PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328308
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Nie pomógł sztuczny koń, wszechobecne efekty..... nie ma żadnej statuetki... i bardzo dobrze

ocenił(a) film na 10
straightlines

No niestety. Sztuczny plastikowy i nawet nie dostosowany do oświetlenia. Dali oskara Życiu Pi by nie dawać Hobbitowi i w tym roku to udowodnili :)

ocenił(a) film na 7
kuczaj

plastikowy to był koń Legolasa co powoduje że Pustkowie nie miało żadnych szans na Oscara za efekty

ocenił(a) film na 10
straightlines

Strasznie cie boli te pare sekund widze. To główny problem hejterów :) patrza na pojedyńcze jedno-dwu sekundowe fragmenty które lekko odbiegają jakością i na podstawie tego krytykują dobry film. Życie Pi było straszne, z efektami specjalnymi rodem z kwejka (zwężenie ekranu w scenie z latającymi rybami) i tandetnie wyanimowanymi zwierzętami (tygrys był najwyżej średni. Surykatki były żałosne) oraz naprawde raniącym oczy wklejonym morzem. Metoda copy & paste i zwężanie ekranu dla bieda-3D zasługuje na oskara a świetnie zrobiony film z niesamowicie zrobionym smokiem nie? :) To ostateczny dowód na to że akademia dyskryminuje hobbita.

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Co ma Pustkowie Smauga do Życia Pi?

ocenił(a) film na 10
ellleone

Już wyjaśniam :) chodzi o to że rok temu akademia była zdania że jeden "superwspaniały" zwierzak w CGI zapewnia oskara a niesamowity całokształt już nie. W tym roku ni z tego ni z owego uważają odwrotnie bo to akurat Hobbit ma wspaniałego smoka w CGI :)

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Jakich hejterów, to nie tylko koń ale też sporo innych niedociągnięć. Rozumiem, że boli Cię przegrana Pustkowia ale to jest jakby twoja broszka:)

straightlines

Tak właściwie to ma on trochę racji. Skoro dali Oscara za świetnego tygrysa to czemu nie mogli dać za świetnego smoka?

ocenił(a) film na 7
Merkura

Ok tylko ze jest jakas dziwna percepcja ze dali Oscara jedynie za tygrysa....

ocenił(a) film na 10
straightlines

No to powiedz za co jeszcze dali? :) morze kopiuj-wklej? surykatki które wyglądały jak z gry i to takiej sprzed 5 lat? Zwężenie ekranu jak w kwejkowym "3d"? Wszystko poza tygrysem było poniżej dna nawet.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
straightlines

Ja nie moge... obelga sugerująca komuś inną płeć to już nawet nie jest poziom gimbazy. To poziom podstawówki. Nie podałeś żadnych argumentów tylko próbowałeś mnie zwyzywać i zdyskredytować przypisując mi łatke. Naprawde tani chwyt. Szczerze mówiąc spodziewałem się większej kultury osobistej po tobie. Sam nigdy cie nie obrażałem, nawet jak mnie próbowali przekonać ale chyba widze że musze zacząć bo inaczej się z tobą nie da rozmawiać.

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Obelga? Ty sie dobrze czujesz? Zwyzywać? Naprawdę z Toba jest coś nie tak. Nie uzylem wyzwisk ani nie mialem intencji nikogo wyzywac.

ocenił(a) film na 9
kuczaj

Nie kłóć się z nim. To jeden z najbardziej walniętych forumowiczów. Krążą legendy, że kiedyś był normalny, ale nie chce mi się w nie wierzyć.

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Ty wiesz w ogóle co to jest rozdwojenie jaźni? W żadnym miejscu Cię nie zwyzywałem, ale oczywiście ty masz urojenia. Zegnam kolejnego osobnika ktorego interesuja jedynie klotnie na tym forum.

straightlines

Skoro życie Pi dostało za całokształt tych efektów to sprawiedliwie by było, żeby Hobbit też dostał. Cały ten film jest naszpikowany efektami najwyższej jakości a Smaug to taka wisienka na torcie efekciarstwa. ;P

I jeszcze jedno. Może się nie znam, ale naprawdę nie wiem o co chodzi z tą nagonką na płynne złoto. Wydaje mi się, że jest dobrze zrobione i tak rzeczywiście wygląda.

ocenił(a) film na 7
Merkura

Ok ale były nierowne te efekty. A wiele z nich odstawalo. Idealnie był zrobiony Smaug i pająki? A reszta? W Grawitacji cały film był na najwyzszym poziomie.
p.s. Płynne złoto to właśnie przykład kiepskich efektów, naprawde nie wyglądało ani trochę naturalnie. Może poprawia to w wydaniu na BRD.

straightlines

A lokacje nie były dobrze zrobione? Erebor, Dol Guldur, Lake Town? Musisz przyznać, że wyglądały zjawiskowo. :>
Koń Legolasa może rzeczywiście nie był idealny, ale to tylko kilka sekund. Założę się, że ludzie oglądający to w kinie nie zwrócili na to najmniejszej uwagi, bo po prostu nie rzucało się w oczy.

Po wpisaniu w google "płynne złoto" wyskoczyło mi takie coś:
http://us.123rf.com/400wm/400/400/zven0/zven01110/zven0111000011/10843784-liquid -gold-or-oil-or-yellow-fluid--full-screen.jpg

Czy naprawdę złoto z Hobbita odstaje od tego?

ocenił(a) film na 7
Merkura

Przypomnij sobie Druzyne, tam wygladalo to dobrze:) Nie napisalem ze nie wygladaja fajnie lokacje tylko ze jakosciowo jest to bardzo nierowny film. Popatrz na scene gdy krasnoludy patrza na ruiny Dale. Sztucznie to bardzo wyglada. I w wielu miejscach sa takie fragmenty. Dol Guldur akurat nie wyglada zbyt dobrze wg mnie. Erebor wyglada swietnie. Lake Town również. Ale jest wiele momentow odstajacych. A teraz popatrz na Grawitację. Tam przez caly film jest wysoka jakosc efektow.

straightlines

Dobra, masz rację. Sama się próbuje oszukać, że w Hobbicie wszystko jest na najwyższym poziomie. Troszkę mi przykro, że film do którego mam wielki sentyment tak wielu ludziom się nie podoba. Ale masz rację. Widocznie twórcy tak bardzo skupili się na smoku i pająkach, że pominęli inne elementy.

ocenił(a) film na 7
Merkura

Nie martw się, powinni jeszcze dopracować to na wydaniu BRD,. Choc ja sie dziwie ze wczesniej tego nie zrobili, bo ponoc film byl gotowy na dwa tygodnie przed premiera.

ocenił(a) film na 7
Merkura

Może dlatego że w tym roku Hobbit miał konkurencję.

ocenił(a) film na 6
kuczaj

Efekty specjalne były bardzo nie równe. Co z tego że mamy rewelacyjnie wyglądającego smoka jeśli zaraz nam pokazują tragicznie wyglądającego konia czy płynne złoto...animowane akrobacje Legolasa też wyglądały kiepsko.
Oskar za efekty się nie należał, Hobbit go nie dostał i słusznie.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Problem w tym że rok temu akademia oskarowa uważała inaczej :)

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Nie, akademia uważała tak samo jak w tym roku :)

ocenił(a) film na 10
straightlines

Fakty przeczą temu co piszesz. Tygrys = oskar, smaug = brak oskara.

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Jakie fakty, to tylko Twoja opinia:) Jeśli chcesz opisać o faktach to proszę podaj mi wiarygodne źródło jak akademia dokonała wyboru w tamtym roku:)

ocenił(a) film na 10
straightlines

Zajrzyj na zakładke oskary i masz że oskara dostało Życie Pi... tak ciężko poszukać?

ocenił(a) film na 7
kuczaj

To to wiem, ale czytanie z rozumieniem się kłania. Daj mi dowód, że dali Oskara jedynie z powodu Tygrysa.

ocenił(a) film na 10
straightlines

Bo jeśli dali z powodu surykatek, morza kopiuj-wklej i żałosnego zwężenia ekranu jak w kwejkowym 3d to już nawet nie są złośliwi tylko po prostu upośledzeni niestety :/

ocenił(a) film na 10
straightlines

Dlaczego? Dlatego że mam inne zdanie niż ty? Kiedyś zachowywałeś się normalnie, nie mam pojęcia dlaczego teraz już tylko wyzywasz ludzi którzy mają inne zdanie od trolli i próbujesz ich umniejszyć przypisując im jakieś łatki. Kiedyś to aż człowiek się zastanawiał czy ty nie masz racji a Kamil nie jest nienormalny że sie z tobą kłóci a teraz to jest już zupełnie odwrotnie. Jego poziom się znacznie podniósł a twój poziom dyskusji spadł na łeb na szyje (sorry Kamil xD). Jak zaczynasz przegrywać to rzucasz epitetami, wyzywasz od trolli itp. zamiast rzucić jakimś argumentem. To chore. Podnieś swój poziom, wiem że możesz wrócić do tego sprzed roku, i nie zaśmiecaj filmwebu takimi dziecinadami jak ta powyżej.

ocenił(a) film na 6
kuczaj

Przypominam sobie jeszcze całkiem efektowną scenę z wielorybami, statkiem i czymś świecącym :P

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

No niby nie takie złe ale wciąż poziom najwyżej średni niestety

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Właśnie ogólny poziom jest świetny, dlatego dostało Życie Pi Oskara.

ocenił(a) film na 10
straightlines

Niestety nie jest. Polecam obejrzeć jeszcze raz. W zasadzie większość jest sztuczna, plastikowa i wygląda jak na siłe wklejona. To nie jest poziom oskarowy niestety. Akademia dała to Życiu Pi by zagrać na nosie Jacksonowi. Mówili mu że jak wprowadzi 48 fps to nie dostanie - no i nie dostał

ocenił(a) film na 9
kuczaj

Popieram. Dostali za tygrysa. Reszta to poziom "teledyskowy". Za 2012 powinien dostać Hobbit, bo to był najpiękniejszy wizualnie film z tego roku. Ale w 2013 już miał mocną konkurencję. Grawitacja czy Superman miały lepsze efekty.

ocenił(a) film na 7
MatiZ_3

Aha, kolejny widze ktory "dowodzi" slusznosci swoich tez. Zanim palniecie głupote to chociaz postarajcie sie podeprzec ja jakims argumentem. Brednie ze Life of Pi dostalo Oskara jedynie za tygrysa sa miałkie bo niczym nie podparte. Dwóch "specjalistów" widzę się dorwało do oceniania hahaha. Dopóki mi nie udowodnisz ze jedynie za Tygrysa Pi dostalo Oskara dopoty bedziesz zwyklym trollem ktory bredzi tylko po to zeby zamieszanie tu robic. Zegnam

ocenił(a) film na 9
straightlines

Dowód mam taki, że oglądałem Pi i jedynie zwierzęta miażdżyły wykonaniem. Cała reszta była średnia. Że już nie wspomnę o ciągle zmieniających się proporcjach obrazu. I jeśli ktoś tu podżega do kłótni to ty najeżdżając na każdego kto ośmieli się zbyt dobrze powiedzieć o tym filmie. Żegnałbym, ale wiem że jeszcze nie raz będziesz mi zawracał dupę.

ocenił(a) film na 7
MatiZ_3

Nie najeżdżam na to ze ktos ma inne zdanie, tylko na to że każdu udaje specjaliste i uwaza ze wie lepiej od kolesi ktorych praca jest ocenianie efektow. Oczywiscie dla Ciebie wszystko oprocz zwierzat jest kiepskie. Ale kim ty jestes, jakims ekspertem? No raczej nie.

ocenił(a) film na 10
straightlines

Bo oczywiście efekty specjalne nie są dla widzów tylko dla specjalistów tak? To publiczność powinna oceniać w co bardziej uwierzyła i co jej się bardziej podobało. A publiczność stwierdziła i teraz i rok temu że efekty lepsze miał Hobbit. To nic że nie znają się na tym - ważne że to widzą. Na Życie Pi nikt nie stawiałby złamanego grosza, prosze sobie przejrzeć wyniki ankiety rok temu. Dali Życiu Pi oskara tylko po to by nie dać go hobbitowi i zagrać na nosie Jacksonowi. W tym roku to udowodnili bo Hobbit miał wszystko to co dobrego miało rok temu Życie Pi i jakoś nie dostał oskara. Do tego to co się działo po tej burzy z 48 fps i podzieleniu filmu na 3 części (czyli groźby od akademii że nie dostanie żadnego oskara jeśli da 48 fps bo to "Niezdrowa konkurencja") tylko udowadnia to co mówie.

Pomyśl. Akademia grozi że Hobbit nie dostanie oskara. Hobbit ma 40% w ankietach, Życie Pi ma 10% w ankietach. Życie Pi dostaje oskara. Nagle wszyscy podnoszą temat tygrysa że był świetny, wspaniały i dlatego Życie Pi go dostało (patrząc na jakość to chyba oczywiste. Tygrys to był jedyny mocny efekt specjalny). W tym roku Jackson wychodzi ze zwierzęciem które jest conajmniej dwa razy lepiej zrobione od "tygrysa". Jackson nie dostaje oskara. Coś tu nie gra. Nie możesz być aż tak głupi żeby nie powiązać tego ze sobą.

ocenił(a) film na 7
MatiZ_3

I nie prowokuj juz do klotni "znaffco" bo nie trawie takich podzegaczy jak ty. Zakumpluj sie z Kamilkiem, z tej samej gliny jestescie. Zegnam do nie spisania.

ocenił(a) film na 6
kuczaj

Hmm...nie bardzo rozumiem?
Jeśli akademia uważałaby inaczej to Niezwykła Podróż dostała by oskara.

ocenił(a) film na 10
Anthrax91

Oskara dostało Życie Pi które wyróżniało się tylko jednym elementem (w dodatku i tak miernym). Akademia zignorowała żałosną jakość reszty dzieła, przyznając oskara za tygrysa.

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Jakieś źródło dla Twoich domysłów?

ocenił(a) film na 10
straightlines

Oglądałeś Życie Pi?

ocenił(a) film na 7
kuczaj

Oglądałęm oczywiście, więc skąd Twoje domysły że ten film dostał Oskara jedynie za tygrysa?

ocenił(a) film na 10
straightlines

Stąd że reszta filmu to był poziom poniżej dna po prostu. Taki koń legolasa tylko że 90% filmu a nie kilka sekund :)