10
Zenobi

Scena w "Gwiezdnych Wojnach" to było przegięcie ale jeśli chodzi o temat który poruszyłeś, to myślę że to nie byłby wcale zły pomysł, a raczej "zabieg kosmetyczny" który tak na prawdę sprawiłby że oba dzieła utworzyłyby wierną całość. Coś w tym jest, dlatego że ktoś (w niedalekiej przyszłości) kto nie widział jeszcze LOTR zaczynając od "Hobbita" stwierdzi oglądając już Władcę - "Hej, ale przecież scena znalezienia przez Bilba Pierścienia wyglądała zupełnie inaczej - i grał go z resztą inny aktor więc dlaczego jest tutaj całkiem co innego?".
A przecież "Hobbit" ma być wstępem do "Władcy Pierścieni" więc nie odrzucałbym tego pomysłu tak od razu, choć także uważam że dobrze jest jak jest i może zostać bez zmian. :)

ocenił(a) film na 9
morpheustm

Ja jestem bardziej zdania, że Martin Freeman zagra w identyczny sposób moment znalezienia pierścienia jak zrobił to Ian Holm... wtedy różnica w aktorach będzie prawie niezauważalna. I taki zabieg kosmetyczny prędzej widzę. Zresztą... wydaje mi się to bardzo prawdopodobne :-) Zobaczymy...

morpheustm

@morpheustm

Podmiana sceny w Powrocie Jedi to dla mnie największe przegięcie (drugie to słynne Nooooo w wersji Blu-Ray). Powinien zostać pierwotny aktor. W końcu minęło 20 lat i nawrócenie nastąpiło chwilę przed śmiercią Anakina, kiedy już się trochę zestarzał. Ale George miał widocznie własną wizję (bał się że nikt nie pojmie kto stoi w tej scenie?), a że nielogiczną to inna bajka.

@khazad7_2
Tak, to jest jakaś opcja. Trzeba tylko kamery ustawić tak samo. :)

ocenił(a) film na 9
Zenobi

No właśnie... i coś czuje, że być może tak właśnie ta scena będzie wyglądała. Identyczne ustawienie kamer, gra aktorska etc. co w przypadku Władcy. By po prostu ten nawet element tworzył całość.
Ale rzecz jasna to zwykłe przypuszczenia... jak będzie, tego nikt nie wie.

Zenobi

Ta scena w LOTR to w sumie wspomnienie, więc nie musi być identyczne z właściwą wersją zdarzenia.

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

Jak by tak patrzeć to masz racje.

Zenobi

Lucas to dobry biznesmen, a reżyser z niego był przeciętny w porównaniu z Jacksonem.

ocenił(a) film na 9
obleh

To fakt, chociaż jako fan Star Wars mogę powiedzieć, że Lucasowi wyobraźni i przedsiębiorczości nie brak. Pierwsze trzy części to filmy robione za stosunkowo mały budżet zaś dla mnie są majstersztykiem ;)

Marvolo666

No tak, ale wyreżyserował tylko jeden z nich.