PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425157
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Po pierwsze dlaczego oceniacie ten film przez pryzmat Władcy Pierścienia? Chociaz z całym szacunkiem do gustów i guścików, ale dziwi mnie, że Władca może się nie podobać. Jeżeli ktoś nie lubi wojen, fanstasy i przygód to ok, ale muzyka i piękno przedstawionego świata tj np. Shire czy Gravendel moim zdaniem są powodami by pokłonić się nad tym dziełem. Gdy ktoś widział jakiekolwiek dokumenty na temat kręcenia tej trylogii to już następny powód, aby przychylnie patrzeć na ten film i mieć szacunek dla Jacksona i ekipy. Całość może się nie podobać, ale trud i pasja jakie zostały w niego włożone powinny być powodem, aby go nie hajtować.

A co do Hobbita to nawet jeśli wyjdzie kicha, bo ponoć ksiązka słaba to wierze, że choć fabuła mnie nie powali to i tak pewnie mnie zachwyci piękna sceneria Śródziemia ( mamy lepsze technologie niż za czasów Władcy), muzyka i oczywiście mam dalej sentyment do bohaterów, nawet do Golluma, wiec to następne powód abym go obejrzała;). Poza tym to całkiem inna historia. Władaca opowiadał o zniszczeniu pierścienia, a w tym filmie będzie opowiedziana historia długo przed powstaniem druzyny pierscienia. Jakieś tam powiązanie jest, ale to nie znaczy że jak komuś trylogia sie nie podobała to ten też nie przypadnie do gustu. Tak więc moi mili jak przed obejrzeniem film już wam się nie podoba to wrzucić na luz, albo poczekać do premiery i dopiero komentować, bo wtedy takie prawo ma każdy.

ocenił(a) film na 9
storczykxd

Pięknie powiedziane, miejmy nadzieję że niektórzy zrozumieją.

A książka naprawdę dobra polecam :)

storczykxd

Nie rozumiem czemu ciągle mówicie że książka jest słaba. Według mnie jest nawet lepsza niż WP może nie pod względem rozbudowania bo tu WP bije każdą ksiązke ale pod względem ciekawości i fabuły.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Książka jest świetna a pod względem fabuły na pewno to najlepsza książka fantasy.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Słyszałam tylko taką opinię, że słabsza, ale skoro tak zachwalacie to kombinuję ją i czytam ;)

storczykxd

Naprawdę polecam:)

ocenił(a) film na 10
storczykxd

Książka jest świetna przeczytaj jeśli lubisz takie klimaty. Mnie wciągnęła bez pamięci czytam ją już 9 raz z rzędu.

ocenił(a) film na 8
adrian229

Twoim zdaniem lepsza od Władcy?

ocenił(a) film na 9
storczykxd

Wtrącając się troche - Władcy nie czytałem, ale Hobbita z przyjemnością "przerobiłem". Sam początek nużący (szczególnie pierwszy rozdział), ale potem już tylko lepiej. Moim zdaniem fabuła ciekawsza niż we Władcy.

ocenił(a) film na 8
Rodney95

Szczerze to początek pierwszej części Władcy też mnie nużył, a pożniej było tylko lepiej;), a nawet bardzo lepiej, więc polecam. Zawsze to książka bardziej wciąga niż film. Zobaczymy czy z Hobbitem będą takie same odczucia. Wasze opinie mnie zmotywowały do przeczytania. Do premiery trochę pozostao, więc napewno się wyrobię;)

ocenił(a) film na 10
storczykxd

Nie wiele ale tak hobbit ma lepszą fabułę.

ocenił(a) film na 8
adrian229

No za jakiś czas się przekonam. Jakoś trudno mi uwierzyć, że jest lepsza powieść od Władcy, ale to chyba przez wieloletni sentyment do trylogii. Z tego co po róznych opiniach wywnioskowałam to Hobbit się bardziej podoba, bo jest bardziej przygodówką, a Władca nie ukrywajmy jest obszerny i ma wiele sporych wątków pobocznych, które mogą nużyć tego kto nie może się doczekać finału.

ocenił(a) film na 7
storczykxd

Mnie też bardziej podobał się Hobbit niż Władca Pierścieni.
Hobbita czyta się lekko i przyjemnie, jest prosty i niesamowicie wciągający , natomiast Władca Pierścieni to już dzieło bardziej ambitne,złożone i szczegółowe, pamiętam że niektóre fragmenty ciągnęły się przez dziesiątki stron i mnie nudziły.
Po za tym do Hobbita wracałem z przyjemnością kilka razy, po trylogię nigdy nie sięgnąłem drugi raz.

ocenił(a) film na 8
storczykxd

Ciężko ją porównać do "Władcy..." - "Hobbit" to baśń, w dużej mierze przeznaczona dla dzieci. Sam przeczytaj i oceń. Ja ubóstwiam oba dzieła. :)

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ksiazka "Hobbit" lepsza od "Włądcy Pierscieni"?
Kolejny dowod jakim znawca tej tematyki jestes...

W tym kraju każdy ma prawo do własnej opinii. Pomimo że WP posiada bardziej złożoną fabułę, więcej wątków, postaci i miejsc to jednak uważam że Hobbit ma w sobie fabułę którą czyta się z wielką lekkością. Ponadto jest w nim dużo baśniowości i według mnie jest lepszy niż wp. To że ktoś powiedział kiedyś że Wp jest lepsze nie oznacza że mam twierdzić tak samo. Weź się ogarnij. Każdy może ma inne zdanie.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Czy wiesz o czym piszesz? Mi nie chodzi o to jakie kto ma zdanie bo zdania sa rozne.
"Hobbita" czyta sie latwo i przyjemnie bo takie bylo zalozenie Tolkiena - miala to byc opowiesc dla dzieci wiec jej sukces tkwil w prostocie. Jej nieoczekiwana popularnosc wsrod osob doroslych zaskoczyla samego Tolkiena. To ze "Hobbit" jest ciekawy wie kazdy ale "Władca Pierścieni" jest ksiazka o wiele bogatsza nie tylko w watki, postacie ale przede wszystkim tresc i ukryte przeslania. Sam Tolkien o Władcy mowil: "Władca Pierścieni jest fundamentalnie religijnym i chrześcijańskim dziełem, początkowo niezauważalnie, ale z pełną świadomością przy powtórnym spojrzeniu" a wiec nie jest to taka sobie opowiastka jak "Hobbit" i trzeba umiec to rozgraniczyc. Czytajac "Hobbita" od samego poczatku widac ze jest dobra rozrywka nie wymagajaca zbyt duzego skupienia ani tez rozmyslania nad fabula. Wszystko mamy na tacy, z "Władca" tak nie jest. Ponadto "Hobbit" jest raczej basnia a nie ksiazka fantasy a wiec jest skierowany do innej grupy osob niz "Władca". Kazdy moze miec inne zdanie o danym dziele i ok ale do danej ksiazki trzeba tez dojrzec. A wiec jesli chcesz podwazac slowa samego autora i twierdzisz ze "Hobbit" jest ksiazka LEPSZA to troche masz slabe pojecie o tworczosci Profesora niestety. Lubisz basnie to "Opowiesci z Narnii" albo "Willow" beda odpowiednie dla Ciebie.

Myślisz że wpadnę w twoją pułapkę? Żałosny jesteś. Wiem o co ci chodzi. Chcesz pokazać że ja się nie liczę z opiniami innych a sam mówię że każdy ma prawo do własnych. Nie udało ci się zresztą jak zwykle. Hobbit ma charakter baśniowy a nie że jest baśnią. Poczytaj na ten temat troszkę więcej a potem pogadamy. Znalazł się wielki fan fantasy który mówi że Hobbit nie jest ksiązką fantastyczną. Zastaw pułapkę na jakiegoś matoła a nie na mnie. Te twoje wypowiedzi są tak nudne że aż boli. Żal mi cię trollu.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

W jaka pulapke?! O czym Ty piszesz? Pisz kryminaly albo thrillery psychologiczne czlowieku... jestes opetany jakis...
Ja nie musze nic zastawiac... sam wyciagasz jakies dziwne wnioski wiec pomysl nad soba...
W kolejnym watku chcesz sie osmieszac? Lepiej odpusc.

I co opadła ci szczęka. Tym razem nic nie wskórasz i nikogo w pułapkę nie zaciągniesz. Osobiście uważam że Hobbit jest ciekawszą książką bo LOTR jest momentami nudnawy. a jeśli masz coś do mojej opinii to twój problem. Żegnam.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

"I co opadła ci szczęka. Tym razem nic nie wskórasz i nikogo w pułapkę nie zaciągniesz" - chore zdanie, zupelnie nie na temat, jak zwykle z tylka wyjete... czyli zwykly post "kamilaxxx09". Ogarnij sie... w pulapke wpadles Ty w innym temacie bo tylko na Ciebie byla zastawiona. W tej chwili sam zaczynasz pisac smety i wierz mi... po raz kolejny nie mam ochoty pokazac jakim debilem jestes. Zegnam

Uważasz że jestem debilem bo przeprowadziłem ankietę. Pozdro. Sam pokazujesz że nie stać cię nawet na założenie jakiegoś tematu. Własnych opinii też nie umiesz napisać tylko ciągle jęczysz że popierasz. To forum tylko przez ciebie ucierpi więc opuść je lub usuń konto. Nara

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ciagle piszesz to samo... wymysl cos nowego i sensownego. Nie bede pisal co mysle o Tobie po raz kolejny bo juz wiesz. To samo tyczy sie zakladania przeze mnie tematow. Bedzie film - bedzie o czym rozmawiac. Przestan sie podniecac. A poza tym ten temat jest o czyms innym niz Ty i Twoje ego. Jak narazie to forum cierpi przez Ciebie. I wierz mi... jest to bardzo widoczne.

A czym mam się niby podniecać? Twoimi wypowiedziami? A forum nie może przeze mnie cierpieć bo nie jestem trollem który obraża Hobbita i go krytykuje. Przestań się kłócić i rzucać się do mnie. Zakończ ten temat i tyle.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Poki co to Ty sie rzucasz i wpadasz w jakas manie przeladowcza chlopaku. Po pierwsze podniecasz sie tylko chyba nie widzisz tego. Po drugie nie moge obrazac Hobbita bo filmu nie ma. Po trzecie skoro jest to forum to kazdy ma prawo sie wypowiadac na nim. Twierdzisz ze nie jestes trollem - oki ale nie swiadczy to o tym, ze nie szkodzisz na forum owego filmu zakaldajac durne i infantylne tematy.
Odpusc sobie... ten temat nie jest Twoj (dzieki Bogu) wiec nie zamierzam z Toba dyskutowac o sprawach nie zwiazanych z nim. Nie wiem tez po co sie produkujesz w innych tematach wzgledem mojej osoby.

ocenił(a) film na 10

Dorośnijcie o skończcie tą dziecinadę bo naprawdę zachowujecie się jak malutkie dzieci.

użytkownik usunięty
adrian229

Jaka dziecinada? Zwroc uwage na mojego posta i na rekacje kamila. Obojetnie co napisze na forum on twierdzi ze zakladam na niego jakies pulapki... wpadl w jakas manie. Ja nie mam najmniejszej ochoty ciagnac rozmowy z nim czy sie kolocic. Tak sie sklada ze nie wiem o co mu chodzi w tym temacie... za chwile bedzie sledzil wszystkie moje wypowiedzi i sie wszedzie udzielal... w koncu ktos go zbanuje.

ocenił(a) film na 10

Może i masz racje ale przyznaj że wina wisi też trochę po twojej stornie w końcu ty to wszystko zacząłeś.

użytkownik usunięty
adrian229

Troche wisi. Ale w innym temacie. Tutaj nie pisalem w celu klotni a ze Kamil odbiera moje wypowiedzi jednoznacznie to nie moj problem.

Przepraszam bardzo ale to ty zacząłeś kłótnie i w tym temacie równiez. Napisałem że uważam Hobbita za lepszą książkę od Wp a ty to od razu skrytykowałeś. Zastanów się nad swoim postępowaniem bo właśnie pokazujesz jakim trollem jesteś.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Co innego krytyka i dialog, a co innego klotnia. Rozgranicz to czlowieku bo piszesz ciagle co mozna, a czego nie mozna na forum i do czego ono sluzy, a sam dajesz ciala bo doszukujesz sie w kazdej mojej wypowiedzi drugiego dnia. Wiec sie zdecyduj czy szukasz zaczepki czy chcesz rozmawiac. Jak napisalem - JUZ NIE MAM SILY I CHECI zeby sie z Toba klocic i na pewno nie tutaj bo swoje juz osiagnalem w innym temacie. Koniec. Kropka. Zegnam.

Jeżeli nie masz ochoty się kłócić to po prostu tego nie rób. To ty sobie zaprzeczasz i rzucasz słowa na wiatr. Ja też swoje osiągnąłem. Mówisz że ja doszukuję się u ciebie drugiego dna a ty to samo zrobiłeś z moją ankietą. Sam się wkopujesz i wpadasz we własną sieć głupoty.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ale sie teraz usmialem... czlowieku nawet nie wiesz co piszesz :) czym sie wkopuje niby? Naprawde nie wiesz juz o czym piszesz i nie rozumiesz ze nie mam ochoty sie klocic. Naprawde jestes jakis opozniony...

Wszyscy już widzieli twoją głupotę teraz pokaż coś nowego bo ciągle się powtarzasz.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Myslisz osoby :) nie moja lecz Twoja i to Ty ciagniesz swoje wywody zasmiecjac przy okazji po raz kolejny temat innej osoby. I Ty chcesz byc uwazany za normalnego?

Popraw błędy w wypowiedzi a potem pogadamy. "Myslisz osoby" co to w ogóle jest?

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Zwykla literowka :) widze ze zaczynasz teraz czepiac sie bledow w wypowiedzi osob z ktorymi piszesz... zagrywka z gimnazjum ale czego mozna sie spodziewac po przeczytaniu Twoich postow?

No będę się czepiać tak jak ty mojej ankiety. Jak Kuba Bogu tak Bóg Kubie. Ale ty pewnie takich frazeologizmów nie znasz bo na farmach tego nie uczą.

Hobbita nie ma a to dobre... chyba jesteś z innego wymiaru bo tak się składa że za 6 miesięcy premiera a ten czas minie bardzo szybko. Jestem pewny że film jest co najmniej w 75% zrobiony i jeszcze zostały dokończenia przez kolejne miesiące więc nie gadaj głupot bo aż słuchać się nie chce. A tematy byłyby durne gdybym zaczął mówić o tym że hobbit i WP są niby antychrześcijańskie więc skończ się kłócić i pisać kolejne posty bo nikt tego nie potrzebuje.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Hobbita nie ma. Jest trailer. A film jest w fazie postprodukcji (mowie o czesci pierwszej) wiec filmu nie ma jeszcze. To Ty jestes z innego wymiaru i nie raz juz dales to poznac... Wiesz co mam wrazenie ze jestes jakis dziwny... ponownie zaczynasz smecic w innym temacie i zaczynasz. Pomimo ze nie mam ochoty z Toba pisac to Ty wkolko smecisz i komentujesz kazdy moj wpis. Zdajesz sobie sprawe jaki jestes nawiedzony na tym punkcie tej swojej "wyzszosci"? Ogarnij sie...

Znów kopiujesz moje i innych użytkowników teksty ale to szczegół. Chłopie nie znasz... mogłeś tak mówić w marcu 2011 jak się zdjęcia zaczęły ale nie 6 miesięcy przed premierą. Rozumiem że film nie został ukończony w całości ale jego większa część już tak więc to ty się ogarnij. Ponownie nie rozumiesz moich wypowiedzi tak jak w przypadku ankiety i pytania nr 3. Chyba nie dojdziemy taką drogą do porozumienia.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Jasne... kopiuje... sam sobie zaprzeczasz ale oki :) jestes nieomylny... wiemy to od dawna.

Taa jasne ciekawe czym sobie zaprzeczam. Powtarzasz się bez przerwy i to też już każdy wie.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Kazdy juz wie to, ze jestes nienormalny ale wmawiaj sobie ze jestes super a ja glupi :)

No chociaż raz się przyznałeś.

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Ciagnij dalej swoje wywody w dodatku zasmiecajac tematy innych osob :) bezsensowne wypowiedzi to wkoncu Twoja specjalnosc...

Tak tak pogadaj sobie może ci ulży.

ocenił(a) film na 10

Wiesz wielu uważa że hobbit jest lepszy od WP ale mało kto zauważa że to dwa rożne bieguny hobbit jest najlepszy na swoim WP na swoim.

użytkownik usunięty
adrian229

Z taka wypowiedzia sie zgadzam.

ocenił(a) film na 10

Dziękuje bardzo.

ocenił(a) film na 10

A ja się z nim zgadzam niewiele bo nie wiele ale zawsze.