Obejrzałem 20 razy, więc chyba mogę opisać wszystko co w nim najistotniejsze. Zaczynamy od minusów:
1. Za dużo skakania i kolorów. To się wszystko powinno wyprać w samym kinie, przypuszczam też, że film jest nadal w fazie ostatecznego dopracowywania gry światła i tym podobnych szczegółów. Na chwilę obecną mamy zbyt pastelową scenerię (mówię o miejscu walki elfów z orkami i spływie beczek). Ten skoki z wysokości Thraina i Tauriel też takie sobie, ale to jestem w stanie Peterowi wybaczyć.
2. Legolas - widać wyraźnie, że jest starszy od wersji sprzed 10 lat, ale wiadomo, że makijaż i efekty nie są w stanie usunąć wszystkiego (wtedy mielibyśmy postać na kształt młodego-starego Flynna z TRON, jeżeli ktoś oglądał to wie o czym mówię). Także z dwojga złego wolę normalnego Legolasa. Nie jest dla mnie grzechem umieszczenie go w obsadzie. Jest synem króla - ma prawo być w tej opowieści (z pewnością w niej był, tyle że Tolkien wymyślił tę postać nieco później na potrzeby LOTR).
Smok - tego nie mogę dać w minusy. Ludzie - ogarnijcie się. Wszyscy chcieliśmy tego trailera od miesięcy, film jest na bank w fazie ostatecznych przeróbek i przygotowań. Peter dał nam niepełny obraz całości a Wy już wydajecie sądy nad beznadzieją, która otacza postać Smauga. Zaczekajcie do premiery. Co z tego, że ma wąski pysk ? Rozdupczył całą Górę i pół Dale, więc nikt mu mordy nie powinien obrażać.
Plusy:
1. Muzyka - nie wiem kto ją robił (nie brzmi mi to na Howarda), ale wkomponowana jest w trailer idealnie. Nie mam sie do czego przyczepić.
2. Pałac elfów - magia. Widać niewiele, ale już czuję, że szykuje się nam drugie Lorien, tylko znacznie pokaźniejsze i większe.
3. Thranduil - majestat i duma. Świetnie dobrali aktora, świetny głos, świetna mimika. Liczę, że niejednym nas zaskoczy na ekranie.
4. Krajobrazy - no nie mówcie mi, że widok na Górę na samym początku, wspinaczka po figurze krasnoluda oraz obraz Dale nie jest świetny. Nie mówiąc o mieście na jeziorze, które moim zdaniem jest zrobione naprawdę perfekcyjnie (tyle ile można było zobaczyć w zwiastunie).
5. Azog - i pytanie skąd on tam. Ja nie wyrocznia, czytać w przyszłości nie potrafię. Ale sugeruję, że ziemie elfów w Mrocznej Puszczy były celem częstych ataków orków z Dol Guldur i okolicznych gór, a Azog po prostu wykorzystał jeden z nich (albo zorganizował), ażeby dostać się do krasnoludów. Takie są moje przypuszczenia. Także nie objeżdżajcie z góry Petera, że wyciągnął go tam jak magik królika z kapelusza.
6. Tauriel - jedna kobieta w filmie (Galadriela) to trochę za mało dla mnie osobiście. Elfy to nie eunuchy, z kimś się chędożyć za przeproszeniem musiały. Rola Arweny w filmie była 100 razy większa niż w książce i jakoś nikt nie narzekał. Dajcie więc tej postaci szansę do ciężkiej rzyci.
7. Mroczna Puszcza - zaiste wygląda mrocznie. Gąszcz drzew, zero dopływu światła słonecznego, pełno pajęczyn Pająki powinny być swoją drogą jednym z lepszych elementów tej części. Scenograficznie podoba mi się nad wyraz to miejsce.
Podsumowanie ? Uspokójcie swoje rozczarowanie. Owszem - momentami wygląda pastelowo i sztucznie. W istocie efekty mogą razić. Ale trailer a film to niebo a ziemia. To jest tylko urywek, którego domagaliśmy się wszyscy od bardzo dawna. Peter ma jeszcze pół roku i na pewno wykorzysta je dobrze na poprawę wszystkiego. Przypomnijcie sobie ten urywek z High Fells, który widzieliśmy przed miesiącem ? Czy tam czegoś brakowało ? NIE NIE NIE. Więc miejmy wszyscy nadzieję, że całość będzie równie dobra. Dziękuję za uwagę.
No też o tym właśnie mówię. Kolorystyka może razić. Ale ja wolę z osądem poczekać na finalną wersję. Nad pierwszą częścią Peter pracował do 27 listopada 2012 (czyli do dnia przed premierą w NZ). W ty wypadku nie będzie inaczej z pewnością.
Ale i tak widać że klimat będzie tak samo bajkowy jak w jedynce. Albo nawet bardziej ...
Część z krasnoludami w tle możliwe. Ale z pewnością nie ta dotycząca Gandalfa i sprawy Nekromanty. Mnie w tym utwierdził już wcześniejszy urywek a rzut na Dol Guldur jeszcze mocniej mnie przekonał. No i jednak Mroczna Puszcza z pająkami też nie wygląda mi na bajkowe miejsce. To że wszystko wydaje się bajkowe to efekt kolorów i akcji, która jest maksymalnie wciśnięta w te dwie minuty. W filmie to będzie rozłożone i może wyglądać zupełnie inaczej.
Ja cały czas uważam, że kolorystyka " Hobbita " to cena kręcenia filmu w 3D i w HD.
Wydaje mi się, że kolorystyka musi być trochę przejaskrawiona, nie tylko ze względu na bajkowość samej opowieści, ale też ze względu na porę roku ;) Zimowe krajobrazy nie dostarczają zbyt szerokiego pola do popisu, więc musieli je trochę urozmaicić :D
W zupełności się z tobą zgodzę. Trailer (pomijając drobne niedociągnięcia) jest boski i nie wiek jak inni, ale ja już nie mogę doczekać się premiery.
Z boku średnio ale jak się przypatrzysz pod innym kontem to wyglada bardzo dobrze. Nie przesadzajmy.
nie wymagaj zbyt wiele od człowieka, który w życiu przeczytał tylko Hobbita i to najprawdopodobniej dopiero po obejrzeniu filmu :P
Buhahaha literówka...ty jesteś po prostu tępy cieciu i nawet ojczystego języka nie znasz :D
"Wiesz, ja nie patrzę tylko na efekty tak jak ty" - co???????????????????????????? Gdzie widzisz potencjal czlowieku w tym filmie i co w nim widzisz bo ja widze probe wywolania ponownego zachwytu przy uzyciu WYLACZNIE efektow i NACIAGANEGO do granic mozliwosci scenariusza. Bardzo nieumiejetnie prubujesz zarzucic mi teraz cos co sam ciagle wypisujesz na forum. Przeciez to ty a nie ja piszesz ze efekty w Hobbicie sa "epickie", "boskie" i ze w tej kwestii LOTR i inne filmy siadaja. Strzel sobie facepalm'a jak mozesz.
Badz bardziej samokrytyczny zamiast pisac te swoje frazesy... po drugie uzaleznienie od Hobbita nie czyni cie znawca tematu ani tym bardziej nie daje prawa do ciaglego trucia na forum ze Hobbit w TWOIM odczuciu jest arcydzielem bo ty tak uwazasz.
Zluzuj gacie i ogarnij sie bo w kolko piszesz to samo na forum od prawie roku.
Co do efektów to szkoda troche rażą w oczy , i fakt to nie będą drugie "Dwie Wieże" ale ludzie nie ujmujmy piękności "Pustkowiom Smauga" dopóty dopóki nie obejrzymy ! Co do kwestii LOTR to żadna trylogia czy saga nie będzie tak wspaniała ( z wyjątkiem ewentualnej ekranizacji Wiedźmina ,jeśli takowa by powstała ; ) jak LOTR , chociaż trailer jest tak zrobiony , że wydaje się mi (pewnie i większości) ,iż będzie to coś nadzwyczajnego !
Daj spokój Kamil to największy trololo tego forum w części związanej z Hobbitem...
Fan - trzeźwo myślący, widzący słabe strony dzieła, umiejętnie żonglujący słowami, szanujący opinie innych zdrowy komentator
Trol - Kamilxxx09
Tak jak mówiłem dać Ci gówno w złotku z napisem Hobbit to to zjesz...no comments...boski...tekst gimbazy...skończ się ośmieszać trollu
Zgadzam się z Tobą w 99%, co do Legolasa, Azoga, Smauga itd. Nie zgadzam się co do 6 punktu. Nikt nie narzekał? Otóż nie, ja narzekałam i o ile wiem to nie tylko ja, a co do tej Tauriel to już sama nie wiem, jestem tak między TAK a NIE.
Podobnie jak i ja, wolę jednak dać jej szansę niż całkowicie przekreślić. W LOTR było mnóstwo wątków poprzekręcanych (Arwena, Eomer, Saruman, Eowina) a jednak filmy spełniły oczekiwania. Jednak gdy Peter nagina fabułę w Hobbicie to od razu leci hejt. Gdyby zrobić to po książkowemu to powstałaby jedna część i fora ze dwora. Małe liźnięcie Śródziemia. A tak mamy trzy części, z czego jestem bardzo zadowolony.
Po prostu ocenianie całego filmu po obejrzeniu trailera w fazie przygotowań jest śmieszne. Hejt się sypie na pół roku przed filmem. Boże.