PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Obejrzałem 20 razy, więc chyba mogę opisać wszystko co w nim najistotniejsze. Zaczynamy od minusów:

1. Za dużo skakania i kolorów. To się wszystko powinno wyprać w samym kinie, przypuszczam też, że film jest nadal w fazie ostatecznego dopracowywania gry światła i tym podobnych szczegółów. Na chwilę obecną mamy zbyt pastelową scenerię (mówię o miejscu walki elfów z orkami i spływie beczek). Ten skoki z wysokości Thraina i Tauriel też takie sobie, ale to jestem w stanie Peterowi wybaczyć.

2. Legolas - widać wyraźnie, że jest starszy od wersji sprzed 10 lat, ale wiadomo, że makijaż i efekty nie są w stanie usunąć wszystkiego (wtedy mielibyśmy postać na kształt młodego-starego Flynna z TRON, jeżeli ktoś oglądał to wie o czym mówię). Także z dwojga złego wolę normalnego Legolasa. Nie jest dla mnie grzechem umieszczenie go w obsadzie. Jest synem króla - ma prawo być w tej opowieści (z pewnością w niej był, tyle że Tolkien wymyślił tę postać nieco później na potrzeby LOTR).

Smok - tego nie mogę dać w minusy. Ludzie - ogarnijcie się. Wszyscy chcieliśmy tego trailera od miesięcy, film jest na bank w fazie ostatecznych przeróbek i przygotowań. Peter dał nam niepełny obraz całości a Wy już wydajecie sądy nad beznadzieją, która otacza postać Smauga. Zaczekajcie do premiery. Co z tego, że ma wąski pysk ? Rozdupczył całą Górę i pół Dale, więc nikt mu mordy nie powinien obrażać.

Plusy:

1. Muzyka - nie wiem kto ją robił (nie brzmi mi to na Howarda), ale wkomponowana jest w trailer idealnie. Nie mam sie do czego przyczepić.

2. Pałac elfów - magia. Widać niewiele, ale już czuję, że szykuje się nam drugie Lorien, tylko znacznie pokaźniejsze i większe.

3. Thranduil - majestat i duma. Świetnie dobrali aktora, świetny głos, świetna mimika. Liczę, że niejednym nas zaskoczy na ekranie.

4. Krajobrazy - no nie mówcie mi, że widok na Górę na samym początku, wspinaczka po figurze krasnoluda oraz obraz Dale nie jest świetny. Nie mówiąc o mieście na jeziorze, które moim zdaniem jest zrobione naprawdę perfekcyjnie (tyle ile można było zobaczyć w zwiastunie).

5. Azog - i pytanie skąd on tam. Ja nie wyrocznia, czytać w przyszłości nie potrafię. Ale sugeruję, że ziemie elfów w Mrocznej Puszczy były celem częstych ataków orków z Dol Guldur i okolicznych gór, a Azog po prostu wykorzystał jeden z nich (albo zorganizował), ażeby dostać się do krasnoludów. Takie są moje przypuszczenia. Także nie objeżdżajcie z góry Petera, że wyciągnął go tam jak magik królika z kapelusza.

6. Tauriel - jedna kobieta w filmie (Galadriela) to trochę za mało dla mnie osobiście. Elfy to nie eunuchy, z kimś się chędożyć za przeproszeniem musiały. Rola Arweny w filmie była 100 razy większa niż w książce i jakoś nikt nie narzekał. Dajcie więc tej postaci szansę do ciężkiej rzyci.

7. Mroczna Puszcza - zaiste wygląda mrocznie. Gąszcz drzew, zero dopływu światła słonecznego, pełno pajęczyn Pająki powinny być swoją drogą jednym z lepszych elementów tej części. Scenograficznie podoba mi się nad wyraz to miejsce.

Podsumowanie ? Uspokójcie swoje rozczarowanie. Owszem - momentami wygląda pastelowo i sztucznie. W istocie efekty mogą razić. Ale trailer a film to niebo a ziemia. To jest tylko urywek, którego domagaliśmy się wszyscy od bardzo dawna. Peter ma jeszcze pół roku i na pewno wykorzysta je dobrze na poprawę wszystkiego. Przypomnijcie sobie ten urywek z High Fells, który widzieliśmy przed miesiącem ? Czy tam czegoś brakowało ? NIE NIE NIE. Więc miejmy wszyscy nadzieję, że całość będzie równie dobra. Dziękuję za uwagę.

ocenił(a) film na 10
Czarny_Piotrus2013

Mi też już brak słów, na te negatywne komentarze. Ja nie mam pojęcia czego oczekiwali ludzie po tym filmie?? LOTR 2? Ale niby z jakiej racji? Hobbit to powieść dla dzieci i film też powinien i na szczęście jest również skierowany do młodszych widzów. Czasem trzeba odpocząć od tych golizn i tej jatki z GoT. Uważam, że zwiastun jest piękny i dodatkowo mnie nakręcił na film. To jak? Przenosimy się na forum 3 części.

ewej

Nie wiesz o czym piszesz chyba. Ludzie oczekiwali eranizacji powiesci dla dzieci w stylu LOTRa a nie animacji z przesytem efektow. To ze Hobbit jest powiescia dla dzieci nie oznacza ze maja zrobic animacje zamiast filmu. Przesyt CGI i watki/postacie wyjete nie wiadomo skad sa wielka ujma dla calosci. Pomijam zmianianie tresci ksiazki kosztem uzycia super komercyjnych srodkow - to jest juz wogole chore. Hobbity powinny byc opatrzone jako adaptacja a nie ekranizacja ksiazki Tolkiena. Jesli uwazasz ze film jest skierowany dla mlodszych widzow to chyba nie widzisz ze ma ograniczenia od 12 lat. Odnosnie golizn... o czym Ty teraz piszesz? Akurat golizny i jataka czy przeklinanie jest ujma dla swiata fantasy wg mnie. A jesli chodzi o jatke... chcesz powiedziec ze np taki Gollum miazdzacy kamieniem glowe goblina, Azog i banda orkow jest bajkowa i dla dzieci? No chyba inne filmy widzielismy...

ocenił(a) film na 10
MrBaggins

A Ty wiesz o czym piszesz?? Chyba też nie do końca. Jacy ludzie? Chyba niespełna rozumu. O goliźnie i krwawych jatkach pisałam w odniesieniu do Gry o Tron. Nie wiem o co Ci chodzi?? Naprawdę. Weź się zastanów, bo to aż szkoda czytać te Twoje wypociny. No tak Gollum to jest bardzo straszny phhhh... hahahaha!!! Przecież nigdy ekranizacja jakiejkolwiek książki nie może być co do joty wierna. W LOTR też były zmiany względem książki.

W ogóle weź przestań! Przecież to tylko trailer. Jak można oceniać cały film po obejrzeniu dwu minutowego filmiku złożonego z pourywanych kilkusekundowych fragmentów? To nonsens. Równie dobrze ja mogę uważać, że film będzie kapitalny. I co mi zrobisz??? Dajże człowieku spokój! Szkoda nerwów i czasu. Nie podoba Ci się to nie oglądaj, po prostu.

ewej

Stary ja w tym momnecie oceniam trailer i z obawa patrze w przyszlosc w kwestii filmu jaki ma nam zaserwowac PJ. Chyba zle cos ziterpretowales moje slowa albo ja sie zle wyrazilem. OCENIAM TRAILER I TO CO WIDZE MNIE mega rozczarowywuje. Jesli Ciebie przekonuje taki syf to mam nadzieje ze sie nie rozczarujesz jak ja.

" O goliźnie i krwawych jatkach pisałam w odniesieniu do Gry o Tron. Nie wiem o co Ci chodzi?? Naprawdę. Weź się zastanów, bo to aż szkoda czytać te Twoje wypociny." - stary doskonale rozumiem o czym pisales... po prostu przytaknalem Ci w kwestii golizny i jatek jesli chodzi o swiat fantasy wiec to chyba ty sie zastanow.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 10
MrBaggins

Jaki syf?? Weź człowieku, na prawdę, przesadzasz, aż nie da się tego czytać. Jakoś wiele ludzi podziela moje zdanie. Że te wszystkie zarzuty, są kompletnie bezsensu. A dlaczego ma nie być kolorowo? A sorry masz jakieś kwalifikacje, żeby tak najeżdżać na PJ??? Zrobiłeś kiedyś wysokobudżetową produkcję?? Nie? To dziękuję, ale Twoje opinie są dla mnie niczym.
Ja nie jestem żadnym ekspertem, jestem zwykłą fanką i to co widzę w pełni mnie zadowala. Nie potrzebuję nie wiadomo jakich efektów i nie wiadomo jak nastrojowych scen, żeby się dobrze bawić przy filmie. Wystarczy, że jest dobrze zagrane i jest odpowiedni klimat. A obie te rzeczy były w pierwszej części, w drugiej podejrzewam że będzie tak samo. Ja jestem spokojna o końcowy efekt. Nawet zamierzam wydać pieniądze na bilet w 3D.
Dobra, to nie ma sensu. Ani ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie. Więc bywaj MrBaggins! (a taki ładny nick, szkoda)

ByczyRoman

Wiesz slaba ta twoja prowokacja w moja strone chlopczyku. Usmiecham sie czytajac teksty o prawiczku itd bo najwyrazniej ktos tu chce sie podzielic wlasnymi kompleksami. Napisz do kamila moze Ci pomoze :) Kiedy Ty uslyszales o Hobbicie czy LOTRze ja katowalem ksiazki w latach 90tych o Srodziemiu piora Tolkiena ale nie wazne. Z trollami i ignorantami nie gadam :)

MrBaggins

Haha. Wielce dorosły. Dorosły to by miał tyle rozumu i by się zamknął czasem, a nie swoje żale wylewał na forum.

ByczyRoman

Dorosly to zabralby glos jesli mailby cos do powiedzenia w sprawie trailera bo o tym tutaj rozmawiamy. Wrzuty zachowaj dla ludzi swego pokroju. Nie sa to zale tylko krytyka i w dodatku uzasadniona oraz poparta przez kilkunastu ludzi z tego forum... tak przy okazji ludzie ktorych wymieniles maja pojecie o filmach Jacksona i mozna z nimi fajnie prozmawiac. Przede wszystkim w sposob konstruktywny czego o tobie nie mozna powiedziec. Dziwie sie ze powolujesz sie na ich autorytet...

ocenił(a) film na 10
ByczyRoman

Biedny Kamil, to taki pozytywny troll :-) (bez urazy) nawet mnie się czasem czepia, jak napiszę że WP jest lepsze, bo jest. Ale 100 kroć wolę jego niż np. MrBagginsa. Jak go widzę to mi ciśnienie się od razu podnosi. Ja też myślałam, że sobie jeszcze spokojnie obgadamy chociaż zwiastun, ale niestety. Ja już nie mam ochoty znowu tłumaczyć jak chłop krowie na miedzy, podstawowych zagadnień. Jakie oni mają prawo do takiej oceny? No chciałabym zobaczyć jak oni nakręcili by Hobbita, to była beka Hahaha!!! Ja tam się nie znam na tych CG, HD i 3D i innych duperelach, dla mnie trailer wygląda pięknie, piękna Puszcza, piękny smok, wiadomo że jest jeszcze w fazie postprodukcji i jeszcze nad tym pracują. Film będzie ekstra.

ewej

"Biedny Kamil, to taki pozytywny troll :-) (bez urazy) nawet mnie się czasem czepia, jak napiszę że WP jest lepsze, bo jest. Ale 100 kroć wolę jego niż np. MrBagginsa" - pozytywny troll???? Znasz znaczenie slowa pozytywny? Moze pszesledzisz jego dokonania na forum I czesci Hobbita nim zabierzesz glos.
Wiesz... plakac nie bede z tego powodu ze banda rozdraznionych nastolatkow ma problem z tym ze ktos nie popiera ich zdania ani tym bardziej nie potrafi porozmawiac.. Pozdrow gimbaze w takim razie.

ewej

Bo ludziom się popierniczyło. MrBagginns nie potrafi się odciąć od książki. Myślisz że GoT miałby takie oceny gdyby ludzie - fani książki - oceniali go z całą surowością? Szkoda że niektórzy prowadzą smutne życie. Skoro nie podobają im się filmy niech zostaną przy książkach i niech pozwolą działać wyobraźni. Naprawdę nikt im nie broni.
MrBaginns - wybacz, dorosła osoba za którą się podajesz nie może być takim idiotą. Nie spotykam ludzi w pewnym wieku którzy przychodzą na forum i wylewają swoje żale, bo coś jest tak, a nie tak. Masz za przeproszeniem swój świat, swoje kredki. Filmy nie powstają z myślą tylko o wielkich fanach Toklkiena, ale twój mały dorosły rozumek nie potrafi tego pojąć. Jeśli masz żonę i dzieci to im współczuję - pewnie nie mogą mieć własnego zdania i wszystko musi być robione zgodnie z twoją wizją. Pewnie szef cię gnębi i to cię frustruje bo w pracy musisz robić to co oni chcą, a nie ty. To nie znaczy że masz przychodzić na forum i wylewać żale, gdy ludzie chcą normalnie porozmawiać. Masz z tym problem idź do psychologa.

ByczyRoman

Co innego krytyka co innego zale. Czekasz kilka nsicie lat na ekranizacje ksiazki a ktos rzuca ci niedosmazonego kotleta ale i tak go lykasz. Lubisz krwistego? Spoko. Smacznego zatem.
Odnosnie reszty twego postu... film Hobbit powstal dl awszystkich ale fani Tolkiena maja cos do powiedzenia - szkoda tylko ze banda gowniarzy lykajaca wszystko co popadnie chce przkonac do swej racji innych.
"Jeśli masz żonę i dzieci to im współczuję - pewnie nie mogą mieć własnego zdania i wszystko musi być robione zgodnie z twoją wizją. Pewnie szef cię gnębi i to cię frustruje bo w pracy musisz robić to co oni chcą, a nie ty. ." - swietnie stresciles nam swoje doswiadczenia zyciowe... no coz nie kazdy musi meic klawe zycie. W kazdym badz razie wspolczujemy i dziekujemy ze sie podzielies nimi... a teraz wracaj do szeregu :)
"To nie znaczy że masz przychodzić na forum i wylewać żale, gdy ludzie chcą normalnie porozmawiać. Masz z tym problem idź do psychologa" - z tego co widze to ty nie masz nic do powiedzenia na temat filmu poza krytykowaniem innych uzytkownikow tego forum.
Wiec... zegnamy :)

MrBaggins

A na marginesie... jesli masz problem ze ktos ma inne zdanie niz ty to zastosuj sie to wlasnych slow:
"zawsze jest bardzo popularna MAŚĆ NA BÓL DUPY"

Z pozdrowieniami,
MrBaggins :)

ewej

Masz najwyrazniej male wymagania jesli chodzi o taka produkcje. "Jakoś wiele ludzi podziela moje zdanie" - jakos wlasnie niewielu osobom podba sie trailer. No chyba ze mowisz o "polykaczach"... Bardzo nie podoba mi sie ze zabralas glos krytyki pod moim kierunkiem gdy krytyce poddajemy tutaj filmy. Chcesz prozmawiac o filmie - spoko. Jesli przyjmujesz ton agresora to sorry ale nie mam ochoty na jakies utarczki slowne - nie mam 15 lat. A swiat Tolkiena nie jest mi obcy. Bywam na roznych forach tematycznych i udzielam sie od wielu lat. Tutaj zagladam i udzielam sie sporadycznie. Nikt nie wymaga bys byla ekspertem ale powinnas umiec odroznic tania papke od filmu z sensem. Klimat o ktorym piszesz niknie w chwili gdy Bilbo ucieka z pierscieniem z jaksini Golluma. Od tego momentu film jest przerysowany i sztuczny. Jak tego nie widzisz to sorry. Trailer do 2 jak widac tylko powiela glupoty...
"Nie potrzebuję nie wiadomo jakich efektów i nie wiadomo jak nastrojowych scen, żeby się dobrze bawić przy filmie" - problem polega na tym ze poza efektami w tym trailerze nie ma nic wartego uwagi praktycznie. Jedynka byla do zjedzenia. Juz po trailerze widzialem ze jest nadzieja. Trailer do 2 ta nadzieje mi zabral.
"Ja jestem spokojna o końcowy efekt." - napisze od Ciebie w grudniu i wtedy pogadamy, ok?
"Dobra, to nie ma sensu. Ani ja Ciebie nie przekonam, ani Ty mnie." - twoj prblem i kilku osob na tym forum polega na tym ze nie wiecie czym jest forum. Tutaj jeden drugiemu dupy nie lize ani sie nie przymila tylko rozmawia o czyms zwiazanym z filmem. Jak ktos ostre slowa krytyki uznaje za trollowanie i probuje sie wybic twierdzac ze trailer jest zajebisty jego sprawa. Szkoda tylko ze probujecie na sile przekonac innych do tego samego i W OGOLE NIE SZANUJECIE ZDANIA INNYCH.
Swietnym przykladem jest "byczyroman" - konto zalozone w marcu i poza wyzwiskami w moja storne nie pisze nic na temat. Typowy polykacz-prowokator.

ocenił(a) film na 7
ewej

Co się nie da czytać dziewczynko? Kolejna która uważa że każda inna opinia jest zła? Szanuj zdanjie innych, jest wolność słowa..bez odbioru

ocenił(a) film na 10
MrBaggins

Nie. Nie jest mi to potrzebne :-D Ale Tobie na pewno się przyda.

ewej

Ciesze sie twoim szczesciem...

Czarny_Piotrus2013

Chodzi mi o to, ze z filmu zrobila sie animacja z mega iloscia efektow, a realizm lokacji, plenerow NZ i miejsc zostal odrzucony kosztem CGI. Pomimo, ze to fanatsy a uniwersum jest wymyslone tekiemu filmowi potrzeba odrobine realizmu w kwestii technicznej - mozna bylo uzyc wiecej makiet i scenografii zamiast CGI. Nie byloby takiego syfu.

ocenił(a) film na 6
MrBaggins

Tam gdzie mogli użyć plenerów, tam to zrobili. Zgadzam się że za bardzo dużo CGI, ale po częsci to rozumiem, bo inaczej nie dałoby się zbudować większości lokacji. Wkurza mnie nasycenie kolorów.

Joecrou

Eh. Że co za kolorowo. Tłumaczyli inni, tłumaczyłem ja. Może się nie podobać. Pierwszy raz jak oglądałem HP 5 było to w jakości DVD - posępnie i przytłaczająco. Już w HD - jebut inny klimat. Inaczej jeszcze - WP poważne fantasy, gdzie niepowodzenie misji może zakończyć się apokalipsą, ma bardziej stonowaną kolorystykę. Hobbit to w zasadzie przygoda - nie ma takiego stresu, stąd i kolory żywe. Wiem że wielu może to razić, ale gdyby kolorystyka była taka jak np w Hannibalu nie czulibyśmy tej lekkości. Tam gdzie jest to potrzebne Mroczna Puszcza i Dol Guldur wygląda to już inaczej. Dla mnie sprawa jest proste. Hobbit ma być lekkim fantasy przy którym mam się dobrze bawić, WP i GoT mają być poważnym fantasy gdzie muszę przemyśleć niektóre rzeczy ( co nie znaczy że Hobbit jest głupią bajeczką) Podsumowując: CGI, kolorystyka i tym podobne mogą się komuś nie podobać, ale ma to swój sens i kiedyś czy tego chcemy czy nie będzie to powszechne. No i też dlaczego ten zarzut dotyczy tylko filmów? Jakoś nie widzę by gracze narzekali na postęp technologiczny.

Czarny_Piotrus2013

Stary ale gra a film to dwie inne rzeczy. Powtarzam ze jesli Jackson nakrecilby typowa animacje lub film animowany w stylu Beowulfa to nie powiedzialbym slowa. Ale gdy do czynienia mamy z filmem przelomowym ktory mial juz w zalozeniu stac sie alternatywa i konkurencja do LOTRa to jakosc obrazu nie powinna az tak przytlaczac. Przesadzone CGI - juz w pierwszej czesci razilo po oczach. Jesli w tym kierunku zmierza postep technologiczny to ja naprawde dziekuje. Zamiast aktorow i lokacji wszystko niech zastapia komuterowymi postaciami, miejscami itd. Widownie tez niech sobie od razu wygeneruja bo na taki syf nikt nie bedzie mial ochoty chodzic do kina. Szanuje Jacksona za odwage nakrecenia LOTRa i za to ze mu to wyszlo naprawde znakomicie. Gdy dowiedzialem sie ze bedzie krecil Hobbita mozna powiedziec ze majtki mi spadly z radosci. Ale z tego co widze to efekt koncowy moze mi zniszczyc calkowicie przyjemnosc powrotu do Środziemia.

ocenił(a) film na 6
Czarny_Piotrus2013

Wiem wiem, te kolory nadają baśniowego klimatu. Ale liczyłem że druga cześć będzie już trochę bardziej poważna. Trailer ogólnie oceniam na plus, ale strasznie irytuje mnie moment w którym walczą elfowie i orkowie, ta przesycona zieleń i prawie bezchmurne niebo. Wychodzi to aż zbyt bajkowo... Druga część powinna być już bardziej stonowana...

Joecrou

Myślę że tak będzie. Wszak to dopiero 2 min z 3 godzin. I sporo musieli rozjaśnić żeby wszystko widać było.

ocenił(a) film na 6
Czarny_Piotrus2013

Niestety, ale w filmie to wszystko również będzie takie nasycone ...

ocenił(a) film na 8
MrBaggins

Nie jest problem z CGI. Nawet o obecnych grach nie można powiedzieć, że są przesadzone gdy są gotowe, bo wyglądają dość normalnie np.Wiedźmin 2, czy Metro: Last Light. Problem jest natomiast z kolorystyką, barwą obrazu w niektórych scenach i także z krwią, efekty mogą być źle nakładane np.krew jak już się pojawi to jeszcze szybciej znika. Nad tym powinni się skupić i to dopracować, gdyż nie wykorzystali tego właśnie potencjału.

ocenił(a) film na 7
Czarny_Piotrus2013

Te piotrus zluzuj bo ci zylka pęknie. Po prostu każdy oczekiwał tak dobrej adaptacji jak w przypadku LOTR-a. Ludzie wiedza ze te powiesci się różnią tonem, klimatem i wieloma rzeczami dodatkowo. Po prostu Hobbit jest sporo słabszym filmem i tyle.

ocenił(a) film na 10
MrBaggins

Ocenianie Smauga na tym etapie nie ma większego sensu gdyż go dobrze nie widać.

MrBaggins

Wiesz, jak rozumiem Twoją frustrację odnośnie nawciskania wątków i tym samym znaczących zmian względem oryginału bo mnie samej kilka rzeczy się nie podobało, chociaż ogólnie to większość zmian odnoszących się tylko do pierwszej części jest na plus. Tylko ja nie z Azogiem mam problem, a z tym co zrobili z wodzem Nazguli. To jest dla mnie większa profanacja niż ten ciągnący się przez dwie albo trzy części ork. W porównaniu do Nazguli wytłumaczenie dalszych losów Azoga nie jest ani trochę naciągane i jak dla mnie może on sobie gonić Throina nawet do samej paszczy Smauga. Natomiast to, że ten straszny i cholernie niebezpieczny Czarnoksiężnik z Angmaru został pogrzebany przez ludzi, skoro niby żaden mąż nie był go w stanie pokonać, nie trzyma się kupy. Już nie wspominając, ze jego sztylet znalazł się w posiadaniu Białej Rady. Jakoś nie widzę przekonywującego wytłumaczenia powrotu tego narzędzia do rąk upiora. A w ogóle to nie wiem po jakie licho go dodawali skoro w książce go w ogóle nie było tylko siedział sobie w Mordorze,a w Dol Guldur był Khamul. Ale, że była to zaledwie pierwsza część to tak całkowicie nie zamierzam przekreślać tego wątku bo mam nadzieję, że może w kolejnych częściach wybrną z tego z twarzą. To był w końcu tylko fragment pewnej historii, a nie całość. Na razie nie podoba mi się w jakim kierunku idą w tej kwestii, aczkolwiek liczę że po dwójce albo trójce zmienię zdanie bo uważam za niesprawiedliwe takie pochopne ocenianie czegoś, co nie ma jeszcze zakończenia.
Co do smoka, a raczej jego głowy to owszem, na tą chwilę nie wygląda zachęcająco. Jednak po pierwsze jest to ponownie tylko fragment pewnej całości i podejrzewam, że niedokończonej bo zwyczajnie nie chce mi się wierzyć, żeby weta odwaliła kichę porównywalną do smoka z naszego Wiedźmina. Oni maja już wyrobioną pewna markę i gdyby faktycznie zrobili beznadziejnego Smauga to byłaby niezła ujma dla ich firmy. Zwłaszcza że to nie jest jakiś Dytrykt 9 (chociaz tutaj efekty były ok) który zna bardzo mało osób a jeden z największych blockbusterów tego roku, o którym będzie rozpisywać się spora część globu. Spieprzenie efektów do takiego filmu zasłużyłoby na tytuł mistrzostwa świata w głupocie, a nie sądzę, że ludzie z wety to idioci. Po drugie w jedynce też pokazano pewne części Smauga . Wyglądały ok i były idealnie wkomponowane w kadry. Nic tam nie zalatywało sztucznością czy tez bajkowością. Osobiście to jestem bardziej rozczarowana tym, że w ogóle pokazali smoka. Mogli to sobie podarować bo jak dla mnie zepsuli tym całą magię zakończenia jedynki. Było to zakończenie frustrujące, ale jednocześnie zajebiste. Już lepiej by zrobili gdyby dali sam głos Benedicta Cumberbatcha.
A odnosnie widoków to oczywiście nie ma wątpliwości, że zdecydowanie większość będzie komputerowo zrobiona, ale uważam, że to z dwóch powodów. Po pierwsze akcja dwójki dzieje się w miejscach, które jednak łatwiej, i przede wszystkim taniej wykreować komputerowo. Praktycznie w tej części w plenerze można nakręcić tylko część scen w górach, spływ w beczkach, który zresztą był tak kręcony i wędrówkę z Esgaroth do Samotnej Góry. Możesz powiedzieć że Mroczna Puszcza też mogłaby być filmowana w plenerze zwłaszcza, że Lothorien i Fangorn też tak częściowo zrobiono. Jednak nie wiem jak Ty, ale ja zawsze sobie MP wyobrażałam jako bardzo bardzo ciemny las z rożnymi dziwnymi powykręcanymi drzewami, których nie ma w żadnym lesie w realnym świecie, więc u mnie MP w CGI przejdzie. Tak jak pisałam wcześniej, jak się chce to można zrobić świetną scenografię bez pomocy komputera, ale dla wytwórni liczy się czas i przede wszystkim pieniądz, co jest drugim powodem dla którego jest tyle CGI nawciskane. Tak niestety już jest i my nic z tym nie zrobimy bo wytwórnie mają wszystko i wszystkich w dupie poza pieniędzmi. Dlatego też specjalnie mnie nie oburza ta ilość CGI, bo CGI jest już codziennością. Przyzwyczaiłam się do tego. Jasne fajnie byłoby gdyby większą część filmu kręcili w plenerze (co było przecież wielką zaletą LOTR), albo wybudowali takie same makiety rożnych miejsc jak przy LOTR, ale nie oszukujmy się - obecnie panujące w przemyśle filmowym realia nigdy już na coś takiego nie pozwolą. Może gdyby kręcono to niezależnie od wytwórni byłoby inaczej, ale wtedy film by nie powstał albo byłby pod względem wizualnym jeszcze gorszy niż Wiedźmin.
Ale generalnie, poza paroma sztucznościami trailer mi się bardzo podobał i muzyka tez do mnie trafiła, choć to nie był Shore. Jestem dobrej myśli odnośnie finalnej wersji filmu. Chociaż zgadzam się, że teaser do jedynki był lepszy i bardziej klimatyczny. A tak w ogóle to Ty nie dałeś na początku pierwszej części przypadkiem 9/10?

katie_17

Dalem 9/10 i serducho. Ale po obejrzeniu kikakrotnie filmu stwierdzam ze nie zasluguje on na ta ocene. Max to 8/10.
A wracajac do tematu - madrze napisalas ale calosc mozna zawrzec w kilku zdaniach: Jackson nakrecil LOTRa dla siebie i dla fanow ksiazki. Hobbita kreci ewidentnie dla wytworni w celu mega komerchy. Wniosek: pieniadz wygral z miloscia do tego co piekne.
The end... :(

MrBaggins

Takie filmy to głównie dla pieniędzy są robione, a nie zdziwiłabym sie, gdyby po wynikach finansowych 1 części jacksonowi przykręcono kurek. Spodziewałam się, że jedynka zarobi jednak trochę więcej i zapewne studio też. Ledwo przecież wbiła się do tej pierwszej dziesiątki czy piętnastki która przekroczyła 1 miliard dolarów. Ja tam się cieszę, że w ogóle cokolwiek dostajemy z Śródziemia i to jeszcze w trzech częściach, zwłaszcza, że są to pewnie ostatnie ekranizacje Tolkiena. Nie spodziewam się zobaczyć kiedykolwiek w kinie ani dzieci Hurina, ani Silmarillionu czy też Niedokończonych Opowieści . No chyba, że rodzinie Tolkiena coś się nagle odwidzi, ale wątpię.

katie_17

Ja tez sie ciesze ze mamy mozliwosc powrotu do Srodziemia i pisalem to wiele razy juz na forum ale nie w takiej formie jaka teraz prezentuje nam PJ: z tymi udziwnieniami w scenariuszu, efektami itd... Eh nie mam juz sily pisac tego samego wkolko... liczylem po krytyce pierwszej czesci przez swiat ze PJ dokona rekonesansu i poprawi sie... poprawil ale wynik finansowy MGM u i pozostalym producentom...

MrBaggins

Niestety takie czasy. Mogli Hobbita robić od razu po LOTR albo przed. Wszystko byłoby wtedy w tym samym stylu, chociaz nie wiem kto mógłby wcielić się w Bilba albo Thorina. W tym momencie nie jestem w stanie sobie nikogo innego wyobrazić w tych rolach. A zapomniałam napisać że Bard tez jest jedną z moich ulubionych elementów trailera. Drugi to jest ojciec Legolasa, który wygląda na lepszą postać niż syn. Jego to nie mogę doczekać się jeszcze bardziej niż Smauga czy Saurona.

katie_17

Ja podobnie uwazam. Jedyne co mnie "urzeklo" w trailerze to postac Barda, Samotna Gora wraz z posagiem krasnoluda, Beorn, Dale i troche postac Thranduila - wypada calkiem niezle (decydowanie lepiej niz tunningowany botoksem Legolas...)

MrBaggins

Samotna Gore to ja sobie od razu wrzuciłam na zdjęcie w tle na fejsie bo jest taka piękna :D Botoksu u Legolasa nie zauważam, bardziej już się rzucają w oczy te ostro niebieskie soczewki. Wygląda z nimi jak white walker.

ocenił(a) film na 6
katie_17

Mnie rozwala moment zjazdu Legolasa.. WTF, czy to trzeba było robić komputerowo? Ale ogólnie tak jak mówisz, w tej części większość miejscówek poprostu trzeba było robić z dużą ilością komputera.

Joecrou

Jak to zobaczyłam, to dokładnie jedno wielkie WTF. W dwóch wieżach legolas na tarczy jeszcze był ok, chociaz jest sporo osób które tego nie mogą wybaczyć, ale ten wzjad po co był to nie wiem. To akurat sztucznie wygląda. Gdyby jeszcze jakies sanie go ciągnęły.... No i te soczewki... Tauriel, Thranduill i zapewne reszta elfów maja normalne ale on musi wyglądać jak white walker z GoT

ocenił(a) film na 6
katie_17

Noo, przecież to aż razi. Może za pierwszym obejrzeniem nie, ale za którymś to strasznie rzuca się w oczy... No, z oczami też się zagalopowali .. :P

Joecrou

Ten Legolas to ma wybitnego pecha do oczu. W LOTR nie mogli sie zdecydować czy maja być niebieskie czy ciemno brązowe, a z kolei w hobbicie przesadzili z wyrazistością? soczewek. Mam nadzieję, że to zlikwidują bo nie wygląda to za dobrze. Chyba, że w taki kiepski sposób chcieli przypasować ta zimność oczu do jego charakteru, który po zwiastunie wygląda na zdecydowanie zimniejszy niż w LOTR. To: nie myśl, że nie zabiję krasnoluda, mnie rozwaliło.

ocenił(a) film na 6
katie_17

Napewno zostanie tak jak jest...

Joecrou

Pewnie tak, skoro na zdjęciu z Bardem też takie miał, ale zawsze można mieć nadzieje ;)

ocenił(a) film na 6
katie_17

Nie zmienią tego, nie szykujmy się nawet na to ; )

ocenił(a) film na 6
katie_17

MP jest w dużej mierze zbudowana ; )

Joecrou

A to też dobrze :)

ocenił(a) film na 6
katie_17

Napewno bardzo dużo będzie tam komputera, ale część została zbudowana, w paru videoblogach było widać ; )

Joecrou

Szczerze to ja już nie pamiętam co było wybudowane z 2 poza Esgaroth. Dawno były te videoblogi i przydałby się nowy na odświeżenie pamięci ;)

ocenił(a) film na 6
katie_17

A no ; )

Marvolo666

człowieku kto normalny oglada 20 razy ten sam zwiastun.
proponuje leczyc sie na glowe bo na nogi za pozno.