PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425457
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Po seansie.

ocenił(a) film na 10

No więc byłem dzisiaj na szwedzkiej premierze Hobbita.
Zaraz po szkole (kończe w środy o 14, a seans był o 15) udałem się do kina.
Czy film mi się podobał, tak.
Film zobaczyłem w 3D High Frame Rate i szczerze, ciekawie to wygląda, opiszę teraz troche HFR.
Więc jak to wygląda?
Wygląda to tak jakby ktoś przyśpieszył film, serio, na początku jest scena z Bilbem chodzącym po swej norce i przekomicznie to wyglądało.
Potrzeba mniej więcej 30 minut by się przyzwyczaić do HFR potem jest naprawde fajnie, ruchy postaci wyglądają tak jakbyśmy widzieli je na żywo.

Okej a teraz coś o filmie, mogą być lekkie spoilery, które nie powinny jakoś zniszczyć przyjemności oglądania tego filmu.

Film zaczyna się w ten sam dzień co Drużyna Pierścieni, widzimy Bilba piszącego swoją książke, potem przybliża nam historie Ereboru, owa scena jest wykonana wręcz ślicznie, atak Smauga na królestwo krasnoludów jest epickie, w filmie pojawia się Smaug, ale nie widzimy go całego, jedynie łapy, ogon, co moim zdaniem jest bardzo dobrym pomysłem gdyż gdy zobaczymy go w Hobbicie 2 będziemy mieli niespodzianke.
Po poznaniu histori krasnoludów cofamy się o 60 lat do momentu w którym zaczęła się książka, Gandalf odwiedza Bilba i informuje go o tym że poszukuje kogoś kto wziąłby udział w przygodzie, scena ta wypada w może 96% jak ta z książki.
Właściwie film jest bardzo zgodny z książką, nie ma żadnych usuniętych wątków, są dodane i lekko zmienione.
Dodane sceny są naprawde ciekawe, w filmie widzimy np atak Smauga na Erebor i Dal, Białą Rade, Radagasta Brązowego oraz mamy dodanego wroga.
Film jest moim zdaniem zrobiony perfekcyjnie, nie jest tak poważny jak Władca Pierścieni, ale to dobrze, to inna historia, poza tym książka również nie jest tak poważna jak LOTR.
Film ma również wzruszające momenty.
Jest dużo akcji, ale również dużo gadania, Nowa Zelandia wygląda perfekcyjnie w Hobbicie, tak jak w LOTRze.
W filmie jest również moment, którego chyba nie było w książce.

LEKKI SPOILER!
Widzimy moment w którym Bilbo chce zabić Golluma ale decyduje się go oszczędzić.
KONIEC LEKKIEGO SPOILERA!

Właśnie, Gollum!
Gollum w tym filmie wypadł tak jak w TT i ROTK, czyli świetnie.
Zmienili troche znalezienie pierścienia przez Bilba, ale nie mam z tym problemu.
Jedynym minusem o jakim muszę wspomnieć jest podzielenie tego filmu na 3 części, no może nawet nie to, a fakt że premiera DOS ma być dopiero za rok, a TABA za 2 lata, moim zdaniem to troche za długo, mogliby wypuścić DOSa we wakacje 2013, a TABA najpóźniej na początku 2014 roku.
Poza tym, moge jedynie wspomnieć o tym że początek jest odrobinkę przydługawy.
Ode mnie 10/10.

ocenił(a) film na 7
Jacob Voorhees

wkoncu jakas konkretna opinia:0 bardzo długi ten początek?

ocenił(a) film na 10
lord_pawlik

Hmm z 30/40 pierwszych minut to samo Shire, może mniej.

Jacob Voorhees

Czyli w której minucie sie rozkręca?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Rozkręca się myśle zaraz przed przybyciem Bilba, krasnoludów oraz Gandalfa do Rivendell

Jacob Voorhees

Czyli gdzies po godzinie.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Troche później chyba, bo dodali troche rzeczy pomiędzy trollami a Rivendell.

ocenił(a) film na 10
Jacob Voorhees

W "Drużynie..." też początek w Shire trwał ok. 30/40 min. Musi być jakiś wstęp

Jacob Voorhees

Jak wyglądało 3D?

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Bardzo dobrze, nie ma dużo scen w których coś wyłazi z ekranu, ale myśle że sceny mają więcej głebi niż w 2D, w poniedziałek ide z klasą na 2D więc napisze może coś o różnicach pomiędzy 3D HFR a 2D

ocenił(a) film na 10
Jacob Voorhees

BTW.
Nie pytajcie się mnie o to w którym momencie kończy się film, nie powiem.

ocenił(a) film na 7
Jacob Voorhees

Siema, ale powiedz, jeszcze tylko w którym momencie kończy się film.

ocenił(a) film na 10
tomciog18

Nie zaczynaj...

Jacob Voorhees

Wiemy kiedy się kończy. ;]

ocenił(a) film na 10
Karton20

Kiedy?

Jacob Voorhees

Jak odlatują na orłach przy świetle księżyca :P

ocenił(a) film na 10
redpinkbunny

Nie, troche później.

Jacob Voorhees

A niech to :( To jednak nie będzie mojego idealnego zakończenia :(

ocenił(a) film na 10
redpinkbunny

Mnie się bardziej podoba tak jak jest w filmie.
Jest emocjonująca scena zaraz przed napisami.

ocenił(a) film na 9
Jacob Voorhees

to moze napiszesz mi ktos wkoncu czy w domu Bilba krasnoludy spiewaja Blunt the knives z soundtracku bonusowego bo to swietna muzyka jest i bardzo bym sie cieszy jak by byla w filmie.

ocenił(a) film na 10
lavrenzo84

Nie wiem, nie słuchałem bonusowego utworu z soundtracku.
Na pewno śpiewają Misty Mountains i jeszcze jedną piosenke, jest ona dość wesoła.

ocenił(a) film na 7
lavrenzo84

a muzy z filmu oficjalni emożna posłuchać tu : http://www1.rollingstone.com/hearitnow/player/hobbit.html

ocenił(a) film na 8
Jacob Voorhees

Ale Ci zazdroszczę. :) My musimy jeszcze trochę poczekać.

Jacob Voorhees

a pamiętasz w których scenach dokładnie thandruill był?

ocenił(a) film na 10
katie_17

Na poczatku filmu gdy jest pokazana inwazja Smauga na Erebor i w jeszcze jednej scenie o której nie powiem.

Jacob Voorhees

prosiłabym [oczy kota ze shreka] ;) jak nie chcesz za dużo spoilerować to proszę napisz mi w wiadomości, mnie tam zawsze wszystkie spoilery jeszcze bardziej zachęcają

ocenił(a) film na 10
katie_17

No cóż, nie jest to spoiler.
Pojawia się on 2 razy na poczatku filmu

Jacob Voorhees

a kto robi większe wrażenie, on czy legolas?

ocenił(a) film na 10
katie_17

Legolasa nie ma, chyba że w tle.

Jacob Voorhees

a jeszcze jedno: porównując gimliego i gloina to da sie zauważyć podobieństwo, poza tym samym toporkiem?

ocenił(a) film na 10
katie_17

Raczej tak.

użytkownik usunięty
Jacob Voorhees

Bitwa pod Morią też jest opowiedziana przez Bilba na początku filmu?:)

ocenił(a) film na 10

Tak

ocenił(a) film na 9
Jacob Voorhees

A podobno Legolas miał być przez 2 minuty w filmie? Trochę dziwne,że go nie ma.

ocenił(a) film na 10
Lorien91_2

Na pewno jest w 3, może jest i tu, ale ja nie zwróciłem uwagi.

ocenił(a) film na 8
Jacob Voorhees

http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Niezwyk%C5%82a+podr%C3%B3%C5%BC-2012-343217 /discussion/Po+seansie.,2078128

ocenił(a) film na 1
Jacob Voorhees

Jak Legolasa nie ma? Przewijałem powolutku, żeby był. I jest. Spierd...

ocenił(a) film na 1
Jacob Voorhees

Wow, niezłe. A tak naprawdę, to jestem w dużym podziwie, że ktoś ma siłę i chęci na podsumowywanie czegoś. Kiedyś sam złapałem suma i wyszedł z tego ciężki żart. A tu jest ok.
P.S. Nie ma i nie będzie lepszej recenzji "Hobbita", pre czy post, wali mnie to, nie będzie lepszej i tyle. Chyba, że będzie. A Kłopotowski może mi rowa wylizać.

Jacob Voorhees

Spoko recka :)
Mam juz obraz tego czego sie jutro spodziewac no i mysle ze bedzie to uczta dla umyslu.

ocenił(a) film na 7
onet318

Ja sie dopne do tematu.
Osobiscie sie rozczarowalem. Zbyt za duzo komediowych wstawek bylo,
a postac Thorina byla troche zbyt patetyczna.
Wizualnie i dzwiekowo uczta dla zmyslow, bardzo ladne zdjecia (ale to chyba standart w tej seri).