PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425457
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Jestem fanką Tolkiena, kocham Władcę Pierścieni, Hobbita uwielbiam i na film wybrałam się
nie czytając przedtem żadnych recenzji, ba!, nie widziałam nawet trailera.
Mam mieszane odczucia. Wizualnie i muzycznie film był przecudny. Prawdziwa uczta dla oczu i
uszu. Cudne widoki, wspaniała muzyka. Idealnie. Scena w górach z walczącymi olbrzymami
była wbijająca w fotel. Miło mi było zobaczyć Gandalfa, Frodo, Galadrielę i Elronda (którzy się
dość postarzeli od czasu LOTR, ale to sprawa nieważna zupełnie). Pięknie pokazane Shire i
Rivendell. Jackson wie jak pokazać przecudne rzeczy w najdrobniejszych szczegółach.
Oglądając scenę z trollami trochę czułam się zawiedziona, ale jednak wyszła im dość
artystycznie, więc się nie czepiam. Nie przeszkadzał mi Azog, wręcz przeciwnie, nadawał
filmowi takiego smaczku i uczucia niepokoju.
Radagast był niepotrzebny i jakby wciśnięty na siłę by zająć trochę czasu bo nie mieli nic
lepszego do pokazania. Szkoda mi sceny z Gollumem, skrócili, ale sam Gollum to mistrzostwo
i tutaj nie ma nawet co dyskutować :) Odważne krasnoludy całkiem na plus.
Niestety, czasem film się dłużył i zerkałam na zegarek ile jeszcze czasu do końca. Nie
dorównuje Władcy Pierścieni, ale jednak za moją miłość do książki, przecudnego Killiego (kto
by pomyślał, że krasnolud może być taki przystojny?) i za cudne widoczki i muzykę daję 9/10