PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425457
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Skalna olbrzyy

ocenił(a) film na 9

Witam,
Czytałem książkę już jakiś czas temu ale nie pamiętam w niej żadnej akcji ze "skalnymi
olbrzymami" a tego typu stworzenia pojawiają się w zwiastunie, mógłby ktoś mi przybliżyć czy to ja
zwyczajnie słabo pamiętam książkę czy też może to postać stworzona w filmie?
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
miki2323

Podczas przeprawy przez Góry Mgliste kompania jest świadkami bitwy Górskich Olbrzymów (a raczej bójki). Miotają kamieniami na prawo i lewo, wobec czego krasnoludy muszą znaleźć miejsce do ochrony. Wybór pada na jaskinię, w której potem atakują ich gobliny.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Dzięki bardzo za szybką odpowiedź, kompletnie nie kojarzyłem tego epizodu.

ocenił(a) film na 9
miki2323

To zrozumiałe. W książce jest stosunkowo krótki, ale wpływa na dalszą opowieść. W filmie jest chyba bardziej rozbudowany.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

A orientujesz się może gdzie się ma pierwsza część zakończyć ? Bo słyszałem już kilka wersji, najczęściej taką że wtedy gdy Orły zabierają drużynę.

użytkownik usunięty
miki2323

SPOILER

Thorin przytula Bilba, już po uratowaniu kompanii przez orły, po czym spoglądają na Samotną Gorą. A kończy się na pokazaniu oka Smauga.

ocenił(a) film na 9

Dzięki, czyli nawet nie zahaczą o Mroczną Puszcze w tej części, a szkoda bo to był mój ulubiony fragment książki ;)

użytkownik usunięty
miki2323

Radagast - tak
Kompania - nie, ale widok na Eregor będzie ponad Mroczną Puszczą właśnie

ocenił(a) film na 9
miki2323

Pierwsza część kończy się ponoć na Orłach.

Marvolo666

Nic dziwnego że jest krótki. Sam pobyt w Rivendell ciągnie się przez CAŁE 4 strony książki (a mam wersję "kieszonkową"). :D

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

A to nie było przypadkiem tak, że kompania była pod półką skalną, która chroniła ich od deszczu. W oddali widzieli tych olbrzymów i się nieco strachali o to, że mogą dostać. Ale decyzja o przeprowadzce zapadła chyba, gdy zaczęło wiać i półka ich już nie chroniła od deszczu - mokli, więc postanowili się przemieścić. Olbrzymy to chyba raczej sprawa drugorzędna była, nie mówię, że nie ważna, ale w tamtej chwili, ważniejsze było znalezienie ciepłego, suchego miejsca. Nawet potem jest, że jak już w jaskini się znaleźli, to kuce poszły w kąt i schły, któryś z krasnoludów chciał rozpalić ogień, aby wysuszyć ubrania, ale Gandalf mu zabronił, bo łunę byłoby z daleka widać. Ale mogę się mylić co do tego, bo książkę czytałem już dosyć dawno temu.

ocenił(a) film na 9
be_OK

Masz rację kolego. Trochę naciągnąłem wątek ;)
W każdym razie się mocno strachali olbrzymów i było im zimno. Dostali się do jaskini, gdzie nadal słyszeli walkę ale nie spodziewali się ataku ze strony goblinów.

ocenił(a) film na 10
be_OK

W filmie raczej olbrzymy są sprawą najważniejszą kompania jest na półce skalnej jest burza i chcą się szybko schronić.