PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 422 tys. ocen
7,6 10 1 421555
6,6 66 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Pewnie już istnieje parę podobnych tematów, ale mnie w zwiastunie przestraszył wygląd krasnoludów. Niektóre są w porządku, inne natomiast wyglądają jak ludzie, jeśli nie jak lekko zarośnięte elfy (krasnolud, który strzelał z łuku i którego imienia nie pamiętam). Boje się, że to może stać się utrudnieniem w przyjęciu Hobbita. Gimli z LOTR był idealnym, przykładnym krasnoludem. Kompania może miała być zróżnicowana, ale jak na moje trochę odbiega od krasnoludzkiej normy.

sarumojad

Ten, który strzela z łuku, to Kili. Mógłby mieć dłuższą brodę, ale stwierdzenie "lekko zarośnięte elfy" jest błędne, bo elfom nigdy nie rosły brody. Była to również cecha półelfów.

ocenił(a) film na 9
Georgiana_1

Owszem elfom rosły, ale tylko jednemu...Círdan miał długą brodę i wyglądał bardzo staro jak na elfa.

Aizentea

W "Niedokończonych opowieściach" jest napisane, że nie rosły. A w filmie Cirdan stał w Szarej Przystani i nie przypominam sobie, żeby miał brodę.

ocenił(a) film na 9
Georgiana_1

Za to według książki miał.

ocenił(a) film na 10
Julia_20

Ale może to było jakieś powikłanie od noszenia pierścienia jak stawanie się Gollumem przez jedyny pierścień czy czytanie w myślach przez Galadriele.

ocenił(a) film na 6
adrian229

Galadriela miała swoje moce także bez pierścienia, który je tylko wzmocnił.

ocenił(a) film na 9
Georgiana_1

Cirdan był siwy i jako jedyny z elfów nosił brodę. Tak jest opisany w książkach

ocenił(a) film na 9
Georgiana_1

Według książki Cirdan był jedynym elfem w Śródziemie lub nawet w całej Ardzie który nosił brodę i miał siwe włosy. Nie wiadomo dlaczego tak było. Cirdan jest bardzo stary chyba urodził się jeszcze w latach drzew.
W filmie Cirdan też miał siwe włosy i wyglądał staro tylko, że nie miał brody bo Peter tak sobie wymyślił.

ocenił(a) film na 8
Georgiana_1

Chodzi mi bardziej o jego rysy . Zbyt łagodne jak na krasnoluda.

sarumojad

Racja. I jtrochę za młody. Chociaż był jednym z najmłodzych krasnoludów, to jednak powinien wyglądać starzej.

Georgiana_1

Zdecyowanie innaczej bym przedstawił postać Kiliego, ale to wizja Pidżeja, a jemu ufam w każdym calu. Za to Fili nadrabia krasnoludzką urodą.

ocenił(a) film na 10
sarumojad

Co do tematów w tym stylu to jest ich sporo.

sarumojad

Moim zdaniem krasnolud powinien mieć brązową lub kasztanową brodę do pasa,włosy z tyłu głowy powinny opadać do łopatek.zawsze wyobrażałem sobię jego rynsztunek jako kolczugę,młot lub topór oraz naramienniki i nagolenniki.Powinien poruszać się ciężko i powoli ale w żadnym wypadku tak jak karzeł

ocenił(a) film na 10
Eragon99

Tak ale są rasy krasnoludów np.: o czarnej brodzie. Miałem podobne do ciebie wyobrażenia.

ocenił(a) film na 6
sarumojad

Masz trochę racji, ale w świecie Tolkiena można powiedzieć, że są różne rasy krasnoludów, tak jak i różne rasy elfów i ludzi. Stąd pewne różnice.