Pewnie już istnieje parę podobnych tematów, ale mnie w zwiastunie przestraszył wygląd krasnoludów. Niektóre są w porządku, inne natomiast wyglądają jak ludzie, jeśli nie jak lekko zarośnięte elfy (krasnolud, który strzelał z łuku i którego imienia nie pamiętam). Boje się, że to może stać się utrudnieniem w przyjęciu Hobbita. Gimli z LOTR był idealnym, przykładnym krasnoludem. Kompania może miała być zróżnicowana, ale jak na moje trochę odbiega od krasnoludzkiej normy.
Ten, który strzela z łuku, to Kili. Mógłby mieć dłuższą brodę, ale stwierdzenie "lekko zarośnięte elfy" jest błędne, bo elfom nigdy nie rosły brody. Była to również cecha półelfów.
Owszem elfom rosły, ale tylko jednemu...Círdan miał długą brodę i wyglądał bardzo staro jak na elfa.
W "Niedokończonych opowieściach" jest napisane, że nie rosły. A w filmie Cirdan stał w Szarej Przystani i nie przypominam sobie, żeby miał brodę.
Ale może to było jakieś powikłanie od noszenia pierścienia jak stawanie się Gollumem przez jedyny pierścień czy czytanie w myślach przez Galadriele.
Według książki Cirdan był jedynym elfem w Śródziemie lub nawet w całej Ardzie który nosił brodę i miał siwe włosy. Nie wiadomo dlaczego tak było. Cirdan jest bardzo stary chyba urodził się jeszcze w latach drzew.
W filmie Cirdan też miał siwe włosy i wyglądał staro tylko, że nie miał brody bo Peter tak sobie wymyślił.
Racja. I jtrochę za młody. Chociaż był jednym z najmłodzych krasnoludów, to jednak powinien wyglądać starzej.
Zdecyowanie innaczej bym przedstawił postać Kiliego, ale to wizja Pidżeja, a jemu ufam w każdym calu. Za to Fili nadrabia krasnoludzką urodą.
Moim zdaniem krasnolud powinien mieć brązową lub kasztanową brodę do pasa,włosy z tyłu głowy powinny opadać do łopatek.zawsze wyobrażałem sobię jego rynsztunek jako kolczugę,młot lub topór oraz naramienniki i nagolenniki.Powinien poruszać się ciężko i powoli ale w żadnym wypadku tak jak karzeł
Tak ale są rasy krasnoludów np.: o czarnej brodzie. Miałem podobne do ciebie wyobrażenia.