PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=469867}

Hobbit: Pustkowie Smauga

The Hobbit: The Desolation of Smaug
2013
7,6 328 tys. ocen
7,6 10 1 328324
6,4 67 krytyków
Hobbit: Pustkowie Smauga
powrót do forum filmu Hobbit: Pustkowie Smauga

Obejrzałem 20 razy, więc chyba mogę opisać wszystko co w nim najistotniejsze. Zaczynamy od minusów:

1. Za dużo skakania i kolorów. To się wszystko powinno wyprać w samym kinie, przypuszczam też, że film jest nadal w fazie ostatecznego dopracowywania gry światła i tym podobnych szczegółów. Na chwilę obecną mamy zbyt pastelową scenerię (mówię o miejscu walki elfów z orkami i spływie beczek). Ten skoki z wysokości Thraina i Tauriel też takie sobie, ale to jestem w stanie Peterowi wybaczyć.

2. Legolas - widać wyraźnie, że jest starszy od wersji sprzed 10 lat, ale wiadomo, że makijaż i efekty nie są w stanie usunąć wszystkiego (wtedy mielibyśmy postać na kształt młodego-starego Flynna z TRON, jeżeli ktoś oglądał to wie o czym mówię). Także z dwojga złego wolę normalnego Legolasa. Nie jest dla mnie grzechem umieszczenie go w obsadzie. Jest synem króla - ma prawo być w tej opowieści (z pewnością w niej był, tyle że Tolkien wymyślił tę postać nieco później na potrzeby LOTR).

Smok - tego nie mogę dać w minusy. Ludzie - ogarnijcie się. Wszyscy chcieliśmy tego trailera od miesięcy, film jest na bank w fazie ostatecznych przeróbek i przygotowań. Peter dał nam niepełny obraz całości a Wy już wydajecie sądy nad beznadzieją, która otacza postać Smauga. Zaczekajcie do premiery. Co z tego, że ma wąski pysk ? Rozdupczył całą Górę i pół Dale, więc nikt mu mordy nie powinien obrażać.

Plusy:

1. Muzyka - nie wiem kto ją robił (nie brzmi mi to na Howarda), ale wkomponowana jest w trailer idealnie. Nie mam sie do czego przyczepić.

2. Pałac elfów - magia. Widać niewiele, ale już czuję, że szykuje się nam drugie Lorien, tylko znacznie pokaźniejsze i większe.

3. Thranduil - majestat i duma. Świetnie dobrali aktora, świetny głos, świetna mimika. Liczę, że niejednym nas zaskoczy na ekranie.

4. Krajobrazy - no nie mówcie mi, że widok na Górę na samym początku, wspinaczka po figurze krasnoluda oraz obraz Dale nie jest świetny. Nie mówiąc o mieście na jeziorze, które moim zdaniem jest zrobione naprawdę perfekcyjnie (tyle ile można było zobaczyć w zwiastunie).

5. Azog - i pytanie skąd on tam. Ja nie wyrocznia, czytać w przyszłości nie potrafię. Ale sugeruję, że ziemie elfów w Mrocznej Puszczy były celem częstych ataków orków z Dol Guldur i okolicznych gór, a Azog po prostu wykorzystał jeden z nich (albo zorganizował), ażeby dostać się do krasnoludów. Takie są moje przypuszczenia. Także nie objeżdżajcie z góry Petera, że wyciągnął go tam jak magik królika z kapelusza.

6. Tauriel - jedna kobieta w filmie (Galadriela) to trochę za mało dla mnie osobiście. Elfy to nie eunuchy, z kimś się chędożyć za przeproszeniem musiały. Rola Arweny w filmie była 100 razy większa niż w książce i jakoś nikt nie narzekał. Dajcie więc tej postaci szansę do ciężkiej rzyci.

7. Mroczna Puszcza - zaiste wygląda mrocznie. Gąszcz drzew, zero dopływu światła słonecznego, pełno pajęczyn Pająki powinny być swoją drogą jednym z lepszych elementów tej części. Scenograficznie podoba mi się nad wyraz to miejsce.

Podsumowanie ? Uspokójcie swoje rozczarowanie. Owszem - momentami wygląda pastelowo i sztucznie. W istocie efekty mogą razić. Ale trailer a film to niebo a ziemia. To jest tylko urywek, którego domagaliśmy się wszyscy od bardzo dawna. Peter ma jeszcze pół roku i na pewno wykorzysta je dobrze na poprawę wszystkiego. Przypomnijcie sobie ten urywek z High Fells, który widzieliśmy przed miesiącem ? Czy tam czegoś brakowało ? NIE NIE NIE. Więc miejmy wszyscy nadzieję, że całość będzie równie dobra. Dziękuję za uwagę.

Thylakin

Zabronisz mu? Może go ogladać nawet 50 razy.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
ocenił(a) film na 8
Thylakin

no cóż taka już "choroba" że nawet i 25 razy można oglądać i ciągle za mało ... można się nawet pokusić o małe stwierdzenie wystąpienia odmiany pozytywnego "fanatyzmu", który pojawia się gdy w końcu dostajesz coś na co od bardzo dawana czekasz.

ja się przyznaje 20 razy nie obejrzałam ale więcej niż 10 z pewnością !
pozdrawiam.

ocenił(a) film na 9
calays

Ja to obejrzałem 20 razy nie tyle z fanatyzmu ile z chęci doszukania się wszystkich ważniejszych elementów i szczegółów ;)

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

Ja z lekkiego "fanatyzmu", z reakcji, iż nie mogę uwierzyć, że znów widzę to wszystko - Śródziemie, no i dla tych widoków i pałacu. Więc no to tak, masz rację żeby zobaczyć te wszystkie szczegóły to raz nie wystarczył ;)

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Tak teraz się tłumacz (;

użytkownik usunięty
Marvolo666

Co do Smauga:
http://images33.fotosik.pl/691/c92032fdb738a8b4.jpg
http://images35.fotosik.pl/1936/537f3c2141741bdd.jpg

I niech mi ktoś tu powie, że Smaug wygląda kiepsko :)

Co do samego zwiastunu - to co się rzuca w oczy to za dużo efektów specjalnych, zwłaszcza przy elfach goniących za krasnoludami po drzewach.
Poza tym brak większych zastrzeżeń. Ale jak to mówią: d*py nie urywa.

ocenił(a) film na 9

Za mało jest w zwiastunie smoka, żeby oceniać go od razu pozytywnie albo negatywnie. On będzie w tej części kilkanaście minut na ekranie, więc z pewnością został (zostanie) dopracowany do perfekcji. Mi w jego głowie nic nie przeszkadza, być może dlatego, że nie zakładałem z góry jak owa głowa powinna wyglądać :)

ocenił(a) film na 7

sorry ale wygląda jak plastikowa Godzilla, a na pierwszym zdjęciu ma wyraz pyska jak szczęśliwy pies, gdy wracasz do domu
mam andzieję, ze to zostanie dopracowane bo co jak co ale Smaug jest wyjątkowo kiepski... wcale nie powinni go zresztą pokazywać, skoro robili w 1 części taką tajemnicę
może moja ocena wynika z faktu, że ggłowa jest w cieniu i zlewają się pewne rzeczy jak np. nozdrza i zrogowacenia

ocenił(a) film na 6
Marq_94

Nie przesadzajmy. Nie wygląda tragicznie.

ocenił(a) film na 8
Marq_94

Po prostu wygląda niedopracowanie tzw.nie klei się z tłem. Jednak bardziej denerwują te elfy skaczące po drzewach zaraz sobie pomyślałem jak z Avatara, kolejny problem to kolorystyka oprócz dobrze przedstawionej Mrocznej Puszczy i Miasta na Jeziorze.

ocenił(a) film na 7
LordWieslaw55

mi na myśl przyszedł disneyowski Tarzan, tam była dokładnie taka sama scena -.-

ocenił(a) film na 8
Marq_94

W Avatarze było podobnie sceny, a Tarzana to bardziej pasuje nowy Indiana Jones. :D

LordWieslaw55

Po postprodukcji wgniecie w fotel:P

ocenił(a) film na 10

Smok jest świetny! Ja też sobie go wcześniej nie wyobrażałam, efekt świetny. Może racja co do tych elfów, ale Smauga będę bronić ;-)

ocenił(a) film na 7

Smaug śmiejoszek

Marvolo666

Mimo wszystko mogli się wstrzymać z pokazaniem Smauga. Nie chodzi mi o to jak go zrobili, tylko o to, że w pierwszej części jego wygląd ograniczał się do fragmentów nóg, ogona i pięknego oczka. A w trailerze mamy łeb Smauga dosyć wyraźnie. Mogli się ograniczyć np. do otwierających się za Bilbem oczu, lub oddechu wiejącego mu w twarz z ciemności. Nic to. Czekamy na premierę!

Marvolo666

A ja jestem rozczarowana. Przede wszystkim bajkową stylistyką i sielankowymi kolorami (już w pierwszej części był z tym problem). Częściowo wynika to z kręcenia cyfrowego, ale w końcu mają color grading, więc mogliby z tym zrobić porządek. Jeśli chodzi o aspekty wizualne, to nie podoba mi rozjaśnienie oczu Legolasowi - wygląda sztucznie. Ale przeze wszystkim przeszkadza mi Lilly jako Tauriel - mogłaby być przecież elfią strażniczką w stylu tych z Lorien, ale nie. Zamiast tego mamy Meridę Waleczną czy inną Xenę - wojowiczą księżniczę a la postać z gry fantasy. Reszty się nie czepiam. Poczekam do premiery na pozytywną niespodziankę.

ocenił(a) film na 8
2night

Mnie tam nie Tauriel martwi nawet może być, bardziej ta kolorystyka oczywiście oprócz Esgaroth i Mrocznej Puszczy, bo wyszły dobrze, a reszta jak widać niezbyt. Drugim problemem jest makijaż Legolasa, na videoblogu prezentował się lepiej chociaż nie był jeszcze przebrany, no i jeszcze te elfy po tych drzewach mogli sobie odpuścić. Jeśli to poprawią, będzie wielki plus. Co mi się najbardziej podoba, większa powaga postaci, bo problem jest tylko jak widać kwestią wizualną.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Minusy
- Za dużo elfów, Tauriel i Legolas po co ich ciągle pokazują.
- Makabrycznie niebieskie oczy Legolasa
- Legolas, zamiast młodszy to starszy
-Za mało Thorina
-Trochę sztuczny ten Smaug
Plusy
- Głos Thranduila i cała jego postać.
- Mroczna Puszcza

ocenił(a) film na 6
sandrasakaszfil

do plusów jeszcze Dol Guldur, Samotna Góra, pałac Thranduila, zniszczone Dale.
A minusy to jeszcze bardzo bajkowa kolorystyka, kolory strasznie nasycone.

ocenił(a) film na 9
Joecrou

Bard mi się też podoba i Dale :)

ocenił(a) film na 9
sandrasakaszfil

Jeszcze minus brak Beorna :P

ocenił(a) film na 10
sandrasakaszfil

był jako niedźwiedź

ocenił(a) film na 9
Gorkin

O masz to przegapiłam, muszę jeszcze raz oglądnąć :P

ocenił(a) film na 10
sandrasakaszfil

Dobijał sie do drzwi

ocenił(a) film na 8
Gorkin

Nie to był akurat warg.

ocenił(a) film na 10
LordWieslaw55

nie od kiedy w domu beorna warg sie do drzwi dobijal to byl beorn ogladnij jeszcze raz lepiej

LordWieslaw55

Warg z taką dużą głową?

ocenił(a) film na 9
Gorkin

Fakt, nie wiem jak mogłam przegapić :P . Do minusów jeszcze zaliczę skaczące po po drzewach elfy.

ocenił(a) film na 10
sandrasakaszfil

No fakt, mało Thorina to duży minus. Mogli więcej pokazać ;-) Poza tym wszystko w porządku. No Legolas musi wyglądać starzej w końcu 10 lat to sporo czasu. Ale faktycznie te oczy strasznie dziwne ma. Resztę mam nadzieję, że poprawią i będzie gitara.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Zwiastun super,tylko ten efekt komputerowy powoduje to że niektóre sekwencje wyglądają sztucznie.Pewnie w finalnej wersji to poprawią,oby.No i Smaug jakiś taki wąski ma pysk,nie wiem czy powinien taki mieć bo książki nie czytałem : )

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

Co do Dale, zdaje mi się, że będzie robić za zniszczone niezamieszkane miasto, kto wie być może tam właśnie pokonają Azoga. To nawet byłby niezły pomysł. :)

Marvolo666

Uważam niestety, że zbyt sztuczne postaci, i miejsca powstałe jako efekty CGI, kosztem zdjęć plenerowych, makiet i ogromnych scenografii nie wynika z zamiaru nadania filmowi baśniowego charakteru, a jedynie z "cięcia kosztów". O wiele dogodniejszym pod względem finansowym jest praca w studiu i następnie obrabianie filmów przez komputerami. To powoduje niestety, że pierwsza część, i najwyraźniej dwie pozostałe także, rażą ogromną sztucznością miejsc, bohaterów itd.

Myślę, że można było zrobić równie świetną bajkę wpisaną w realistyczne tło, aniżeli półanimowane filmy.....no, ale kasa jest kasa....

ocenił(a) film na 8
darek_sith

Są plusy i minusy. Plusem są sceny z Mrocznej Puszczy, szczególnie scena z Bilbem i z pająkiem, który pełzał po drzewie była dobrze zrobiona, ale są takie rażące minusy np. elfy na tych gałęziach (jakby Avatar jakiś) nie wyszło to , także twarz Legolasa taka nie do końca.

ocenił(a) film na 5
darek_sith

Zgadzam się w 100%.

ocenił(a) film na 7
Marvolo666

Moim zdaniem, nie można z góry oczekiwać, że nagle wszystko będzie lepsze. Oczywiście proces post-produkcji trwa, ale nie uważasz, że Jackson to perfekcjonista i nie wydałby trailera gdyby był niedopracowany w każdym szczególe? Wg. mnie to wcale nie musi być lepiej przy okazji całego filmu. Może zostać jak jest, bo przecież już teraz może być to skończona wizja. Przecież nie po to wydaje się trailer, żeby był on niedopracowany, prawda? Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
straightlines

Trailer wydaje się po to, żeby zaspokoić ciekawość widza, żeby napędzić reklamę, żeby rozbudzić ciekawość. W tym wypadku, żeby przypomnieć o drugiej części i pokazać mniej więcej co w niej będzie. Jak już mówiłem, nad pierwszą częścią Jackson siedział do dnia premiery, chociaż trailer rok wcześniej już wyglądał ok. Skoro więc tam było co poprawiać, to i tu znajdzie coś do ponownej obróbki. Dziękuję, również pozdrawiam.

ocenił(a) film na 7
Marvolo666

Plusy
- królestwo Elfów
- mroczna puszcza
- Lake City, super ujęcie
- Bard
- Dol Goldur
- spacer po posągu krasnoluda, niesamowite ujęcie

Minusy
- za dużo akcji
- naprawdę za dużo akcji
- skoki Tauriel
- elfy pędzące po drzewach
- Azog, a przynajmniej jego wygląd
- dziecinna kolorystyka
- mało dialogów
- mało Bilba
- mało krasnali
- mało Gandalfa
- fatalna paszcza Smauga

ocenił(a) film na 8
Kofwit

duża ilość dialogów jest niezwykle rzadka w trailerach 2 minutowych

Kofwit

Jeśli chodzi o Dol Guldur,to spodziewałem się bardziej mrocznego klimatu.Owszem w Hobbicie ukazano go w bardzo mroczny sposó,ale soidziewałem się wyglądu takiego jak Minas Morgul w "Władcy Pierścieni:powrót Króla. A co do tego,co mi się spodobało to ,w szczególności, jaskinie Elfów.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

Dobrze mówisz, rozsądnie i jak jest .Zgadzam się z twoją wypowiedzią niemalże w 100% !
Moje uwagi :
1. Nasycona kolorystyka nie przeszkadza aż tak bardzo niźli te sztuczki akrobatyczne ( po co to ?! ) , które są nie potrzebne i to jest WIELKIM MINUSEM .
6. Hmmm rola kobiety -oczywiście Tylko po co akurat wzięli tą aktorkę ?! Ma 33 lata i urodę przeciętną. ( Być może chcą mieć więcej fanów i przede wszystkim pieniędzy dlatego ,że to znana aktorka m.in z "LOST" ).I motyw o piękności elfek będzie zachwiany paletą makijażu itd . Moim zdaniem powinna być zdecydowanie młodsza , ( to by było najlepszym rozwiązaniem ) !

P.S. Do wszystkich : Dlaczego Legolas wygląda lepiej od Tauriel ?!
P.P.S - Tak być nie powinno !

ocenił(a) film na 8
ziomek5548

Według mnie na odwrót Tauriel wygląda lepiej od Legolasa, popatrz na jego twarz i oczy.

ocenił(a) film na 9
Marvolo666

0:38 i 1:18 - Orlando Bloom w 2 rolach ? Co jest ?!

ocenił(a) film na 6
ziomek5548

Dobre nie? Ten z 1:18 to Bard, aktor który go gra jest łudząco podobny do Blooma.

ocenił(a) film na 9
Anthrax91

Dobre dobre . Dobrze wiedzieć , dzięki na info.

ocenił(a) film na 10
Marvolo666

Masz wiele racji, i zgadzam się z tobą, dopiero efekt końcowy przesądzi o tym jak ocenimy film.

Marvolo666

Ja bym do minusów jeszcze dodała te słowa Tauriel, że "to także nasza walka" czy jak to szło - nie mam nic przeciwko patetycznym kwestiom, o ile są na miejscu i brzmią naturalnie, ale np wypowiedź Bilba pod koniec 1 części była ciut nie na miejscu (nie ma czasu na popisy oratorskie, jak się ucieka przed wargami i orkami).

ocenił(a) film na 8
Marvolo666

4 godziny temu

Zmiany są nieodzownym następstwem tego co było w Hobbicie(filmie). Umieszczenie Azoga w roli głównego przeciwnika pociąga za sobą konsekwencje w pojawieniu się jego bandy w Mrocznej Puszczy itd
Zmieniając jedną rzecz, musieli zmienić pozostałe i za to im chwała. Bo mogli np. chaotycznie i bez powiązania pozmieniać poszczególne sceny i nic nie wyjaśnić. Jackson wie co robi i na pewno będzie logicznie wytłumaczone co, gdzie i dlaczego.
LOTR to przeszłość i dalsze porównywanie go do Hobbita nie ma sensu, zwłaszcza jeżeli chodzi o stylistykę i efekty specjalne. Nie dość,że technika poszła do przodu, to w dodatku Hobbit jest w stylistyce baśni i różni się całkowicie od LOTRa
Sztuczny wygląd może mieć podłoże w nienaturalnym poruszaniu się postaci, zbyt szybkim, co jest podyktowane kręceniem w 48 klatkach

Co do animacji Smauga:
nie można powiedzieć zbyt wiele na podstawie paro sekundowej sceny, w której widzimy jedynie jego głowę

ocenił(a) film na 6
katedra

Wiedziałem,że znajdzie się Klub Krytyków Paszczy Smauga :-)

Wszystkim się niestety nie dogodzi... Ja byłem przekonany,że go nie pokażą,a źle to nie zrobili.Nie wiem czego się co poniektórzy spodziewali?