PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425316
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Zostało mi dosłownie kilka ostanich stron Hobbita i za cholerę nie mogę skojarzyć scen z Elfami ze zwiastuna w książce, wiadomo Elfy w książce są, beczki, schwytanie krasnoludów itd. Ale nie mogę skojarzyć tych scen np. ta przy tym lodowym stole czy tej Elficy z Gandalfem. Bo Gandalf z Elfami (prócz bitwy) w Hobbicie nie występuje. Skąd te sceny w filmie? Pytam z czystej ciekawości

Dobrzan92

Bo reżyser postanowił dodać parę nowych wątków by urozmaicić i wzbogacić film.

ocenił(a) film na 6
kamilxxx09

nie do końca, po prostu pete chce zrobic z tego jak najwięcej części ile się da, by wysychające źródło wycisnąć do ostatniej kropli, nie mniej nie są to sceny według powyżej wymienionego pana, tylko coś o czym dowiadujemy się dopiero z dodatków umieszczonych na sam koniec książki Powrót Króla, gdzie mamy chronologiczny spis wydarzeń, tam między innymi np dowiadujemy się o tym co się działo z Gandalfem po opuszczeniu krasnoludów tuż przed wkroczeniem do mrocznej puszczy i tym podobne smaczki ktore rozgrywały się daleko za sceną Hobbita, skryte kotarą przed oczami widzów :) więc sama znajomość hobbita może sprawić iż wydawać się może że Jackson urozmaici swój film paroma własnymi przemyśleniami na temat losów co poniektórych postaci

ocenił(a) film na 9
kamilxxx09

Wstawienie dodatkowych wątków/wydarzeń nie miało nigdy na celu urozmaicenia filmu a po prostu zawarcie pełnej treści tematu którego film dotyczy.

Dobrzan92

Rivendell pamiętasz? Elrond, odczytanie run księżycowych z mapy Thorina, takie rzeczy.

ocenił(a) film na 8
Dobrzan92

Ponieważ film nie opiera się tylko i wyłącznie na " Hobbicie " ale i na listach oraz dodatkach z WP
ten ' lodowy stół ' to, tzw. Biała Rada, a elfka z Gandalfem to Galadriela / bo chyba o to ujęcie Ci chodzi /, która, podobnie jak i Gandalf jest członkiem owej Białej Rady - jest tam Saruman Biały, Gandalf Szary, Elrond i Galadriela.

lelen_lis

Lodowy stół to nie żadna Biała Rada.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

To nie jest Biała Rada?:

http://www.pyramidinternational.com/images/products/PP32962-511x768.jpg

kamilxxx09

Biała rada jest na dole tego zdjęcia przy okrągłym stole.

ocenił(a) film na 8
obleh

To akurat wiem a ponieważ i na tym plakacie jest ten dziwny, niby lodowy stolik to myślałem, że to się łączy, skoro pokazują jedno z drugim.

obleh

Dokładnie:)