Dopiero teraz zauważyłem, że w opisie jest zamieszczona wiadomość: "Na podstawie utworu Williama Gibsona <<<<Neuromancer>>>>". Absolutnie nieprawda! Powieść "Neuromancer" była całkiem o czym innym, inni byli bohaterowie i w ogóle inna fabuła i intryga. Być może na siłę pewnych podobieństw można by się doszukać, ale z pewnością chodzi o inny tekst Gibsona!
Wróciłam właśnie na tę...
stronkę i również mnie zdziwił ten "Neuromancer". O ile sobie przypominam napisy początkowe, to podano w nich jedynie, że scenariusz oparto na powieści Williama Gibsona - bez wskazania tytułu. Co prawda czytałam "Neuromancera" kilka lat temu, ale zgadzam się, że to nie jest ta historia.
neuromancer ?
jeszcze nie widziałem tego filmu ale z tego co wiem filem jest na podstawie jednego z opowiadan Gibsona (pod tym samym tytułem).
opowiadanie znajduje sie w zbiorku - bodajże - "Burning Chrome".
zdaje sie, że zostało to wydane po polski (ja nie czytałem).
w zbiorku znajduje sie takze "johny mnemonic" :) - zupelnie inna wersja niz film.
jak ktos dobrze poszuka w sieci to znajdzie cała proze Gibsona w wersji angielskiej i w wersji polskiej opowiadania "johny mnemonic" i "burning chrome".
powodzenia w poszykiwaniach :)))
jakby ktos mial napisy do "new rose hotel" po polsku to poprosze o info na liste (moze kiedys tu jezscze wpadne.