PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425348
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

Hobbita pierwszy lat czytałem kilkanaście lat temu (klika miesięcy temu zrobiłem powtórkę) ,Trylogie czytałem wielokrotnie i jestem wielkim fanem Tolkiena oraz filmowej adaptacji jego najsłynniejszego dzieła .
Czytałem wiele tematów na forum i zauważyłem że wielu z was liczy na deszcz Oscarów dla najnowszej produkcji Jacksona . Szczerze mówiąc po oscarowym rekordzie Powrotu króla wątpię by Akademia Oscarowa drugi raz przyznała tyle nagród filmowi fantasy. Lotr był utrzymany w poważniejszej tonacji , był swego czasu największym przedsięwzięciem w historii kina (chodzi o rozmach) , prezentował na duża skalę mnóstwo nowinek technicznych i w udany sposób realizował większość motywów popularnych w swoim gatunku .
Hobbit jednak będzie traktowany jako "kolejna już ekranizacja Tolkiena". Często używane słowo "prequel" również nie wróży sukcesu w oscarowej promocji filmu. Filmowy Hobbit (podobnie jak powieść )raczej będzie utrzymany w bardziej bajkowej tonacji co widać po zdjęciach z planu.
Poza tym gatunek fantasy został już nagrodzony i w Ameryce raczej wyróżnią twórców realizujących inne bardziej artystyczne projekty . Paul Thomas Anderson twórca znakomitego Aż poleje się krew nakręcił nowy film The Master nagrodzony już w Wenecji .Dwaj główni aktorzy z tego filmu raczej na pewno zostaną nominowani do Oscara .Podobnie sprawa ma się z Danielem Day Lewisem grającym Abrahama Lincolna. Gwiazdy tych projektów Hoffman i Day Lewis są dziś uważani za najlepszych aktorów naszych czasów. W tym roku kategoria aktorska prawdopodobnie będzie bardzo mocna i nikt z hobbita nie załapie się na nominacje .W filmie Jacksona postacie będą raczej mało skomplikowane i w tych kategoriach nic film nie ugra . W kategorii film i reżyser również Hobbit nie ma szans.Pozostają tylko kategorie techniczne no i liczę na muzykę , bo Howard Shore jest znakomity .

ocenił(a) film na 7
GeorgePatton

po tym co zobaczyłem w zwiastunie wydają mi się pewne nominacje za efekty specjalne ,kostiumy i scenografie

GeorgePatton

'prezentował na duża skalę mnóstwo nowinek technicznych'
1 czesc owszem ale 3 czesc od dwoch wczesniejszych pod wzgledem technicznym nie rozni sie niczym.

co do aktorstwa czy konkurencja bylaby mocna czy nie szans na nominacje w tej kategorii nie widze dla hobbita poniewaz to juz 4 film w tym stylu z niemal identycznymi bohaterami wiec ta powtarzalnosc nie pozwala sadzic na inny rozwoj wydarzen.

ocenił(a) film na 7
revirdixat

a czym ma się różnic skoro wszystkie 3 części robiono jednocześnie ?
co do drugiego akapitu to się zgadzam biorąc pod uwagę tych aktorów którzy kontynuują swoje poprzednie kreacje...chociaż w sumie Ian to znakomity aktor a jako Gandalf jest po prostu wspaniały (za pierwszą część i trzecią miał parę nominacji w tym do Oscara ), gdyby dostał trochę czasu ekranowego nie zdziwiłbym się z nominacji do Globa czy BAFTY za drugi plan. Nie aktorstwo w Hobbicie będzie najważniejsze a ożywienie kolejnego Tolkienowskiego mitu.

ocenił(a) film na 7
revirdixat

a jeszcze do tych nowinek technicznych to Gollum pojawił się w części 2

ocenił(a) film na 9
GeorgePatton

co to za glupi temat !. To tylko trailer a ludzie juz do Oscara nominuja hahahahaha hahahaha hahahaha !!!.Nie porozumienie jakies chyba albo ktos pijany jest !!!

ocenił(a) film na 7
lavrenzo84

Drogi Kolego ! Nie wiesz że jest coś takiego jak spekulacje oscarowe na przyszły rok ? Już zaraz po gali na początku tego roku typowano potencjalnych nominowanych w przyszłym . Wiadomo było jakie filmy są w produkcji . Nowy film Spielberga o Abrahamie Lincolnie - temat bardzo oscarowy , nowy film Paula Thomasa Andersona "Mistrz" o założycielu kościoła scjentologicznego również był wymieniany ( i ten film dostał niedawno nagrodę za reżyserie i dla głównych aktorów w Wenecji-automatycznie nominacje w tych kategoriach ma bankowe ) , nowy film Tarantino , który po Bękartach Wojny powrócił do łask Akademii , Bestie z południowych krain nagrodzone już na paru festiwalach , Życie PI wielokrotnie docenianego na Oscarach Anga Lee na podstawie bestselerowej książki . Myślisz , że promocja oskarowa filmu trwa po ogłoszeniu nominacji ?Ona zaczyna się dużo przed premierą . Często na nominacje załapują się niekoniecznie dobre filmy , które miały jednak znakomitą promocje. Film Spielberga - Władcy Hollywoodu często jest z zasady nominowany -bo to film Spielberga ! Wszyscy wiedzą , że jego filmy czasem bywają patetyczne i za bardzo ckliwe ale Amerykanie kochają takie produkcje.
i teraz mój ulubiony przykład :wiele miesięcy przed światowa premierą "Jak zostać królem" ,przeczytałem na jakimś portalu filmowym że Colin Firth ma ponoć dostać Oscara za swoją rolę -jak się później okazało dostał tego Oscara
jak chcesz to wejdź na stronę www. awardscircuit. com / oscar-predictions / (bez pauz) tam już od kilku miesięcy są potencjalni nominowani .
Założyłem ten temat bo wiem ,że wielu ludzi na tym forum liczy na nagrody dla Hobbita

GeorgePatton

bardzo ciekawa strona przede wszystkim interesujace sa kalkulacje przy kazdym z potencjalnych nominowanych for/against bo wiadomo nie od dzis ze w akademii wszystko jest wykalkulowane.

ocenił(a) film na 7
revirdixat

wiem o tym
tutaj na forum hobbita siedzą filmowe laiki ,które nie wiedzą jak to wszystko wygląda .Trzeba im wyjaśnić czarno na białym jak to jest z tymi Oscarami

GeorgePatton

hopkins z rola hitchocka o duzym potencjale oscarowym wchodzi do gry.
http://www.filmweb.pl/film/Hitchcock-2013-425673

ocenił(a) film na 7
revirdixat

no świetne zdjęcie.Ciekawie się zapowiada oscarowa rywalizacja w tym roku moim zdaniem najciekawiej od paru dobrych lat . .Nie wiem jak Day lewis ale Oscara na pewno dostanie ktoś z The Master (cieszyłbym się gdyby to był Hoffman za drugi plan),ewentualnie może właśnie Hopkins pokaże jeszcze na starość pazura

GeorgePatton

http://www.filmweb.pl/news/De+Niro+najlepszym+aktorem+drugoplanowym-89215

ocenił(a) film na 7
revirdixat

jestem mile zaskoczony i chętnie zobaczę ten film . Po zwiastunie myślałem ,że to kolejna taśmowa rola de niro . Zobaczymy co z tego będzie . Fajnie by było gdyby Bob po tylu latach znów zaistniał na Oscarach.

ocenił(a) film na 9
GeorgePatton

w powrocie króla chyba też nikt z aktorów nie dostał oscara, nawet nie był nominowany, wiec o co chodzi, aktorskie oscary nie zgarnie, tylko na inne ma szanse

ocenił(a) film na 7
bald3

czytałem kiedyś wypowiedzi userów tu na forum , którzy liczą na worek nagród dla Hobbita . Ja jestem bardziej sceptyczny i wiem jak to może wyglądać w tym roku przy takiej konkurencji skoro "The Master" został przez niektórych krytyków w Wenecji okrzyknięty arcydziełem. Bardzo możliwe że hobbit nic nie wygra nawet jednego Oscara

ocenił(a) film na 1
GeorgePatton

hahaha no na bank