PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425275
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Nareszcie, po roku wielkich oczekiwań, Peter Jackson wypuścił w sieci nowy trailer Hobbita. Cóż mogę rzec - czyste piękno i magia :) Oczywiście nie każdy może się z tym zgodzić, dla niektórych to może bajka w której czarodziej wróży z jeża a krasnoludy biją się czerepami na powitanie. Dla mnie jednak to zapowiedź czegoś naprawdę wielkiego. Czegoś, co pozwoli nam znowu znaleźć się w Śródziemiu, poznać je bliżej - jego zakamarki, lasy, piękne zakątki Rivendell czy po raz kolejny ujrzeć blask Galadrieli i dostojeństwo Elronda. Na nic nie czekam tak mocno jak powrót do miejsca, które 10 lat temu stało się esencją wyobraźni dla wielu z nas. Jeżeli ktoś powie - "Hobbit nie dorówna LOTR-owi" - ma do tego prawo. Czy jednak można porównywać tak różniące się między sobą historie ? Czy Tolkien uważał, że Władca Pierścieni jest czymś lepszym od jego wstępu do Śródziemia ? Nie sądzę. Dla mnie zwiastun zawarł wszystko to, czego oczekuję od filmu. Chodzi mi o magię i mrok, odwagę i honor, przygodę i komizm. Chwile smutku i grozy. Bo czy będzie coś smutniejszego niż Thorin leżący na łożu śmierci po Bitwie Pięciu Armii - pobity choć zwycięski ? Czy będzie coś piękniejszego od wodospadów Rivendell lub rysów Samotnej Góry, gdy zmęczeni podróżnicy opuszczą gęstwinę Mrocznej Puszczy ? Myślę, że Peter Jackson zasługuje na gromkie brawa za to co nam da przez najbliższe lata - powrót do krainy piękna i magii. Dzięki temu wszyscy staniemy się o te 10 lat młodsi i znowu poznamy potęgę ognia Gandalfa czy grozę orkowych hord. A trailer jest tylko na to dowodem :)

Marvolo666

Całkowicie się z tym zgadzam.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Zgadzam się w 100% czysta magia :)

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

Widziałam tematy, w których narzekacie ludzie, że to nie to samo co WP, bo MNIEJ POWAŻNE.
Pozwólcie więc, że was oświecę.
Tolkien napisał Hobbita, jako trochę zabawny, delikatny wstęp do WP. Jako książkę prostą, przyjemną, wręcz dla dzieci.
Gdyby Jackson zrobił Hobbita zbyt poważnego, to popełniłby błąd.
Zapowiedź jest super, bo pokazuje genialne sceny, do tego oddaje klimat.
+ Zgadzam się z komentarzem powyżej.
Wszystkich zapraszam do przeczytania książki.

ocenił(a) film na 8
ktosktos1

nie wręcz dla dzieci tylko dla dzieci i to swoich

katedra

Zgadzam się, hobbit jest książką dla dzieci, nie bez przyczyny jest lekturą w szkole, mi z czytaniem WP szło bardzo ciężko, a także klimat był bardziej mroczny, chociaż to już wcześniej inni wspominali. Co do zwiastuna zgadzam się w 100% z Marvolo666.

ocenił(a) film na 9
ktosktos1

O przepraszam bardzo Hobbit jakos ksiazka moze i byl dla dzieci ale Jackson od poczatku wypowiadal sie ze to bedzie powazniejsza wersja filmu z podobnym klimatem co WP.
Zreszta z drugiej strony jesli film zeczywiscie ma PG13 czy jeszcze mniej to nie ma sie co dziwic ze z tego wyjdzie bajeczka dla dzieciakow.

Marvolo666

Zgadzam się z tobą:) Trailer jest fantastyczny:)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Powiem krótko... bo póki co nadal jestem w pozytywnym szoku po zobaczeniu trailera.... KAPITALNY!!! :-)))

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Hmm.. Trailer ogólnie bardzo dobry, sceny świetne , może nie tak dobrze zmontowany jak poprzedni ale ujdzie. Troszke po tym trailerze jestem zaniepokojony. Dlaczego? Odpowiedź jest prosta, w sumie chyba już kilka osób o tym dziś mówiło. Chodzi o to że boje się że będzie to wyglądało bardziej jak bajka czy coś w tym stylu. Osobiście wolałbym by wyglądało to podobnie do WP , było mroczniejsze, wciagało nas swoim klimatem coraz głębiej, no ale zobaczymy jak to będzie:)
Golum wygląda świetnie, bardzo podoba mi się ten "lodowy stół", są i śmieszne sceny jak widać no i będzie sporo tych epickich ( troche wyświechtane słowo ostatnio) mam nadzieje;)
Teraz czekać tylko do grudnia:)

DziarD

To, że film będzie bardziej bajkowy, to nie oznacza, że nie będzie wciągał klimatem.

ocenił(a) film na 9
karol9_16

Tak, ja to wiem, ale postaraj się zrozumieć. Oczekuje od tego filmy więcej niż od każdego innego:) I chciałbym by miał ten mroczny klimat , coś jak w WP, ale to tylko moja opinia, po prostu chiałbym by tak było bo osobiście tak bym wolał:) No i chciałbym bardzo by ten film stał się fenomenem na miarę WP

DziarD

Dla mnie jest to trochę dziwne, aby oczekiwać od filmu na podstawie bajkowej książki dla dzieci, klimatu takiego jaki ma LOTR.Jednak mam nadzieję, że się nie zawiedziesz.

ocenił(a) film na 9
karol9_16

Aale taki no\p. Silmarillion nie jset dla dzieci, więc rozumiem kolegę DziarD.

mareczekp2

No tak, ale to jest film na podstawie Hobbita.

ocenił(a) film na 9
karol9_16

Hobbit, Silmarillion i bodajrze jakieś jeszcze notatki Tolkiena, więc nie tylko.

mareczekp2

Tak, ale fragmenty Silmarilionu będą dotyczyć czasów Hobbita, więc wiadomo, że są w innym tonie utrzymane, niż właściwa akcja Silmarilionu, czyli pierwsza era świata.

ocenił(a) film na 9
DziarD

Co do tego niema wątpliwości przyjacielu jest taki jaki być powinien bajkowy mroczny i spektakularny zarazem ! Sceny podczas burzy na klifie to będzie szczyt epickności ;) nowe postacie i jak napisał Marvolo666 poznamy mroki puszczy, skompane w wschodzącym słońcu szczyty gór Mglistych i monumentalny samotny szczyt Ereboru na wschodzie ...pająki , orły , Gobliny i Trole pana Bilba ! ;) Będzie bombastycznie ! Nie mogę doczekać się Grudnia ! Potem mogę umierać ;P

ocenił(a) film na 9
DziarD

Sama książka ma lekko bajkowy klimat, więc odejście od tego motywu oznaczałoby dla Petera wojnę z fanami Tolkiena :) Mam nadzieję, że znajdzie idealny środek ciężkości między komizmem, bajkowością a mrokiem i grozą. Z pewnością czeka nas dawka genialnych efektów specjalnych (już widać wyższy poziom niż 10 lat temu - chodzi mi o dokładność i realizm - wystarczy spojrzeć na Golluma). Lodowy stół jest świetny (otoczony takim pierścieniem runicznym - zapewne służącym do określana czasu, swoją drogą stół jest z kryształu, ale to nie ma znaczenia :) Czy dorówna poziomowi WP ? Liczę, że pokaże nam coś nowego i równie EPICKIEGO :D

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

Magia absolutna . A bawiąc się w typera to stwierdzam że będzie to film roku 2012 a i pewnie też dekady .
________________________________________________________________________________ __
Chwała Bohaterom !!!

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

Rewelacyjna recenzja. Widać prawdziwe uwielbienie do Tolkienowskiego świata. Również kocham Śródziemie i jestem pewien, że się nie zawiodę na Hobbicie. Oby dorównał poziomem WP :)
Jedyna moja obawa jest taka, że skoro podzielono tę ekranizację na trzy części, a nie dwie, jak początkowo miało być, to każda z części będzie przez to trwała standardowo dla dzisiejszych filmów, tj. 1,5-2h, co mnie bardzo nie pociesza, bo jednak te ~3h części LOTRa to jest mój ideał i wolałbym dwie części po 3h, niż trzy po 2h. Druga sprawa, że taki zabieg byłby w opisywanym przypadku zwyczajnym skokiem na kase.

ocenił(a) film na 9
Maniaks

Wszystko zależy od tego ile treści i dynamiki znajdzie się w każdej części. Liczę, że Peter rozłoży równomiernie akcję na wszystkie trzy odsłony :) Stawiam, że każdy z filmów trwać będzie po te 2,5godziny - raczej nie krócej. Materiału naprawdę jest sporo (Hobbit, notatki Tolkiena), więc jest z czego wybierać wątki do trylogii. Na efekt końcowy trzeba po prostu jeszcze odrobinę poczekać :)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Zwiastun spodobał mi się niezmiernie! :D Oglądając go czułam ten klimat WP. Tak się nie mogę doczekać filmu, jeszcze tylko (albo aż ;p) 3 miesiące, jejku! :D:D:D

ocenił(a) film na 6
Marvolo666

trailer mocno przeciętny, zwykły montaż najlepszych zapewne scen z filmu... No i ta muzyka pod koniec ściągnięta ze zwiastuna Harry'ego Pottera... Widać, że nie mieli pomysłu na tą zajawkę. Nie mniej jednak niektóre sceny robią wrażenie i film z pewnością oko cieszyć będzie, a jak z fabuła, muzyką i grą aktorską - zobaczymy już wkrótce.

ocenił(a) film na 9
wito_filmweb

Jeżeli chodzi o zwiastuny Harrego Pottera to mam chyba wszystkie na dysku i nie kojarzę aby muzyka była ściągnięta z któregoś z nich, ale mogłem coś przeoczyć. Chętnie obejrzę ten konkretny trailer, jeżeli możesz podać mi link :)

ocenił(a) film na 6
Marvolo666

w zwiastunie Hobbita (http://www.youtube.com/watch?v=8s0AU3T6vJw&feature=g-high-u) jest to od 2:32... Kojarzysz? Jak nie zaraz znajdę ci ten trailer HP...
Wracając do Hobbita, to pierwszy trailer był mistrzowski, a ten jest zwykłym niczym nie wyróżniającym się zlepkiem scen z filmu ;/

ocenił(a) film na 6
wito_filmweb

SORRY! "jest od 1:48" !!! :D mój błąd...

ocenił(a) film na 6
Marvolo666

a tu masz ten trailer HP: http://www.youtube.com/watch?v=sO6wS9PXVbI (od 1:24)

ocenił(a) film na 9
wito_filmweb

no wlasnie czemu dali muzyke taka typowo Hollywodzka a nie dali jakiegos kawalku od Howarda Shora ?.Co jest grane.Czyzby Howard Shore jeszcze nie skomponowal nic wartego uwagi ?.

lavrenzo84

Z tego co się orientuje, to w trailerach filmowych rzadko kiedy jest używana muzyka z filmu.Zazwyczaj są to skomponowane utwory, przez jakieś grupy muzyczne np. Two steps from hell itd.W zwiastunach do Władcy też nie było muzyki z filmu.