PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425105
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Chciałbym wiedzieć jak wyobrażacie sobie elementy "hobbita':) Chodzi mi min... o:
Beorna
Mroczną Puszczę
Bitwę Pięciu Armii
Smauga
Kamiennych Olbrzymów
Królestwo Elfów Leśnych
Radagasta Brązowego
Esgaroth
itd itp.
Piszczie:) Chętnie wymienię się wizją:)

Gandalf92

Beorn ma być duży i brutalny.
Mroczna Puszcza ma być naprawdę mroczna.
Smaug ma zionąć ogniem na kilometr.
Kamiennych olbrzymów ma nie być w filmie, bo nic nie wnoszą do fabuły i nie pasują do Śródziemia.
Królestw Leśnych Elfów ma być wrogo nastawione do przybyszy.
Radagast ma mieć charakter starego hipisa.
Esgaroth ma być duże i wilgotne.
Reszta podobnie.

ocenił(a) film na 10
obleh

Przyjacielu- czytałem Hobbita:) całą resztę dzieł także..:) chodzi mi o obrazowy opis wybranego elementu:) A co do olbrzymów to bym je jednak zamieścił w filmie. Nie lubię odstępstw od książki. I było by to napewno ciekawe:) ale dzięki za wpis:) Wnioskuję że też lubisz Tolkiena?:)

ocenił(a) film na 10
Gandalf92

Ale olbrzymy wnoszą dużo do fabuły bo gdy nie one to gobliny by nie złapały kompani Bilbo by nie znalazł pierścienia a Beorn by nie ugościł wszystkich itd.

ocenił(a) film na 6
adrian229

Nie są to goblina ,a trolle (kamienne olbrzymy). Nawiązując do wypowiedzi Obleh'a ,który stwierdził że nie wnoszą nic do fabuły jestem zmuszony zaprzeczyć. To właśnie tam Bilbo znalazł ŻĄDŁO!
pozdrawiam

Tyranus

Heh. Sami znawcy ;). Żądło znalazł w jaskini trollów. Trolle to nie kamienne olbrzymy, o których w Hobbicie jest tylko kilka słów.

ocenił(a) film na 10
obleh

Ale to właśnie przed kamiennymi gigantami się skryli w jaskini goblinów.

Tyranus

trolle to całkowicie inne istoty niz kamienni giganci.Ale rozumię twoją pomyłkę trolle zmieniły sie w kamienne posągi więc łatwo się pomylic.Tu kamienie i tam.

Gandalf92

Wrzucam tu info od dwóch lat ro raczej lubię Tolkiena ;). To prawie religia.

ocenił(a) film na 10
obleh

Ja od dziecka uwielbiam Tolka:) czyli już dość dawno:)

Gandalf92

Marzy mi się od dziecka wydanie 12 tomów History of middle earth po polsku, ale to raczej nierealne.

obleh

"Radagast ma mieć charakter starego hipisa." - hahaha rozbawiłeś mnie :)

lassa_2

No taki facet z długimi włosami, lubiący kwiaty i przyrodę:). Raczej pacyfista niż wojak.

ocenił(a) film na 10
lassa_2

Nieźle to ujął:) trzeba mu przyznać:D i naturalnie zgadzam się z tym:)

Gandalf92

Kamienni giganci muszą byc.Przynajmniej byłyby dodatkowe efekty i więcej FANTASY

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Im więcej będzie wątków tym będzie ciekawiej:) Giganci by się przydali.. z resztą nie tylko oni;)

ocenił(a) film na 10
Gandalf92

myslę że się nie zawiedziemy:) W końcu "władcy pierścieni" nie spartaczyli. Liczę na wielkie emocje kinowe:)

ocenił(a) film na 10
Gandalf92

Sądzę też, że skoro na jedną książkę trylogii "władca pierścieni" przypadł jeden- dość szczegółowy film, to skoro jednego "Hobbita" przypadną aż 2 części to Jakcson nie pominie niczego z książki a jeszcze dołoży coś::) Może znajdzie chociaż jedną scenę z gigantami do upchnięcia w tak długim filmie:) Oby...:)

Gandalf92

Wątpię. Bombadila nie było i dobrze. Oby to potknięcie Tolkiena też sobie darowali. Giganci nie pasują do mitologii Śródziemia.

ocenił(a) film na 10
obleh

Tak ale Glorfindela też nie było bo nie za bardzo pasował im w filmie do sceny walki z Nazgulami bo skoro obawiał się go sam czarnoksiężnik z Angmaru to by nie za bardzo chętnie za atakowali jego i Frodo a Arweny się nie obawiał więc łatwo było ją wepchać w opowieść.

ocenił(a) film na 10
obleh

Dla mnie książka jest punktem wyjścia. Nie film. Dlatego myślę że im wierniej zekranizują "Hobbita:) tym lepiej. Ale nie ma co się spierać. I tak nie mamy na to wpływu.. Jedno jest pewne. Będzie czym nacieszyć oko:)

ocenił(a) film na 10
Gandalf92

Tak zgadzam się w zupełności chyba że film będzie trwać 2 godziny lub mniej to wtedy nawet nie idę do kina.

ocenił(a) film na 9
Gandalf92

Nie czytałem Hobbita, a te kamienne olbrzymy wyglądały jak olbrzymy z gry Bitwa o Śródziemie 2? Miałbym jakieś oparcie, chociaż niedługo zabieram się za Hobbita.

ocenił(a) film na 10
mareczekp2

Nie są do końca opisane więc nikt prócz Tolkiena nie wie ja wyglądają ale mi tez skojarzyły się z Bitwą o Śródziemie 2 więc mogą tak wyglądać

ocenił(a) film na 10
adrian229

Co da się wywnioskować z książki na temat olbrzymów:
Po pierwsze.. są ogromne
Po drugie: mieszkają w Górach Mglistych
Po trzecie: Są niezwykle silne (rzucają skałami i głasami z lekkością piłki)
Po czwarte: potrafia mówić (gandalf powiedział że poprosi jednego z nich- w miarę przyzwoitego-: aby zagrodził skałą wejście do tunelu goblinów, przez które bilbo, gandalf i kasnoludy zostali porwani).
Po piąte: ze swoich kryjówek wychodzą podczas burz...
Tyle wiemy od J.R.R Tolkiena. Reszta w rękach P. Jacksona i naszej wyobraźni:)

ocenił(a) film na 10
Gandalf92

Czyli w jednym zdaniu: Ogromne ciskające kamieniami stwory które umieją nawet mówić nie pasują nawet trochę do mitologi Śródziemia i nikt nie wie co robią w książce poza tym wielu uważa że to zwykłe trolle. Czyż nie tak:)

ocenił(a) film na 10
adrian229

A i zapominałem że nie lubią słońca i spotkać je można tylko podczas burzy.

ocenił(a) film na 10
adrian229

Nie pasują, chociaż w książce są za sprawą samego Tolkiena... Dziwne.

ocenił(a) film na 10
madeleine_eadig

Choć skąd wiemy że to on je wymyślił a nie redakcja bo pamiętajmy jak Tolkien tworzył książki . Podawał nie posegregowanie i nie łączące się w spoiną całość informacje opowieści i pozwalał na swobodne( z umiarem) spisanie ich w książkę i tu krył się jego geniusz. Stąd wiele rzeczy w hobbicie może nie należeć do Tolkiena. choć jeśli się mylę to mnie poprawcie bo jestem tylko człowiekiem a pomyłki to ludzka rzecz.

ocenił(a) film na 10
adrian229

Bo gdybyśmy się nie mylili to czy życie było by takie piękne.

ocenił(a) film na 10
adrian229

mała sugestia do adrian229( naucz się czytać ze zrozumieniem i nie kompromituj się- po co piszesz jeszcze raz "przeinaczone" moje słowa? myślisz że doda Ci to chwały?) Szkoda czasu widzę.. Prosiłem o obrazowe przedstawienie waszych wyobrażeń co do ekranizacji hobbita. Nie ogłaszałem konkursu wiedzy Tolkienowskiej. A jeśli potraficie jedynie złośliwie i nieobiektywnie ripostować- żegnam ozięble.
FORUM ZAMKNIĘTE.

ocenił(a) film na 10
Gandalf92

nie ja je tylko spisałem w jedna całość dla wszystkich którzy nie umieją czytać ze zrozumieniem. Nie chciałem żeby to kogoś zdenerwowało jeśli tak się stało to przepraszam najmocniej.

ocenił(a) film na 10
adrian229

Nie gniewam się:)

użytkownik usunięty
Gandalf92

Jak dla mnie:

Beorn - kawał chłopo-niedźwiedzia, czyli coś pomiędzy:
http://thesettlers.com.pl/newsy_graf/jednostki/s6/duzes6/mysliwy.gif
a
http://media.knoxville.com/media/img/photos/2010/12/24/122410bearman_t300.jpg

Mroczna Puszcza - standardowo, czyli coś pomiędzy:
http://www.dreamscene.org/wallpapers/dark_forest.jpg
a
Zakazanym Lasem(pająki) z Potter'a

Bitwa Pięciu Armii - ma być bardziej epickie niż Pelennor i basta! I przynajmniej z pół godziny ;)

Smaug - raczej coś w stylu chińskich, czerwonych smoków:
http://www.d20pfsrd.com/_/rsrc/1293952190339/bestiary/monster-listings/dragons/d ragon/chromatic-red/Dragon_attack.jpg?height=281&width=400
ale z ludzką buźką:
http://24.media.tumblr.com/tumblr_lumkvdx6IA1r546ffo1_500.jpg

Kamienni Olbrzymi - jeśli będą w filmie - chwała Jackson'owi, jeśli nie - to płakać nie będę

Królestwo Elfów Leśnych - takie bardziej przyziemne Lothlorien i bardziej przyziemne ;)

Radagast Brązowy - po prostu:
http://images.wikia.com/lotr/pl/images/e/e4/Radagast2.jpg

Esgaroth - miasto na jeziorze i tyle, taki Biskupin, ale trochę nowszy :)

ocenił(a) film na 8

Też myślę podobnie, ale jednak bardzo ciekawa sprawa jest odnośnie Dol Guldur i tu może być ciekawie, cóż trochę wybiegam z tematu :)

LordWieslaw55

Wklejam tu to co już kiedyś pisałem, bo mnie najbardziej interesują te lokacje:

Lokacje jakich wcześniej nie było w trylogii filmowej, a jakich można się podziewać w Hobbicie:

Dale - miasto ludzi w pobliżu Samotnej Góry
Esgaroth - miasto ludzi leżące na Długim Jeziorze
Erebor - Samotna Góra z kopalniami krasnoludzkimi Thraina, Throra
Mroczna Puszcza - wielki las w północno-wschodniej ćwiartce Śródziemia
Twierdza Thranduila - siedziba króla elfów leśnych
Siedziba Beorna - dom człowieko-niedźwiedzia
Twierdza Dol Guldur - twierdza Czarnoksiężnika ( Saurona )
Siedziba goblinów w Górach Mglistych - jaskinie goblinów i Golluma
Twierdza w Żelaznych Wzgórzach - twierdza krasnoludzka Daina
Rhosgobel - siedziba czarodzieja Radagasta
Twierdza w Ered Luin

obleh

Napisałeś ze Beorn był człowieko-niedzwiedziem, ale Beorn nie był człowiekiem. Pochodził z innej rasy.

kamilxxx09

Ale zamieniał się w człowieka. Jakby nie patrzeć niedźwiedziem też nie był tylko się w niego zamieniał.

kamilxxx09

Czepiasz się szczegółów, które tu są akurat mniej istotne. Jak znasz tą rasę to podaj, bo beorningowie pochodzą właśnie od tego człowieko-niedźwiedzia. Chodzi w tym temacie głównie o lokacje. Jeśli chodzi o Ered Luin to tam miał swoją twierdzę Thorin.

ocenił(a) film na 6
Gandalf92

Nie wiem czy nie uważnie oglądaliście zwiastun ale Trolle (Kamienne Olbrzymy) są na nim widoczne przez ułamek sekundy :)

Mikolaj89

Kamienne olbrzymy to nie te trzy trolle, które są w zwiastunie.

ocenił(a) film na 6
obleh

W takim razie o jakich kamiennych olbrzymach mówicie? Przeczytałem ostatnio Hobbita drugi raz i nie mam pojęcia, co prawda była to wersja z serii "Bestsellery do kieszeni" ale nie sądzę, że była aż tak okrojona (?)

ocenił(a) film na 6
obleh

Shit f*ck. W wersji którą czytałem też nie ma wzmianki o Radagast'cie Brązowym choć z Władcy Pierścieni wiem kim on był.

Mikolaj89

Właśnie trolle to nie giganci

ocenił(a) film na 9
Mikolaj89

To są trolle Bilba chyba. Te same z Drużyny Pierścienia.