PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425275
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Jest trochę niewyraźne i małe ale jak ktoś znajdzie w lepszej jakości to niech wrzuci.
http://www-images.theonering.org/torwp/wp-content/uploads/2012/08/White-Council. jpg

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

tylko czarodziejem , ale aktor który gra Sarumana juz ma 90 lat

ocenił(a) film na 9
elendil92

I nagrywa płyty z Death Metalem ;) Tak więc dość pełen życia z niego Staruszek :-)))
http://www.youtube.com/watch?v=z16_mx1edG0
http://www.youtube.com/watch?v=cvKRbi2ovDY

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

"I nagrywa płyty z Death Metalem"
Jak można nagrywać płyty z gatunkiem muzycznym ? Rhapsody of Fire to nie Death Metal :)

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

No juz dobrze... nie badź tak wrażliwy :-) Nie znam się na tym akurat gatunku muzyczny. Dla mnie każda muzyka na której się wydzierają jakby obdzierali kota ze skóry to Metal :D Ale jestem w tym zakresie laikiem.
Ok, zatem przepraszam za pomyłkę. Nie chciałem kogoś urazić. W ogóle pójdę w kąt, uklęknę na ziarnku grochu i zmówię koronkę do miłosierdzia... bo przecież tak wielkie wykroczenie zrobiłem :D

Tak swoją drogą... zauważyłem, że się na forach ludzie byle czego zwykle czepiają :-) Innych problemów i ważnych zagadnień to nie ma? :-)
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
khazad7_2

Dobrze Ci tak, klęcz na tym grochu i cierp za popełnione błędy! :P
Rzeczywiście czepiam się, ale to zabrzmiało tak dziwnie...

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

Bo w ogóle dziwny jestem :P

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Kurcze ale on ma zdrowie :D i ten fantastyczny głos , świetnie będzie brzmieć na zebraniu Białej Rady:D

kamilxxx09

Ktoś pamięta cały skład Białej Rady? Bo coś mi się wydaje, że były dwie, a to jest ta druga?

ocenił(a) film na 10
Georgiana_1

Radę tworzyli Istari: Saruman, Gandalf i Radagast, władcy elfów: Galadriela, Círdan, Elrond, Thranduil, oraz najdostojniejsi Eldarowie, m.in.: Glorfindel i Erestor.

adrian229

Dzięki. :)

ocenił(a) film na 9
adrian229

I myślicie że ich zobaczycie? Chciałbym Glorfindela zobaczyć w jej srebrej zbroi... piękny!
A Thranduil nie wydaje Wam się nieco dziwny na fotce która jest w sieci z tymi grubymi czarnymi brwiami z kontrastem do złotych włosów? Bo moim zdaniem nieco komicznie to wygląda.. :-)

khazad7_2

Popieram ,Thranduil jakoś kiepsko wygląda :P

ocenił(a) film na 10
khazad7_2

Glorfindel mam nadzieje że się pojawi bo jest najbardziej prze zemnie oczekiwaną postacią związaną z białą radą i mama nadzieje że zobaczymy go w trakcie walki bo to w końcu największy elficki wojownik wszech czasów. A Thranduril wygląda źle jak dla mnie a najgorsze jest to że w ogóle nie jest do Legolasa podobny.

adrian229

Glorfindel największym elfickim wojownikiem wszech czasów???

ocenił(a) film na 10
karol9_16

No może przegiąłem z tym wszech czasów ale pokonał balroga i był jednym z NIELICZNYCH których bał się czarnoksiężnik z angmaru.

adrian229

Balroga nie pokonał, tylko obaj walcząc spadli w przepaść, a to różnica.Co do tego, że był jednym z nielicznych, których bał się czarnoksiężnik z Angmaru to prawda.Czy to prawda w ogóle, że ten Glorfindel, to ten sam z Gondolinu?, bo istnieje taka teoria.Jeżeli chodzi o najpotężniejszego elfa, to typowałbym Feanora lub Fingolfina.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Mi nie chodziło o potężnego w sensie geniusza pioniera itd tylko jeśli chodzi o wojownika A tak to najpotężniejszy elf to był Feanor to prawda.

ocenił(a) film na 10
adrian229

Feanor na pewno był najlepszym z elfickich rzemieślników, bo w końcu to on stworzył trzy Silmarile. A co do Glorfindela, to zgadzam się, że był najlepszym elfickim wojownikiem.

adrian229

Pozostaje przy tym, że to Fingolfin był najlepszym elfickim wojownikiem według mnie.Pamiętajmy, że stoczył walkę z samym Morgothem, którego 7 razy ranił.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Możemy się sprzeczać równie dobrze że to Isildur był najlepszym wojownikiem z rasy ludzkiej bo zabił Saurona a każdy wie że jego ojciec był od niego 20x lepszy. A Fingolfin był świetny to trzeba mu przyznać ale nie ujmujmy nic Glorfindelowi tęż był wspaniałym wojownikiem i świetnym dowódcą.Ale co do tych wojowników dodał bym może Gilgalada.

adrian229

Po pierwsze "zabicie" Saurona przez Isildura było całkowicie przypadkowe, więc nigdy bym nie napisał, że Isildur jest najlepszym z ludzkich wojowników.Ciosy Fingolfina zadane Morgothowi nie były przypadkowe.
Po drugie ja Glorfindelowi nic nie ujmuję.Był świetnym wojownikiem, jednym z najlepszych z elfów, jednak uważam, że Fingolfin jednak był lepszy.Co do Gilgalada to się zgadzam.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Mnie osobiście boli pominięcie w prologu WP takich postaci jak Gilgalad czy Elendil a uczynienie Elronda i Isildura głównymi bohaterami. Elrond nawet nie był elfem więc jak niby miał by być dowódcą wojsk królewskich Gilgalada.

adrian229

Gilgalad i Elendil zostali pokazani, niestety nie były to nawet epizody.Gilgalada widać prze 2 sekundy, kiedy swoją włócznią Aiglos zabija jakiegoś orka.Elendila widać na ekranie, kiedy nadchodzi Sauron, później oczywiście na niego rusza, a ten go zabija i tyle.
Co do Elronda to był elfem.W pierwszej erze świata był pół-elfem, to fakt, jednak po Wojnie Gniewu Valarowie dali pół-elfom możliwość wyboru, albo wybierają los człowieka, albo elfa.Elrond wybrał los elfa, a jego brat Elros los człowieka i był pierwszym królem Numenoru.Jednak Valarowie aby wynagrodzić pół-elfom, którzy wybrali los człowieka, ich śmiertelność, postanowili obdarować ich długowiecznością.Z tego co wiem Elros żył ok. 500 lat chyba.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Tak wiem o tym że mieli wybór ale genetycznie nie był czysty(elrond) i że Elros żył coś koło 450 lat ale mnie zastanawia jeszcze jedno jak Tranduril mógł pojmać krasnoludy skoro w tym czasie co on je więził trwała biała rada do której on należał.

adrian229

Kiedy pół-elf wybierał los człowieka/elfa może zapominano o tym, że dawniej był pół-elfem.Od tej pory, był uznawany za czystego człowieka lub elfa.
Co do pojmania krasnoludów to już nie pamiętam za bardzo jak to było, musiałbym sobie przeczytać i przypomnieć.Wiem, że krasnoludy zostały pojmane przez straże Thranduil'a, a czy on wtedy był obecny już sobie nie przypominam.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Był bo wydawał wielką ucztę a potem wyruszył na erebor.

adrian229

Na pewno to było w tym samym czasie co obrady białej rady???

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Tak bo Gandalf zostawił kompanie jakiś miesiąc do dwóch przed jej pojmaniem a po obradach wyruszył na dol guldur czyli jakiś miesiąc później mam nadzieje że Peter to jakoś sensownie rozwiąże no chyba że Tranduril nie chciał ryzykować i nie wziął udziału w tej niebezpiecznej wyprawie.

adrian229

Zobaczymy jak to będzie.Pewnie sporo rzeczy będzie zmienionych tak samo jak we Władcy.

karol9_16

Warto też dodać, ze w dwóch scenach w WP pojawia się Cirdan.

obleh

Tak, dokładnie.W prologu Drużyny, kiedy elfy pokazują swoje pierścienie, widzimy Galadrielę, Gilgalada i Cirdana właśnie.Oraz w Powrocie Króla w szarej przystani.Ciekawostką jest to, że aktor, który gra Cirdana pojawia się też jako inna postać w innej scenie.Dokładnie w Drużynie, kiedy Gandalf przybywa do Minas Thirith, schodzi do biblioteki a wraz z nim właśnie postać grana przez tego samego aktora, który grał Cirdana.Tutaj grał archiwistę z Gondoru.

karol9_16

Przypuszczam że w Hobbitach też zobaczymy takie małe epizody. Chciałbym zobaczyć chociaż przez moment Giriona, władcę Dale.

obleh

Skoro zostanie ukazane to miasto, to myślę, że jego władca też zostanie przedstawiony.

karol9_16

W obsadzie nie ma na razie.

obleh

Może będzie to taka epizodyczna rólka, lub nawet mniejsza.Wtedy będzie napisane, że był niewymieniony w czołówce.Zobaczymy.

obleh

Jeśli będą prologi, to jestem ciekaw kto będzie narratorem.Czy znowu Galadriela jak we Władcy, czy może Gandalf.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

A może Bilbo lub torin.

adrian229

Zobaczymy.Kurdę, już nie mogę się doczekać tego filmu.Najbardziej oczywiście interesuje mnie to jak Smaug zostanie przedstawiony, ale armia elfów w bitwie pod Dol Guldur jak i w bitwie pięciu armii też mnie ciekawi.Zastanawiam się jakie zbroje będą posiadać, jak będą wyglądały.Na razie najlepsze zbroje z całego LOTR'a posiadali Noldorowie z bitwy ostatniego sojuszu.Były po prostu piękne.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Tak aż blask dobra od nich bił to było mocne

ocenił(a) film na 7
karol9_16

A to nie było mówione, że narratorem będzie Frodo??

tomciog18

Yyyyy, nie pamiętam już.Kurde, nie chciałbym, aby w prologach narratorem był Frodo.Co on ma tam wspólnego z tymi wydarzeniami niby...

ocenił(a) film na 7
karol9_16

No właśnie, już dawno zostało zauważone, że Froda nie powinno być wcale w tych wydarzeniach, a jest w obsadzie i później zostało wyjaśnione, że on będzie wszystko relacjonował właśnie :).

tomciog18

Wiadomo, w książce go nie było, ale Peter tak stworzył fabułę, że Bilbo będzie opowiadał o tych przygodach Frodowi za pewne, co zostało ukazane w pierwszym trailerze, gdzie Bilbo mówi do Froda, "czy opowiadał mu o wszystkich przygodach, bo kilka może pominął", więc to była okazja do wciśnięcia Froda.

ocenił(a) film na 7
karol9_16

http://www.students.pl/kultura/details/48232/Elijah-Wood-pojawi-sie-w-filmie-Hob bit
http://stacjakultura.pl/4,18,17879,Elijah_Wood_juz_oficjalnie_w_Hobbicie,artykul .html

tomciog18

Kurdę, mam nadzieję, że usłyszymy go tylko na początku i na końcu filmu, a nie, że co jakiś czas będzie coś tam gadał w filmie za kadru.

ocenił(a) film na 10
karol9_16

Ranił go osiem razy jeśli liczyć że zranił mu stopę kiedy konał.

adrian229

To jest forum o Hobbicie a nie o Silmarillionie więc skończcie dyskutować.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Tyle że my mówimy o białej radzie(po części) która jest powiązana z hobbitem.

adrian229

Ciekawe.

adrian229

No tak, zapomniałem o tym ostatnim pchnięciu.