Film nawiązuje luźno do innych komedii romantycznych z Indii z ostatnich kilkunastu lat. Powiedźcie jaki fragment filmu udało się wam znaleźć i gdzie go można zobaczyć w filmie. Ja zacznę np. Fragment filmu Mohabbatein w piosence "SADKA KIYA". Scena żywcem wycięta z Shah Rukh Khan w roli głównej. (dla nie wtajemniczonych chodzi o białą bluzkę i niebieski sweterek obwiązany wokół szyi, liście i skrzypce). I tu powstaje pytanie:
ILE JESZCZE KLASYKÓW BOLLYWOOD ZOSTAŁO UMIESZCZONYCH W TYM FILMIE? W KTÓRYM MOMENCIE SĄ ONE POKAZANE? I CZYM SIĘ OBJAWIAJĄ?
Jako podpowiedź powiem że naliczyłam sporo takich filmów.
Prawie cały czas coś jest :D Np. obraz rodziny wzięty żywcem z K3G, co chwila w tle melodia z Maahi ve z KHNH, a już całkiem dali popis, gdy to J spostrzega, że kocha Simran. Każda scena z kręconego filmu pyaar pyaar pyaar czy jaki to on był, była zerżnięta z innego.
Np. W tle haule, haule, i tekst: Pokaż mi mojego Boga, czy jakoś tak, a tu łup, Simran idzie z serduszkiem :P
Albo słynne powiedzonko a Żony dla zuchwałych: Jak kocha, to się odwróci. Łup, Simran się odwraca.
Czy coś z tam z Kuć Kucia :D Nie pamiętam już.
Ogólnie ten film najlepiej się ogląda, gdy się ma obsykane filmy Yash Raja. I Karana Chopry, bo było też parę nawiązań do jego filmów (KANK: Nigdy nie mów żegnaj, odbiera to nadzieję na ponowne spotkanie), podobnie jak i OM Shanti Om. Dodatkowa rozrywka polegająca na: a z jakiego filmu to scena?
Ach te nawiązania. Od razu film się robi ciekawszy jak można sobie wyszukiwać takie różne smaczki i drobne niuansiki, które przywodzą na myśl widziany już wcześniej obraz filmowy. Czasami nawet zastanawiam się czy niektóre sceny faktycznie są nawiązaniem, czy może się trochę zagalopowałam. :)
Scena na moście - Sonam w czarnej sukience, Imran w garniaku i ten taniec - coś dla fanów DDLJ :P. Mi ten fragment rzucił się już w oczy przy pierwszym trailerze.
K3G - kilka wstawek można zauważyć, jak już napisała wcześniej Ellcik. KHNH także się pojawia i to kilka razy - jak ta dwójka aktorów przychodzi na przesłuchanie to scena ze szpitala i "heartbeating" no i utwór "Maahi Ve". No i DDLJ, jak wspomniał użytkownik TheFuturist. ;-))
"Haule Haule" i tekst "pokaż mi mojego Boga" z Rab Ne Bana DI Jodi.
Oczywiście KANK, KKHH (na plaży), MNH - jak dziewczyna leży na kłodzie - nawiązanie do nauczycielki od chemii.
Jeszcze Devdas - ale bardzo luźne nawiązanie, bo tam postać Paro grana przez Aish też biegła, ale nie miała podpalonego sari.
Do Saawaryi także jest nawiązanie - te sceny na takim mosteczku - czuli z filmu, w którym debiutowała Sonam zresztą.
Kuch Naa Kaho - z Aish i Abhim - bardziej takie luźne nawiązanie, ale jak ktoś się dopatrzy to można sobie skojarzyć. ^^
W taką gierkę można się bawić i bawić. ;) To jest film dla spostrzegawczych.
A ja (oprócz tego, co wymieniliście) dostrzegłam nawiązania do:
- "Love aaj kal" - scena gdy wychylają się przez okno taksówki i ich pożegnanie na lotnisku;
- "Serce jest szalone" - krótki dialog i czerwony balon w kształcie serca, który przytula bohaterka,
- "Żona dla zuchwałych" - rozmowa Simran z matką,
- "Gdyby jutra nie było" - Gdy simran idzie wyznać miłość Jai'owi ma na sobie czerwona sukienkę i trzyma bukiet czerwonych róż dokładnie jak Naina; Pendżab i Gudźarat.
- "Dil chahta hai" - w piosence Sadka kiya z ławeczką (Simran w niebieskiej sukience jak Preity a Jai w zielonej koszuli wyglądał prawie jak Aamir! ;D )
- "Veer- Zaara" - scena, gdy bohaterkę filmu "Pyaar..." budzą promienie słońca , tak samo jak Zaarę
Należy też wspomnieć, że film zaczyna się scenami z "Żony dla zuchwałych", "Dil chahta hai" i "Hum tum".
Nie zapominajmy też o zbyt ciasnych spodniach 'króla Bollywoodu' - ewidentne nawiązanie do Raja z "RNBDJ". ;D
ogólnie twórcy chyba lubili filmy z SRK ;) jeszcze była scena z "Chalte Chalte" na lotnisku (końcówka filmu).
W piosence "Sadka Kiya" gdzie siedzi Simran a J. lezy to mi przypomina scene Kajol z SRK w "Baazigar" piosenka "Baazigar o baazigar"
Oprócz tych wszystkich scen, które już wymieniliście to ja wyłapałam jeszcze:
- motyw z Mujhe Dosti Karoge - tekst "Czy zostaniesz moim przyjacielem?" - dziwne, że nikt z Was tego nie wymienił :D
- jak kręcili scenę filmu w studio to para tańczyła wśród czerwonych balonów - jak nic piosenka Pyar Kar z filmu - Dil To Pagal Hai
- motyw z dziewczyną leżącą na fontannie - nie wiem czemu skojarzył mi się z Veer-Zara i Main Yahaan Hoon
- w pewnym momencie w filmie był rytm na wejściu któregoś bohatera... nie mogłam skojarzyć skąd go znam, a to był początek z piosenki Tumse Milke Dil Ka Jo Haal z filmu MAin Hoon Na
- scena, kiedy bohaterzy są wystrojeni wieczorowo i tańczą na molo - jak nic Żona dla zuchwałych :)
- motyw z płonącym domem i aktorką biegnącą w płonącym sari - Om Shanti Om
- wielki portret na planie - wyglądał łudząco podobnie do portretu Yasha i Nandini z K3G
i mnóstwo innych, których już nie pamiętam :)