Orkowie w zwiastunie wychodzą z ruin, być może będzie pokazana przeciwna strona Dol Guldur gdzie Sauron będzie mieć swoje zaplecze dla armii coś w tym stylu. Bitwa będzie podoba do tej z gry Bitwa o Śródziemie II.
Co do Białej Rady nie wiadomo, może w 3 części się dopiero pojawi i ostatecznie pokaże klęskę osłabionego Nekromanty. :)
Zdaje się być prawdopodobna, może coś na wzór z gry. Jednak Biała Rada wraz z zburzeniem murów, może się nie pojawić w filmie i dowiemy się jedynie, że zatwierdzili oni atak na siedzibę Saurona, albo następna cześć ją pokaże. Chyba jedynie Gandalf wraz z Radagastem wezmą udział w bitwie, którzy będą mieć wsparcie armii elfów z Rivendell i Leśnego Królestwa.
W Bitwe na polach Pelennoru w WP, Gandalf przewodził Gondorczykami i tutaj może być tak samo. Po zwiastunie dokładnie widać, że Biała Rada jest bardziej zagrożona niż sama bitwa.
Raczej nie zobaczymy już nic z Białej Rady, a przynajmniej Sarumana, Galadrieli i Elronda.
Tego nie wiadomo, sam wątek "zła" w Dol Guldur byłby bez sensu jeśli tylko z niego armia wyjdzie.
"Gandalf usiłował skłonić Białą Radę do uderzenia na Saurona, lecz do tego nie doszło, głównie za sprawą Sarumana. Ostatecznie atak nastąpił, jednak Sauron spodziewał się tego i wycofał się na wschód, po czym skrył się w Mordorze. Gdy ogłosił jawnie swój powrót, wysłał do Dol Guldur trzech Nazgûli, by na nowo zajęli tę twierdzę. Odtąd pozostawała tam dwójka Upiorów (jednym z nich był Khamûl), aż do czasu, gdy wyruszyły na poszukiwanie Jedynego Pierścienia. Podczas Wojny o Pierścień wojska Władcy Ciemności z Dol Guldur trzykrotnie atakowały Lothlórien, lecz za każdym razem ponosiły klęski. Podobnie zakończyły się wyprawy na Rohan i Leśne Królestwo Thranduila. Ostatecznie to Elfy z Lórien, pod wodzą Galadrieli i Celeborna, przeprawiły się przez Anduinę i zdobyli Dol Guldur. Galadriela zaklęciem zburzyła mury twierdzy. "
Może pokażą ten atak jako połączenie wielu bitew na przestrzeni lat?
http://heirsofdurin.files.wordpress.com/2013/10/dos109.jpg jednak gdzieś ci orkowie Saurona maszerują w szeregu, być może wzorowali się na grze Bitwa o Śródziemie II.
A tak w ogole... prezentuja sie wybornie. Te helmy, zbroje... nie moge sie doczekac filmu!!! Rzeklbym nawet - wiele ryzykujac jako zatwardzialy fan LOTRa - ze orkowie ze zwiastunu prezentuja sie lepiej niz orkowie z Mordoru w ROTK.
Niespodzianka by była ale raczej nie sądzę aby pojawili się tutaj Rhuduarzy czy Easterlingowie.
Też uwazam, że lepiej wyglądają. Oj coś czuję, ze powoli do was dociera, że Jackson nie stracił formy. Po prostu nie można było oczekiwac od Niezwykłej Podróży Powrotu Króla.
Przyznaje ze trailer nr 2 jest klimatyczny i pokazuje nam, ze PJ wrocil do formy jak napisalem wczoraj w jednym z tematow ale nie chwalmy dnia przed zachodem slonca. Do LOTRa to jeszcze "troche" mu brakuje. Poczekajmy z ochami i achami do grudnia. Miejmy nadzieje, ze bedzie na co czekac.
Po zwiastunie nie brakuje już niczego. Jesli film taki będzie, to Dwie Wieze mogą się powoli chować.
Poczekajmy do grudnia. Bedzie czy nie bedzie... twoje zdanie widzimy juz dzis o obu seriach filmowych :P
P.S. Znowu zaczynasz swe usilne wojaczki w obronie Hobbita na forum Kamilu :) Nic sie nie zmienilo.
Wyluzuj... to tylko film.
Bo zawsze jest tak, że narzekacie a i tak nie macie racji. Nie potraficie zaufac człowiekowi, któremu juz zaufaliście 10 czy 12 lat temu:(
Bo wtedy juz po Druzynie bylo wiadomo ze jest na co czekac i komu ufac. Tutaj tak nie ma. Dziekuje. Prosze. Skonczylem.
A mimo wszystko kupujesz masę figurek etc. które są zgodne z koncepcją reżysera o którym jest mowa :-)
Nieważne jakie studio je produkuje, ale zostały zrobione w zgodzie z wizją artystyczną reżysera. Czy to trochę nie dziwne?
Nie ma na co czekać? Nie ma komu ufać (choć z tym zaufaniem bym nie przesadzał, trochę to na wyrost jest...)? To po co dalej wydawać pieniądze na te mrzonki? :-)
Pozdrawiam
P.S. Wizja artystyczna lokacji, ktore kupuje jest dzielem ekipy WETY. To oni je stworzyli a nie PJ. On je tylko zatwierdzil jako rezyser i wykorzystal na potrzeby filmu.
Wiec nie kupuje figurek Pj lecz WETY :P Lokacje w Hobbcie sa takze genialne i juz mysle nad zakupem kilku jesli sie pojawia. Ja gdy cos krytykuje w Hobbicie, w dodatku mam powody do tego, mowie zawsze albo o scenariuszu albo o przesadzonych/niedopracowanych efektach/CGI. A nie zawsze daje nam delicje jesli chodzi o Hobbita. Mowiac ze "po Druzynie bylo wiadomo ze jest na co czekac i komu ufac a teraz juz nie", mam na mysli to ze teraz patrze, doceniam pewne aspekty ale niektore mi nie pasuja. To moje zdanie. Ty byles jakis czas temu takze krytyczny ale obecnie widze ze czar Hobbita zawladnal Toba :P
No wtedy to nikt mu nie ufał a każdy był w szoku że ktoś kto nakręcił Przerażace bierze się za największe dzieło Tolkiena.
Ci orkowie przypominają mi stare dobre czasy z dwóch wież, lepszy może być, ale w niektórych też gorszy.
Dwie Wieże są ideałem. Do którego można tylko równać. Nie profanuj mi tu kolego filmów.
Doprawdy zadziwiające jest Twoje bezkrytyczne podejście i absolutna pewność w wyniesieniu na piedestał tej produkcji przy równoczesnym umniejszeniu znaczenia, rozmachu i kunsztu filmowej wersji Władcy Pierścieni.
PJ formy nie stracił, miał po prostu gorszy materiał pod ręką. Ostatecznie to wszystko nie ważne.
Maratony Hobbitów i WP będą tak i tak ;p
Mylisz się. Większość nie oczekiwała Powrotu Króla zrozum to. Po prostu jedynka jest co najwyżej dobra i tyle.
http://heirsofdurin.files.wordpress.com/2013/10/dos109.jpg ; ) Byłoby świetnie gdyby końcowa bitwa utrzymana była w takim klimacie !
Zapewne będzie...nie wierzę by Bitwa Pięciu Armii odbywała się w pełnym słońcu na zielonej polanie, zaś Bilbo rozłoży kocyk i urządzi sobie piknik na wzgórzu oglądając całe zdarzenie...
Raczej spodziewać się można mrocznego klimatu :-) No i rozmach nie mniejszy niż bitwa na Polach Pelenoru :-)
Nie no ja w żadnym miejscu nie napisałęm, że źle wyglądają, tylko może poczekajmy na produkt finalny i wtedy wybierzmy.
Orków czy nie orków....ale w klasyfikacji gatunków, armia która jest widoczna przed moment na trailerze to armia Goblinów.
Widać charakterystyczne zbroje i wzornictwo które tworzyła ta rasa. Podejrzewam zatem, że to co widzieliśmy w trailerze to raczej przemarsz wojsk Armii Goblinów zmierzających na Bitwę Pięciu Armii... a nie armia która rzekomo stacjonuje w Dol Guldur...
Od zawsze. Zmiany zmianami, ale Jackson jest w Śródziemie mocno zaangażowany i takich głupstw by nie zrobił. Bez przesady.