PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328341
6,4 50 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Przepraszam odrazu za tytuł, ale mam znaczące pytanie, co za mało inteligentny człowiek daje premiere w Polsce 17 dni po światowej? Facet/Baba prosi się o przysłowiową "jesień średniowiecza".....

ocenił(a) film na 10
Vickaty

Przecież to Polska , było się przyzwyczaić .

ocenił(a) film na 7
elendil92

Kiedy miał się przywyczajać..? W łonie 9 miesiecy..ok ale to za krótko, żeby się przywyczaić do tego bałaganu....:)

straightlines

Sorry, macie rację moja wina :/

ocenił(a) film na 7
Vickaty

Nie, to nie Twoja wina, że ogólny syf w tym kraju panuje.

Vickaty

17 dni to wcale nie tak dużo. ._.

ocenił(a) film na 10
Merkura

Dużo. W cywilizowanych krajach premiera ma miejsce tego samego dnia lub dzień po premierze światowej.

ocenił(a) film na 6
Vickaty

A potem się dziwią, czemu ludzie ściągają z neta filmy, zamiast do kina iść :p
Trochę spoza filmowego świata: gra Mount&Blade została wydana w Polsce po trzech latach od premiery B-)

Vickaty

Nie 17 tylko 14 tak jak w tamtym roku. Wyluzuj. Dłuższe oczekiwania, lepszy seans:)

Vickaty

Ale jaki jest powód tego opóźnienia ? Już niech nie przesadzają, że święta. Na siłę chcą nas zaganiać do świątecznego szaleństwa ? Którego i tak zwykły fan Śródziemia raczej nie odczuje do samej Wigilii... Większość jak nie wszyscy oczekujący na ten film i tak by na niego poszła przed świętami. Mnie osobiście nie podoba się fakt tego opóźnienia. Kamil i to też nie jest tak, że im dłuższy czas oczekiwania to film będzie lepszy... Będzie to samo, a oczekiwania dotyczące filmu zostaną przez ten czas już zweryfikowane przez wieści napływające z całego świata. Dopiero wystartowały przedpremierowe pokazy, a już na portalach takich jak ten można wyczytać pewne informacje, które jednak chciałoby się zobaczyć dopiero na dużym ekranie. Ja w tym momencie gdybym mieszkał do 100 km od granicy któregoś z naszych sąsiadów (oprócz Ukrainy i Białorusi) to już w ten piątek udałbym się na pokaz filmu. Ale niestety mieszkam w centralnej części i wycieczka w tym momencie jest zbyt kosztowna. Reasumując: Jak już mam czekać 2 tygodnie dłużej niż reszta świata, to mogę równie dobrze poczekać na wydanie DVD czy chociaż R5. A dystrybutorowi filmu życzę w pierwszych dniach premiery ogromnej śnieżycy, zniechęcającej do wyjścia do kina większości potencjalnych klientów.

Vickaty

Podobno u nas nie chodzi się przed świętami do kina. Zrobili badania i tak wyszło. No ale co za problem wyświetlać film przed i po świętach?? Nie wiem.

W każdym razie jesteśmy krajem , w którym premiera odbędzie się NAJPÓŹNIEJ. Nie liczę Japonii i Chin.

Żenada.

zentaur

No właśnie nie wiem jaki to problem wyświetlać film i przed i po świętach. Przecież to nie jest tak, że kina teraz są zamknięte. Jestem ciekaw na jakiej grupie robili te badania. Nie tylko u nas obchodzi się przecież Boże Narodzenie. A czy to Argentyna czy USA czy Niemcy to ludzie jednak chodzą do kin przed świętami, to my Polacy jesteśmy takimi odmieńcami ? Jako jedyni wpadamy w błąd statystyczny ? Wszyscy do tego 20 grudnia mamy normalne harmonogramy dni, takie same jak chociażby w listopadzie czy październiku. A w ostatnich dniach przed Bożym Narodzeniem to każdy facet tylko szuka powodu by nie wchodzić babom pod nogi :P Ale co my możemy z tym zrobić ? Jedyna sensowna opcja czyli zbojkotowanie filmu w kinie nie ma żadnych szans. Pozostaje tylko przyzwyczaić się do takiego traktowania przez Forum Film Poland i oglądać dalej statystyki treści nielegalnie ściąganych z internetu.

zentaur

A czemu nie liczysz Japonii i Chin? O_o

Merkura

Bazowałem na tym: http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Pustkowie+Smauga-2013-469867/dates

i na doświadczeniu z pierwszej części (w Chinach premiera była wtedy dużo później).

użytkownik usunięty
Vickaty

Co powieszenie na to http://www.filmweb.pl/film/Pan+Verdoux-1947-91771