PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425497
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Wpływy w Amerykańskim BO drastycznie spadają. Może Jackson się obudzi i przyzna do porażki ;):
http://www.boxofficemojo.com/daily/chart/

użytkownik usunięty
neo_angin

Obudzą to się amerykanie i zaczną chodzić do kin na Hobbita. ;)

neo_angin

Teraz do końca grudnia oczywiście, że będą spadać.Ludzie nie myślą o Hobbicie, tylko o świętach i sylwestrze.W styczniu na nowo hobbit zacznie ładnie zarabiać.Tak jest zawsze w okresie świątecznym.

karol9_16

Tak? W Stanach? Film grzebią średnie recenzje, a fani zawsze chodzą w pierwszych dniach. Możliwość że będą chodzić po parę razy jest niska.

neo_angin

Filmu nie grzebią żadne średnie recenzje.Ludzie będą chodzić na niego w styczniu.

karol9_16

Możemy się założyć. Ja przewiduję spadki. W pierwszym tygodniu ewentualnie utrzymają się wyniki z ostatniego tygodnia grudnia. Film ma także przeciętne "Word of mouth".

neo_angin

Jak już napisałem teraz będą spadki, bo ludzie nie myślą o filmie, tylko o świętach i sylwestrze, ale w styczniu będą chodzić.Nawet nie rozchodzi się o to, aby zanotował film jakiś gigantyczny wzrost.Po prostu będzie zarabiał powoli swoje pieniądze tak jak Titanic i Avatar.

karol9_16

Nie no. To chyba żart skoro wierzysz w takie wydarzenia ;). Jackson nie jest takim magikiem jak Cameron. Zresztą Cameronowi sprzyjały recenzję oraz nominacje do nagród. Hobbit ich nie zdobywa i ma to w USA spore znaczenie.

neo_angin

Jeżeli chodzi o box office zawsze interesuje mnie globalny, a nie krajowy.

karol9_16

Globalny będzie ok., ale rekordu roku nie będzie.

neo_angin

Pewnie, że Avatara nie pobije.Już w jakimś temacie pisałem, że globalnie zarobi od 1.5 do 1.8 mld.

karol9_16

Tegorocznego rekordu nie będzie. Ja typuję 950 mln-1.1 (podobny wynik do Mrocznego Widma + 3d). Powątpiewam nawet w ten miliard. Kolejne części go przekroczą raczej.
1.8 jest nierealne. 1.5 bardzo mało możliwe. Jeszcze z pół roku temu bym typował 1.6-1.8, bo HFR miał podbić wynik, ale technologia jest krytykowana. "Avatar" bił rekordy na świetniej technologii, a "Titanic" to fenomen kulturowy. Ludzie walili drzwiami i oknami, bo tęsknili za takimi filmami. Za Hobbitem nic nie przemawia oprócz sporej fanbazy.

neo_angin

I tym, że tęsknią za Śródziemiem.Zresztą, po co się spierać, za kilka tygodni zobaczymy kto miał rację.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

Tylko szkoda że wpływy z tygodnia są zawsze małe i to w każdym filmie, zobaczymy teraz w ten weekend. Avatar miał podobne wpływy z tygodnia.

Aizentea

Piątek liczy się do weekendu, a wynik kruchy jak na taki film. Przewidywania są na 60% spadki.

ocenił(a) film na 8
neo_angin

przecież to są zarobki tylko z USA, nie biją rekordów, ale mało to też nie jest i na 100% wyjdą na +.

joshee

Nikt nie neguje, że wyjdą na plus, ale niektórzy tu mówili o wielkich rekordach, a tydzień temu jak na otwarcie ich nie było, to pojawił się wątek minimalnych spadków, a te będą ogromne.

neo_angin

Rekord na otwarcie był.Rekord grudnia.

karol9_16

Mocno poniżej wcześniejszych prognoz.

neo_angin

To fakt, ja też obstawiałem więcej, ale rekord był ;)

karol9_16

Rekord grudnia był dosyć lichy dotychczas. Ja mimo wszystko wierzyłem że 100 mln pęknie.

neo_angin

Myślę, że długo sobie poczekamy za filmem, który zarobi ponad 100 mln w weekend grudnia.

karol9_16

Jednak rzadko się wypuszcza blockbustery w grudniu. Chociaż "Avatar 2"? Myślę że pęknie wtedy 100 mln. To Cameron w końcu.

neo_angin

Avatar 2 globalnie na pewno nie pobije pierwszej części.Jeżeli chodzi o grudzień to trochę możliwe.

ocenił(a) film na 8
karol9_16

Spoko, Cameron wymyśli jakieś swoje 4D żeby podbić cenę biletów i już rekord pobity.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

Analizowałem sobie Trylogię Władcy oraz Pierwszą część Narnii i jeśli nic się nie zmieni i ludzie nie zaczną masowo nadrabiać filmu to w USA Hobbit zarobi ok 300-340 mln $, a na świecie ok 700 $ czyli nie pobije Avengersów być może pobije TDKR.

Aizentea

TDKR może pobije bo ma 3D, a to zwiększa profity. Na "Avengers" nie ma zbytnio podejścia.