Dain, Thror i Thrain to najbardziej oczekiwane przeze mnie krasnoludy. Powinni wyglądać majestatycznie i poważnie.
Wiadoma rzecz. No i co w związku z tym?. PJ pokaże te wydarzenia przecież. Throra gra Jeffrey Thomas, a Azoga Conan Stevens.
Pisałem już, że: Do największej krasnoludzkiej bitwy w dolinie Azanulbizar przed wydarzeniami z Hobbita doszło ponieważ ork Azog zabił krasnoluda Throra, który chciał powrócić do Morii. To właśnie mapę Throra z drogą do Samotnej Góry otrzymał Gandalf od jego syna Thraina, a potem debatowano nad nią u Bilba. Krasnolud Thrain, którego możemy zobaczyć w zwiastunie, gdzie oszalały atakuje czarodzieja również brał udział w bitwie w dolinie Azanulbizar u bram Morii. Podczas walki stracił oko, co widać przez moment w trailerze. W bitwie brał udział nie tylko syn Throra, ale również jego wnuk Thorin, który przydomek Dębowa Tarcza zyskał właśnie dzięki mężnej walce w tej ogromnej potyczce między krasnoludami, a orkami z Gór Mglistych.
Uważam, ze reżyser może na dwojaki sposób ukazać te wydarzenia. Może zrobić to na samym początku Hobbita, podobnie jak to zrobił z prologiem do Drużyny pierścienia lub ukaże retrospekcję podczas wizyty krasnoludów w domu Bilba. Być może hobbit spyta Thorina skąd jego przydomek Dębowa Tarcza, a ten wówczas opowie o swoim dziadku Throrze i wydarzeniach sprzed lat, gdzie walczył u boku ojca Thraina, by pomścić śmierć tegoż dziadka.
Kto wie...może w najnowszym filmiku z planu pokażą tych krasnoludów... a może i Białą Radę.... tylkoooo..... KIEDY DO CHOLERY BĘDZIE TEN FILMIK?!? :D:D:D
Podejrzewam marzec. Mnie by wystarczyło kilka nowych fotek postaci, których jeszcze nie pokazano. Może jakiegoś orka chociaż.