PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425497
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

chapeau bas

ocenił(a) film na 9

Idąc na Hobbita nie obiecywałem sobie zbyt wiele. Jak usłyszałem, że jest w 3 częściach to stwierdziłem, to już lekka przesada i próbują z ludzi tylko kasę wycisnąć. Właśnie wróciłem z kina i żałuję...że każdej części LOTRa nie robił w 3ch częściach! Nigdy nie sądziłem, że napiszę to, ale pierwsza część filmu podoba mi się przynajmniej równie bardzo jak książka, a rozwinięcie kilku niedopowiedzianych wątków o informacje z innych dzieł Tolkiena jest zmianą tak trafiającą w konwencje pisarza, że aż chciałoby się o nie rozszerzyć nowe wydania książkowe.

H. Shore mimo powtórek i w niewielkim stopniu zmienionych motywów (wszystko to uzasadnione podtrzymaniem konwencji muzycznego Śródziemia), genialny. Motyw krasnoludów rewelacyjny, rozwinięcia leitmotywów instrumentacyjnych o kolejne znaczenia super, w całości napisane na najwyższym poziomie, mój oscarowy faworyt.
Słowem gorąco polecam :)

ocenił(a) film na 9
galathilion

mi też sie podobał ale tak odniosłem wrażenie ,że niektóre sceny na początku filmu były zbyt przydługie przez co troszke zalatywało nudą... potem sie juz dobrze rozkręcił. Ode mnie takie 10 z minusem ale jak najbardziej pare oscarów się posypie :)

galathilion

Zgadzam się w 100% z wypowiedzią! Miałam dokładnie te same odczucia ;)