PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425457
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Uwaga! Ci co nie czytali...mogą, a raczej są spojlery!!!
Jest to MOJA prywatna opinia o filmie. Gusta się różnią i o gustach się nie dyskutuje. Chcę
napisać tylko wrażenia oraz sposób w jaki przedstawiono historię. Nie mam zamiaru wdawać
się w dyskusję z Trolami, które zeszły z gór i biegają po Internecie

Nie jestem dobry w recenzjach, ale zobaczymy. Jako, że mieszkam w Szkocji miałem okazje
obejrzeć w czwartek Hobbita 2d oraz wczoraj, razem z żona 3d w 48 klatkach. Zacznę najpierw
od filmu i co sadze , a potem napisze coś o tych słynnych/niesławnych 48 klatach.

Nie należę do super fanów Tolkiena, którzy nie lubią zmian na świętości. Fakt, Władcę
przeczytałem 5 razy (ma się prawie 40 na karku), a Hobbita 3 razy i to dość dawno. Na wieści o
tym, ze będą 2 części zareagowałem optymistycznie, ale na 3...owiał mnie wiatr zwątpienia.
Skok na kasę? 100%....przynajmniej tak sobie myślałem....

Dziś już mogę śmiało powiedzieć-„ Peter, zrób 4 części, ja chce więcej!!! Naprawdę wyszedłem
z kina oczarowany i zadowolony, a nie pamiętam kiedy zdarzyło mi sie to ostatnio. Film jest
naprawdę bardzo dobry i nie wiem, co ci krytycy palili, kiedy oceniali ten film.

Są zmiany, a jakże, ale uważam, ze na pozytywne. Zmiany nie są tak odczuwalne i hmm..złe jak
te w „Dwóch Wieżach”. Dodanie nie żyjącego orka Azog`a, który poległ wiele lat wcześniej w
Bitwie o Morię, jest takie sobie, ale daje temu filmowi coś, czego by brakowało zwłaszcza na
początku filmu. Akcji i świetnych scen w dalszej części filmu.
Opisana Bitwa o Morię słowami Balina, zostaje nam fajnie ukazana w postaci krótkich
retrospekcji, które już teraz dają mi pewność, że Bitwa Pięciu Armii pobije tę o Pola Pelenoru.
Do tego na samym początku pokazano Samotna Górę, niesamowite Królestwo krasnoludów
oraz ich niewyobrażalne bogactwo. Świetne 8 minut prologu ma nam wystarczyć na prawie 40
min późniejszego, powolnego rozkręcania sie filmu( oddano dzięki temu dość dokładnie
kolację u Bilba), ale potem już jest tylko lepiej, a po opuszczeniu siedziby Elroda, Rivendell,
mailem wrażenie, ze oglądam LEPSZĄ Drużynę Pierścienia !
Scena z Golumem...opisze krótko, oskar dla twórców animacji, bo to było po prostu
niesamowite, a reakcje publiczności w kinie to potwierdzały! To trzeba samemu zobaczyć.
Dodane sceny z Białą Radą..jeżeli film ma być trylogią i opisywać wydarzenia Dol Guldur( który
jest nam przedstawiony w filmie),czyli wątki z Silmarion`a, to rozumiem, ze muszą być w filmie i
absolutnie mi one nie przeszkadzały.
Sceny w królestwie goblinów, wykonane fachowo i wiarygodnie, ...no może oprócz walk, które
były naprawdę widowiskowe, ale trochę, hmm, nierealistyczne? Znaczy dobrze się je oglądało,
ale było za dużo CGI( gobliny są teraz chyba w 90% wszystkie cyfrowe i wyglądają bardzo
dobrze, zwłaszcza ich król), co odbierało trochę ducha. Ogólnie było dobrze. Kamera, tak jak w
trylogii , pięknie lata pomiędzy mostami, jaskiniami i biegającymi bohaterami.
Scena z Orłami.....te z Powrotu króla to były trailerem dla tych tutaj w Hobbice,....więcej nie
napiszę, bo szkoda psuć tej sceny. Trzeba zobaczyć!
Ok., 2d, 3d-48.
Uważam, że 2D wygląda lepiej. Po prostu 3d jest dziś wciskane wszędzie i trochę mnie to
irytuje, ale w 2d miałem wrażenie lepszych kolorów, a piękne krajobrazy Nowej Zelandii
wyglądały jak z bajki. Nie znaczy, że 3d było kiepskie. Nie, wyglądały na dobrze zrealizowane i
były widoczne, a nie jak w pseudo 3d Prometeusza, gdzie połowa filmu, była według mnie 2 d.
48Klatek . Widziałem i przeżyłem. Przez pierwsze 30 min filmu było to dla mnie dość bardzo
widoczne. Tak, wygląda to jak Klan, czy angielskie filmy. Choć w pomieszczeniach mi to nie
przeszkadzało, to scena, w której Bilbo opuszcza biegiem dom, wyglądała dość sztucznie. Z
drugiej strony ostrość obrazu jest taka, jakby oglądało się HD PLUS PLUS lub nie wiem,
plazmę.
Ciekawe, że nagle, nawet nie wiem kiedy zupełnie przestało mi to przeszkadzać i przestałem to
zauważać. I obejrzałem film do końca nie czując różnicy( choć była widoczna). Powiedzmy
sobie szczerze, Peter J. Po prostu zrobił pierwszy pionierski krok, który przez wielu DZIŚ jest
krytykowany. Te 48 klatek według mnie było zbędne, ale pewnie za 5 lat to może być już
standard i co wtedy? I wtedy krzyki nasze i krytyków( pewnie też dlatego dali niższe noty
Hobbitowi) okażą się śmieszne....pożyjemy zobaczymy.
Więc jeżeli jesteście ciekawi 48 klatek, to idźcie, ale jeżeli kręcicie nosem, nie jesteście pewni,
to obejrzyjcie film w 2D, ewentualnie 3d , ale przy 24 klatkach.
Cały mój niepokój, znikł. Film jest naprawdę dobry, widać, że włożono w to sporo pracy i
energii. Czasem ma się wrażenie, że reżyser nie wiedział, w którym kierunku iść, bo czasem
jest śmiesznie i komediowo, a czasem stara się wprowadzić mroczniejszą i gęstszą
atmosferę.
Oczywiście Hobbit, to bajka, to nie jest Władca Pierścieni. Nie ma tego patosu i powagi, choć
może i dobrze, że bez patosu. Ten film się bardzo dobrze ogląda i to chyba najważniejsze.
Chyba, że jest się zagorzałym fanem Tolkiena, z metrowym kijem w tyłku, który nie nienawidzi
żadnych zmian. Wtedy film mu się raczej nie spodoba, tak jak wielu nie mogło przeżyć zmian w
poprzedniej trylogii.
Ode mnie ...śmiało 9 na 10. Zaznaczam, to moje zdanie i moja ocena i macie prawo się z nią
nie zgadzać. Tylko nie trolować Trole!!!!

ocenił(a) film na 7
Tom13J

Mam pytanie. Jak wypadli w filmie wargowie i Radagast ? Tylko bez żadnych spojlerów proszę ; P

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Radagast....pierwsze scena jest taka sobie, ale potem jest dużo lepiej i zaczyna się lubić tę postać.
Wargowie- Wyglądają lepiej od tych z Władcy, ale pamiętajmy, że to ponad dekada w efektach specjalnych. Bardzo dużo zbliżeń, więc mimo szybkiej akcji w ich wykonaniu , można się więc dobrze im przyjrzeć. Nie chcę za dużo Ci pisać, by nie spojlować.:)

ocenił(a) film na 7
Tom13J

Ok, dzięki : ) A sceny z ich udziałem Ci się podobały?

ocenił(a) film na 8
Joecrou

Heh..dałem filmowi 9/10...to chyba o czymś świadczy. Nie czułem rozczarowania..mały spojler....Będzie spora scena Radagast vs wargs ;)

Tom13J

film pewnie większości fanów Tolkiena będzie się podobał a tylko hejterzy będą nisko oceniać ten film, ja już się nie mogę doczekać na premierę :D a w szczególności Radagasta. Swoją drogą większość ludzi nie rozumie, że cała trylogia nie jest tylko ekranizacją Hobbita, tylko dodano jeszcze ekranizacje z innych dzień Tokiena, co wg mnie jako fana jest genialnym posunięciem ponieważ nie da się nakręcić osobnego filmu np na podstawie Silmarillionu, a super będzie zobaczyć te sceny w filmie :)

ocenił(a) film na 9
Belzebubich

zgadzam sie piwa ci nalac.Im wiecej wszystkie tym lepiej.Taki filmow jest dzisiaj tak malo a czlowiek potrzebuje wiecej.