PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=343217}

Hobbit: Niezwykła podróż

The Hobbit: An Unexpected Journey
2012
7,6 425 tys. ocen
7,6 10 1 425348
6,7 55 krytyków
Hobbit: Niezwykła podróż
powrót do forum filmu Hobbit: Niezwykła podróż

wiem ,że na razie jest tylko zwiastun ale można pogdybać
ja obstawiam nominacje
-kostiumy
-charakteryzacja
-muzyka
-efekty specjalne
-scenografia

jak myślicie w jakich kategoriach hobbit zostanie wyróżniony?

ps:do tej pory myślałem ze największym debilem na forum jest kamilxxx09 ale po przeczytaniu paru tematów i wypowiedzi lavrenzo84 mam wątpliwości

GeorgePatton

Było już sporo takich tematów ;P

GeorgePatton

Nominacji dostanie sporo, ale Oscarów ogólnie mało.Prawdopodobnie tylko w technicznych zgarnie.

ocenił(a) film na 7
karol9_16

Też tak myślę, raczej nie będzie szału z oscarami.

GeorgePatton

Muzykę obstawiam. I dajże spokój kamilixxowi.

ocenił(a) film na 7
GeorgePatton

Może za efekty specjalne resztę zgarnie TDKR

speedcube

TDKR został pokazany osobom z Akademii Wiedzy i Sztuki filmowej i nie zrobił na nich wrażenia, więc nie spodziewałbym się deszczu Oscarów.

ocenił(a) film na 7
karol9_16

Hobbita tez jeszcze nie widzieli, chociaż wszystko się moze zdarzyć. Nietykalni nie dostali żadnego Oscara tak samo Wyspa Tajemnic.

speedcube

Hobbita nie widzieli, ale TDKR już tak.

ocenił(a) film na 9
speedcube

Bynajmniej...

użytkownik usunięty
GeorgePatton

Nominacji trochę będzie, jeżeli chodzi o wyróżnienia to obstawiam : kostiumy, scenografia,być może charakteryzacja i muzyka ( chociaż tutaj konkurencja jest silna ). Statuetki za efekty specjalne raczej nie zgarnie.

Za efekty nie???A jaki niby film miałby za efekty zgarnąć???Tylko mi nie mów, że TDKR.

użytkownik usunięty
karol9_16

Dobra, nie mówię :)

Aha :)

A tak serio, to za jakie konkretnie sceny powinien dostać oscara, za najlepsze efekty specjalne??Z tego co pamiętam to nie było tam za dużo takich scen.

użytkownik usunięty
karol9_16

Sceny jakie zapamiętałem to na pewno ta na stadionie i wszystkie związane z "The Bat", głównie ostatnie sceny z tym sprzętem ale coś na pewno się jeszcze znajdzie.

Dobrze to zrobili, to fakt, ale wydaje mi się, że kiedy Akademia zobaczy komputerowo poprawionego Golluma, to już będzie wiedziała komu dać Oscara w tej kategorii.Dorzuciłbym do tego jeszcze niesamowicie wykreowane krajobrazy, np. Rivendell wygląda genialnie.Każda część LOTR'a zgarnęła Oscara za efekty specjalne.Zobaczymy jak będzie z Hobbitem.

użytkownik usunięty
karol9_16

Ciekawe jak będzie z muzyką ?

Soundtrack z Batmana mi się podobał.Hobbita dopiero posłucham, wtedy porównamy.

ocenił(a) film na 9

Avengers to silny przeciwnik jwśli chodzi o efekty, ale trzymam kciuki za Hobbita.

mareczekp2

Mnie właśnie jakoś efekty w Avengers nie zachwyciły.Były bardzo dobre, ale na pewno nie jakieś zjawiskowe.

użytkownik usunięty
karol9_16

Efekty w Avengers były świetne ale te w TDKR wyglądały bardziej naturalnie.

Efekty w Avengers były takie bardziej, nie wiem, kolorowe???W Batmanie na pewno bardziej realistyczne.

ocenił(a) film na 9

Ale w Batmanie zbyt wielu tych efektów nie było. Ot parę wybuchów.

użytkownik usunięty
mareczekp2

Tak, Avengers to też silna konkurencja, jak zobaczymy Hobbita w kinach wtedy będziemy mieli już pewność co i gdzie było najbardziej efektowne.

GeorgePatton

Jeżeli chodzi o scenariusz to ten oscar zdobędzie raczej "Django? (oby) . Obstawiam tak " muzyka, zdj, najlepszy film.

marvolo_1998

Ja coś czuję, że Django ogólnie nie będzie zbyt dobrym filmem, ale zobaczymy.

karol9_16

Pisze bardziej o scenariuszu, wiadomo jeżeli go pisze Tarantino to bd na b. wysokim poziomie.

marvolo_1998

Oby, ale ręki nie dałbym sobie uciąć.

karol9_16

Patrząc na scenariusz Pulp fiction i kill bill nie ma się czego obawiać ;P

marvolo_1998

Zobaczymy, czy Tarantino będzie trzymał formę.

ocenił(a) film na 7
marvolo_1998

możliwe wszak już Tarantino jednego za scenariusz do Pulp Fiction ma.
hobbit może powalczyć o nominacje w kategorii scenariusz adaptowany ,chociaż wątpię by cokolwiek tutaj ugrał .
jedno jest pewne nie będzie nominacji za reżyserie i w kategoriach aktorskich bo w tym roku będzie bardzo silna konkurencja Day Lewis lub Seymour Hoffman to najlepsi aktorzy naszych czasów i z pewnością powalczą o statuetki
idąc dalej to najprawdopodobniej nie będzie też nominacji za film roku .Chociaż w sumie skoro teraz nominują aż 10 filmów( jak kilkadziesiąt lat temu) to hobbit jak okaże się naprawdę dobrym blockbusterem może się załapać

GeorgePatton

Myślę że wszystko co zostało wymienione. Fajnie że się przyznałes że jesteś debilem.

ocenił(a) film na 8
GeorgePatton

Jak dla mnie Hobbit w kwestii efektów specjalnych i scenografii jest bezkonkurencyjny. A co do montażu, dźwięku i kostiumów ma dość duże szanse. Ian McKelln i Richard Armitage mogliby powalczyć o Oscara za role drugoplanowe, a Martin Freeman widać było, że jest całkiem niezłym aktorem, ale resztę wolę ocenić po obejrzeniu Hobbita.