Takich filmów właśnie dzisiaj brakuje.
Oglądałem nie pierwszy raz i pewnie zobaczę jeszcze nie jeden.
Znacie jakieś filmy o podobnej tematyce i równie dobre?
Też oglądałem dzisiaj Hooligans chyba z 6 raz..
Ale ten film trzeba oglądać z napisami, wtedy jest ten klimat filmu i zaje..sty angielski akcent.
O podobnej tematyce to na pewno "Football Factory" równie dobry jak Hooligans!!!!
Thomass ogólnie polecam dzisiejsze angielskie kino - zwłaszcza sensacyjne. Co do podobnej tematyki (trochę football_u reszta gangsterka) polecam "Rise of the Footsoldier" (nie wspomnę o polskim tytule bo jest żenujący), również ciekawym filmem jest humorystyczny "RocknRolla" (Rock'N'Rolla).
Nicolas co do napisów to są leprze niż lektor, ale i tak dno - po prostu trzeba znać ten język (jak i chociaż podstawy slangu) inaczej film wiele traci, zwłaszcza ten film.
Filmy o kibicach angielskich to znacznie lepszy "Football Factory" i całkiem ciekawy "Granice tożsamości" jeśli dobrze pamiętam tytuł.
Równie dobry i o podobnej tematyce to zdecydowanie Football Factory
Druga część Hooligans pt. "Green Street 2: Stand Your Ground" ale już o wiele gorsza od I, chociaż brutalniejsza, ale pojawiają się chociaż znane postaci z I części.
Z dokumentów można też obejrzeć "Wojny na stadionach" gdzie prowadzącym jest główny bohater ww filmu. http://www.filmweb.pl/serial/Wojny+na+stadionach-2007-461351 Polecam przede wszystkim Polskę i Anglię. ;)
Obejrzałam dzisiaj 'Hooligans' w tv z ciekawości, żeby przekonać się, jak został przetłumaczony. No i było gorzej niż się spodziewałam, nie mówiąc już o tym, że wiele partii w ogóle nie zostało przetłumaczone. Ale apogeum nastąpiło wówczas, kiedy usłyszałam, że 'cheeky slag' to 'chłoptaś'. Zgadzam się z tym, że z lektorem film traci dużo klimatu i po prostu swojego uroku i także z tym, że najlepiej znać dobrze język i slang. Czy 'Football factory' jest lepszy... Nie mi to oceniać, ale na pewno dużo zależy od tego, kto czego szuka w filmach. I u 'Hooligans' jest właśnie to, czego szukam.