W czasie wydarzen z hobbita thror i thrain juz nie żyją a w obsadzie są więc marzę o rozwinięciu wątku z Azogiem( jest tez w obsadzie) i bitwie krasnoludów z orkami. Pewnie będzie jakas retrospekcja albo pokazana bitwa. Jak myslicie?
Retrospekcja i bitwa to jeden i ten sam temat, bo jak wiadomo odnosić się będzie do wydarzeń które są tylko wspomnieniem.
Myślę, że przynajmniej będzie kilka takich wątków w filmie... coś na zasadzie Prologu we Władcy Pierścieni, ale w kilku miejscach...
Zresztą... im więcej ciekawych materiałów również spoza wydarzeń dziejących się w Hobbicie, tym lepiej! :-)
Taki prolog bezie przedstawiony kiedy Torin bezie przedstawiał Bilbo losy Ereboru gdy będą w jego domu a bitwa będzie na pewno np.Gdy Bilbo zapyta skąd się wziął przydomek dębowa tarcza czy jak Torin zapyta Gandalfa skąd ma mapę i klucz.
Nie ma co marzyć bo wszystko to na pewno będzie w filmach.
Co do bitwy w dolinie Azanulbizar to odbywała się w śnieżnej scenerii i mam na dzieję, że ten mróz poczujemy:)
Liczę, że zobaczymy też górskie twierdze Thorina i Daina.
Co do marzeń, to mnie podobałaby się jakaś wzmianka o 1 erze np. o Gondolinie - z tego miasta pochodziły miecze znalezione u trolli. Ale niestety, Idril, Tuora, Maeglina czy Turgona w obsadzie brak. Chociaż w sumie przy tylu wątkach ktoś, kto nie czytał "Silmarillionu" mógłby się nie połapać.
To jest hobbit i ma sie opierac na wydarzeniach z ksiązki a nie Silmarillion. Nowe wątki ok ale co ma hobbit do pierwszej ery?
Jak będą w Rivendell, to Elrond może im coś opowiedzieć o mieście, z którego pochodzą miecze Orkrist i Glamdring. Z resztą, w obsadzie jest Elros, którego z "Hobbitem" jeszcze trudniej połączyć. Zakładanie Numenoru? Nie mam pomysłu, gdzie można to wpleść.
Na początku filmu, jak na początku Drużyny kiedy Galadriela opowiadała o Pieścieniu.
Oby żadnego Numenoru tu nie było, chociaż kto wie co P-J ma w swojej głowie, ciekawe jednak co zrobią z tym Elrosem. Może kiedy Bilbo będzie w Rivendel to Elrond opowie mu o swoim bracie i początkach największego rodu ludzi w historii świata ?
To by bardziej pasowało w Władcy Pierścieni, bo można by powiedzieć przy okazji coś o Aragornie. Ale w zwiastunie widać szczątki Narsila, więc może wtedy będzie retrospekcja.