PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425348
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Ostatnio oglądałem "Śnieżkę i Łowcę" i tamte krasnoludy wypadały mi się takie "akurat". Nie
czepiam się - od razu to mówię. Po prostu pytam o odczucia tu zgromadzonych.

ocenił(a) film na 10
Okciuk

Z tym to hejtować na forum śnieżki i łowcy. A nie Zaśmiecać forum hobbita.

ocenił(a) film na 8
Okciuk

Tamte również były niezłe, nie jakieś tam ugłaskane i ugrzecznione jak w baśni ale wulgarne, walące w kocioł i nieźle walczące.
Te z Hobbita to inna liga, tamte były baśniowe a te są bardziej...legendarne

Okciuk

Oglądałam to kilka miesięcy temu, a już zupełnie nie pamiętam, jak wyglądały. To spora wada, że nie były charakterystyczne.

ocenił(a) film na 9
Georgiana_1

Właśnie. W Hobbicie każdy krasnolud wygląda inaczej i czymś sie wyróżnia.

ocenił(a) film na 9
Okciuk

Nom , w szczególności widać to po , Kilim, Filim i Thorinie.

ocenił(a) film na 8
sagittari18

bo wyglądają jak ludzie? a orki są mało orcze?

Okciuk

Rola krasnoludów w hobbicie jest nieporównywalnie większa, więc muszą tez być nieporównywalnie ciekawsi - Jackson więc umyślnie zrobił z nich taką trochę grupę cyrkowców - dziwaków, by każdy sprawiał wrażenie zupełnie oddzielnego bytu, unikalnego charakteru.
Jackson po prostu przerobił materiał z książki tak, by nadawał się na wysokobudżetową ekranizację dla całych rodzin, bo niestety oryginał się nie do końca do tego nadaje.

ocenił(a) film na 10
Kazioo

dobrze prawisz Kazioo...w książce nie wielu krasnoludów jest charakterystycznych, co w filmie tego typu by się nie sprawdziło (co innego gdybyśmy nie mówili o trylogii)
Jackson już w pierwszym videoblogu wyjaśnia czemu wcześniej wahał się podjęcia reżyserowania "Hobbita" - głównym powodem było 13 krasnoludów ujętych w głównym wątku...
Wiedząc,że lubi on w swoich filmach zainteresować widza każdą postacią...taki zabieg jest całkowicie zrozumiały...
W filmie "Śnieżka i Łowca", jak sam tytuł mówi, nie było za dużo miejsca dla krasnali, co nie znaczy że zostali źle ujęci (wręcz dosyć ciekawie jak na tą baśń;) aczkolwiek problem tkwił w "zmniejszeniu" ich znaczenia w filmie...

Okciuk

Jeśli chodzi o wygląd to Krasnoludy z tego koszmarnego filmu jakim jest Śnieżka i Łowca żywcem zostały zerżnięte z LoTR. Kompletnie nie pasowały do tamtego klimatu i były nijakie. Każdy był taki sam. O wiele bardziej podobał mi się Mirror Mirror, chociaż był innego gatunku.