Pierwsze zdjęcia.
http://www.comicbookmovie.com/fansites/JoshWildingNewsAndReviews/news/?a=67075
Ja wole poczekać na inne źródło informacji... może trailer je lepiej pokaże, bo na tych zdjęciach wyglądają nieco... nijak.
Musze sie z Toba zgodzic. Zdjecie przedstawia wraga autorstwa jakiegos fana lub zostalo zaczerpniete z innego zrodla. Mysle ze filmowy warg bedzie bardziej zblizony do tych przedstawionych w filmowej trylogii LOTR.
Z tego co pamiętam, to Peter zapowiadał, że wargi w hobbicie będą wyglądać inaczej niż we Władcy.Zobaczymy co zostanie pokazane w trailerze.
Który najprawdopodobniej 22 września się pokaże :-))) Czekam na niego, jakbym na szpilach siedział... ;)
Nie wargi tylko wargowie. Wargi gdzie są każdy wie. Tak samo nie orki tylko orkowie. Orki są w morzu.
Jest mnóstwo błędów tłumaczeniowych we wszystkich trzech filmach. Na blu ray np w Dwóch wieżach jest mowa o pierścieniu Aragorna i jest on nazywany pierścieniem z Barahir co jest bzdurą bo Barahir to postać, a nie miejsce ( powinien być pierścień Barahira ). Tak samo jest z Morgothem, który w tej części jest również miejscem w scenie gdy Gandalf zrzuca Balroga ze skały, a przecież to osoba.
Proponuję też włączyć napisy i zobaczyć scenę z Powrotu króla gdy Gandalf z Orthanku zwraca się do Aragorna na dole. Zapomniano o napisach zupełnie i tylko lektor ratuje.
Nie podoba mi się też tłumaczenie słynnej sceny na moście w Morii gdzie Gandalf walczy z Balrogiem. To "nie przejdziesz" brzmi tragicznie i jest dosłownym tłumaczeniem, a Gandalf miał raczej na myśli " droga zamknięta".
Wydania blu ray nie mam, ale rzeczywiście jeśli było podane pierścień z Barahir to jest to definitywny błąd, to samo z Morgothem.Z tym Powrotem Króla to będę musiał zobaczyć.
Co do Gandalfa na moście, to Gandalf mówi You cannot past - czyli rzeczywiście nie przejdziesz.To samo miałem w książce.
Książkę czytałem dawno temu więc możliwe, że było You shall not pass.
W filmie najpierw mówi You cannot past a później You shall not pass
http://www.youtube.com/watch?v=66imrid90UM&feature=fvwrel
No cóż, z doświadczenia wiem, że może się nie podobać, gdyż każdemu podoba się i nie podoba co innego, jednak mi jak najbardziej się podoba i to bardzo :D
Jak siedziałem jeszcze w starym kinie z drewnianą podłogą to aż wszystkie klepki skakały ..ile to ja miałem latek...wtedy chyba z 18 ^^ ...ja się mało nie zesrałem z wrażenia na tej scenie ..serce waliło mi jak opętane uszy szczygły jak u konia , pot spływał po skroni a palce nerwowo wybijały rytm w raz z chórem i dźwiękiem rogu - Dwie wieże to mój faworyt z całej trylogii ..nawet dziś udziela mi się ekscytacja jak oglądam tę scenę co prawda już nie tak jak za pierwszym razem ale zawsze ;) a za pierwszym razem to miałem (Mind blow ) wyszedłem ogłuszony i ogłupiony ;) z wrażenia :P
Błędy w tłumaczeniu filmu są dobre, ale jeszcze lepsze są moim zdaniem błędy w tłumaczeniu literackim. Łazik albo Bilbo Bagosz rządzi xD
To nie są błędy tylko spolszczenie jakieś "mądrej" kobieciny. . Mam wersje LOTR z "Bilbo Bagoszem z Bagoszowa" i tego się nie da czytać.
Najlepiej przełożyła tekst Skibniewska. U Frąców jest Łazik (ale to jeszcze przeżyję). Bilbo Bagosz był jednak ponad moje siły xD Jak to brzmi w ogóle...tak jakby dyrektorem Hogwartu był Albus Trzmiel xD
Dlatego warto czytać tylko dobre tłumaczenie a film z napisami (możliwie najtrafniejszymi) :)
Także mam tą wersję książki i potwierdzam, że brzmi to żałośnie. Choćby krzaty zamiast Krasnoludy, Sam Gaduła zamiast Gamgee albo Rady Gorzaleń zamiast Merry Brandybuck
"Rady Gorzaleń" - nie wiem jakim trzeba być kretonem żeby takie tłumaczenie robić. Dlatego ja nie jestem w stanie przeczytać książki.
O Gorzaleniu do tej pory nie słyszałem xD Kto to tłumaczył ? To może od razu zamieniajmy wszystkim nazwiska. Harry Garncarz, Srogi Snape itd itp xD
we władcy pierścieni wargi przypominały hieny na tych zdjęciach to bardziej wilki
Wolę wersję z oficjalnej strony Hobbita:
http://www.thehobbit.com/index.html
http://heirsofdurin.files.wordpress.com/2012/09/wargs.jpg
Tutaj wyglądają dobrze. Tamte prezentują się jakoś zbyt dziwnie (coś w stylu wilka z Niekończącej się Opowieści) ;)
Dokładnie to samo skojarzenie miałam.
Raczej spodziewałam się że będą wyglądać zbliżenie do tych z LOTR.
PS. Fajny jest ten plakat z Gandalfem
Bestie z LOTR-a były bardzo fajne. Po 10 latach mogliby je jeszcze ulepszyć komputerowo i będzie jak znalazł. Chociaż wersja z bannera też mi się podoba. Mają nieco ciemniejszą sierść, ale samo futerko prezentuje się znakomicie (o krwiożerczych zębiskach nie mówiąc xD)
Warg to w tłumaczeniu "duży wilk" więc jak ma wyglądać ? Ja zawsze je sobie wyobrażałem jako wilki.
Dokładnie ja też zawsze kojarzyłem je z normalnymi wilkami może nieco podrasowanymi w masie wzroście i groźnym wyglądzie ale wciąż wilki - dlatego jak zobaczyłem stwory z Two towers byłem nieco zdziwiony ale ostatecznie przypadły mi do gustu sam nie wiem czemu - zawsze można wyjaśnić to tym że same Wargi mogły się dzielić na różne pod szczepy o nieco zmienionym wyglądzie .... tak jak np ludzie ..azjaci .. afro i indoeuro ;)
Na pewno są większe od normalnych wilków :) Co do dokładnego wyglądu, musimy ciut poczekać ;)
Przecież już jakiś czas temu była fotka na której była seria różnych ujęć na 1 długim slajdzie.. i było tam ujęcie siedzącego na drzewie Bilba oraz wargów... więc tamta wersja zwierzaka jest jak najbardziej oficjalna.
Zresztą... po co ja to pisze. Fanatycy zaczną zwracać nawet uwagę na niewłaściwe "uczesanie" sierści na zwierzęciu, że jest epicke lub nie jest epickie... że za mroczne albo zbyt bajkowe.
I jak tu wszystkim dogodzić? :P
Dlaczego nie napisałeś tego wcześniej, skoro już się w tym temacie wypowiadałeś???
"Zresztą... po co ja to pisze. Fanatycy zaczną zwracać nawet uwagę na niewłaściwe "uczesanie" sierści na zwierzęciu, że jest epicke lub nie jest epickie... że za mroczne albo zbyt bajkowe."
Na szczęście takim fanatykiem to ja nie jestem :D
Nie stwierdziłem nigdzie, że jesteś fanatykiem :-)
A nie napisałem tego wcześniej, bo teraz sobie o tym zdjęciu przypomniałem i że były tam wilki.
Ja nie sugerowałem, że to o tych fanatykach było do mnie.Po prostu napisałem, że takim fanatykiem już nie jestem, chociaż kiedyś byłem, dawno temu, jednak ta mania już chyba minęła niestety.
A tak będą wyglądać na prawdę:
http://www.tolkiendrim.com/wp-content/uploads/2012/09/T2eC16VHJHgE9n0yFjiBQVH4vO KK60_57.jpg