Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 329 tys. ocen
7,6 10 1 328954
6,4 51 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

I znowu trzy nominacje dla Hobbita. Moim zdaniem jest cień szansy na statuetkę za efekty specjalne (za Smauga).

lost24

Brak nominacji za scenografię to smiech na sali. Pewnie - lepiej dac Grawitacji, gdzie tej scenografii praktycznie nie ma.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

Racja. Brak nominacji za scenografie, kostiumy, charakteryzacje i piosenke to jakiś żart. Ja rozumiem że za gre aktorską nie dostają czy za najlepszy film. Ale w tych kategoriach nominacja sie należy. Nawet jeśli oskar nie to nominacja na pewno

kuczaj

Właśnie. Dlatego uważam ze nagrody nie sa wyznacznikiem filmu, tak jak zarobki i opinie krytyków.

kamilxxx09

A co jest? Twoja opinia?

kamilxxx09

Wlasnie ! I brak za kostiumy i piosenke

użytkownik usunięty
kamilxxx09

Najeżdżasz tak na Grawitacje, a jestem ciekaw czy ją chociaż widziałeś...

lost24

Jesli Pustowie zdobedzie chociaż 1 Oscara będzie można mówić o większym sukcesie niż przy NP. Póki co jest słabiej mimo że wciąż 3 nominacje.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nie jest słabiej, jest podobny poziom. Problem w tym że nie było już tego czegoś co było w NP, mowa o widoczkach.
Też nie zgadzam się z podarowaniem Grawitacji tak wiele nominacji.

retyk1

Nie chodzi mi o sam film tylko o wagę Oscarów. Ale ważne ze wciąż sa 3 nominacje. Może za rok będzie wiecej. Chociaż powinni dac jeszcze za charakteryzację i scenografię.

ocenił(a) film na 10
kamilxxx09

I piosenke, i kostiumy :)

kuczaj

Też:)

ocenił(a) film na 6
kuczaj

Dajcie spokój już tej piosence, nikt kto ma chociaż blade pojęcie o muzyce nie dałby nominacji za taką popową kaszankę.

Anthrax91

To nie jest pop "znafco".

Anthrax91

muzyka też mi się nie podobała popieram twój wpisz

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Nie zgodze się. To nie jest pop. A gusta są różne. Według mnie nazwanie tego "kaszaną" jest bardzo niesprawiedliwe :) jest to jedna z najładniejszych piosenek jakie słyszałem. Ale masz prawo by nie podobała ci się. Tylko prosze, nie nazywaj tego popem :P

kuczaj

Według mnie ta piosenka jest po prostu boska. To nowe spojrzenie na świat muzyki. Ed Sheeran udowodnił, że taki rodzaj muzyki tez pasuje do Śródziemia, tym bardziej do Hobbita, do którego np. May it be by nie pasowało. Tu sa bardziej krasnoludzkie niż elfickie klimaty.

kamilxxx09

Wg mnie nijak ma się do krasnoludzkiego klimatu, bo krasnoludy nie mają głosu jak nastolatkowie, nie rozpaczają nad byle czym, są to twarde chłopy, i przydałaby się jakaś piosenka w stylu Misty Mountains, najlepiej w wykonaniu wszystkich 13 krasnoludów.

hr_dooku

Coś ci się chyba pomyliło. To nie tutaj.

hr_dooku

"Pominięcie wielu watków z ksiażki" (twoja opinia) PADŁEM. Przeciez tam pominięto tylko zaczarowany strumień. A dodatków jest masa. Ty czytałeś ksiazkę?

kamilxxx09

Jasne, że tak. Chyba nawet nie bez powodu ludzie narzekają na zmiany względem książki.

hr_dooku

Zmiany czy nie zmiany - wazne ze większośc tych zmian jest swietna. Przykłady: dodanie akcji przy beczkach, akcja ze Smaugiem, Dol Guldur, Grobowce Nazguli, dodanie Legolasa itp. Gdy nie te zmiany jedyną akcją w filmie byłaby walka z pająkami. Czyli akcji 10 minut na 161.

kamilxxx09

Beczki, Smaug out.

hr_dooku

Chyba ty.

kamilxxx09

Mnie tam nie było, a nawet jeśli to pokaż gdzie. Niemiłym doświadczeniem byłoby dla mnie uczestniczyć w karykaturze tolkienowskiego świata.

hr_dooku

Nie trolluj już. Uwazałem cie za fana, ale w tej chwili wywalam cię ze znajomych.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Fan widzi błędy to straszne

kamilxxx09

Jestem fanem Tolkiena, nie Jacksona. Ty widać na odwrót.

ocenił(a) film na 5
hr_dooku

Panie Hrabio, jak Pan to przeżyje?! Kamil wywala Pana ze znajomych!
A tak na serio: film średni, efekty bardzo nierówne [część rewelacyjna, część nader mierna], muzyka najwyżej poprawna... O zmianach względem książki szko0da mówić - na 50% filmu Tolkienj by sie zdumiał niewąsko.

Carmina

Whatever.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Filmy nie stają się lepsze gdy jest więcej akcji
Walka ze smaugiem i legolas nie potrzebne
Grobowce nazguli nie ma tam przecież akcji, scena wyjęta z d*py ,kiepska ,głupia i niepotrzebna

pemmil

Sam jesteś niepotrzebny. Te sceny sa swietne.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Brawo świetne argumenty (sitcom) może jeszcze coś dla widowni bo narazie pokazałeś tylko że nie szanujesz zdania innych. Według ciebie film musi być wypchany akcją, cgi oraz hollywódzkimi scenami?

pemmil

Nie, ale tak isę składa, ze taki Hobbit ma jeszcze dużo wiecej do zaoferowania. Wymienic?

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Poproszę ale nie pisz o efektach specialnych i fabule hobbita tylko fabularnych wymysłach jacksona

pemmil

Scenografia, kostiumy, charakteryzacja, strona wizualna, muzyka, dźwiek i montaź dżwięku, dodatkowe wątki, gra aktorska.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Nie zamierzam się wykłucać
1. Zależy czy ktoś lubi komputerową przeróbkę
2. Ok
3. ok
4. Strona wizualna to te wyżej
5. Muzyka bdb choć nie jak w LOTR
6. Ok
7. Zależy fajny wątek pierścienia, kiepskie grobowce, walka ze smokiem czy legolas nie zapominajmy o nieśmiertelnych taczkach
8. Prawda tylko armitage nie przypadł mi do gustu
Jeśli masz jakieś sensowne argumenty to pisz

pemmil

Napisałem. halooo

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Chodziło mi jeśli nie zgadzasz się z moimi argumentami w powyższych podpunktach

pemmil

Scenografii jest i to dużo. A musiała być poprawiona, bo inaczej wyglądałaby jak surowa wersja nie tworzaca z tłem jednej całości. Wyglądałoby to jak kupa w lesie.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

W wp nie wyglądało to źle
Ładne widoki nie potrzebują modyfikacji

pemmil

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/2/2e/Edoras.jpg
Nie wiem jak Tobie ale mi tu brakuje wyrazistości. To jest za mało... magiczne najprościej mówiąc.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

To źle nie wygląda a w filmie jeszcze lepiej
Efekty nie są potrzebne

pemmil

A jednak trochę by się przydało to odświeżyć.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

No dobra niech ci będzie ale nie musi to być tak widoczne wystarczyłby lekki retusz

pemmil

Nie mówie, ze źle wygląda, ale że nie wygląda to super.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

A jednakże wiele osób(w tym ja) było zachwyconych krajobrazami nowej zelandi bez podrasowywania nieprawdaż ?

kamilxxx09

Wrzuc ten kadr w jakosci hd a nie wstawiasz zdjecie z jakiegos smietnika i dopiero wtedy mozesz porownywac co wymaga poprawek. Ten kadr wyglada o wiele lepiej niz np Dale.
Niech ci klapki spadna z oczu i skoncz klamac .

kamilxxx09

+ Grobowce Nazguli. Po co Gandalf się tam udał? Co wywnioskował? Że rozwalono groby nazguli? Nie mogły być zniszczone a przede wszystkim nie mogły istnieć, bo Nazgule nie umarli i w tym czasie byli już w Minas Morgul.

ocenił(a) film na 7
hr_dooku

Ja kompletnie nie rozumiem sensu istnienia tych grobowców jak i całej tej sceny w filmie.

ocenił(a) film na 8
kamilxxx09

Pominięcie dużej części beorna, części zagadek smauga oraz dużej części walki z pająkami