PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=237065}
4,3 27  ocen
4,3 10 1 27
Horror House on Highway Five
powrót do forum filmu Horror House on Highway Five

"Horror House on Highway Five" trzeba zobaczyć, aby uwierzyć. Rozumiem, że większość fanów slasherów czy ogólnie kina grozy z lat 80-tych oceni ten film nisko, ale mnie on urzekł swoją ekscentrycznością i narkotyczną psychodelią. Nie chcę mi się grzęznąć w fabule "Horror House on Highway Five", bo raczej nie ma ona sensu. Ale mamy tutaj mordercę w masce prezydenta Richarda Nixona (gra go Ronald Reagan!), dwóch porywaczy (jeden z nich, czyli dr Mabuser mówi, że w jego mózgu zalęgły się pasożyty), studentów collegu badających budowę i kulisy powstania rakiety V2, miasteczko nazwane Little Town (?), naukowca który zniknął, a przed swoim zniknięciem zaczął mordować, no i trójkę nastolatków, którzy udają się do Little Town, by zbadali zniknięcie niemieckiego naukowca...

Debiut filmowy Richarda Caseya to slasher dość unikalny. Film bardzo dziwaczny i narkotyczno-psychodeliczny. Scenarzyści w trakcie pisania scenariusza musieli się wspomagać LSD. :-) Amatorskie aktorstwo, zabawne dialogi ("What's wrong with you? You just run that guy over!", "You must have a very low IQ."), trochę gore i dużo dziwactw. Soundtrack to kolejna osobliwość: skrzypce, punk rock czy rockowa psychodelia... znajdzie się nawet odrobina grozy np. w końcówce filmu.

ocenił(a) film na 7
khanate

Zapomniałem wspomnieć o martwym kocie w furgonetce i trupie za koszem na śmieci. :-)