Prawie 40 lat jestem za "pan brat" z KSU (muzyka ,wydawnictwa ,podania ludowe....hahah), ale dopiero z filmu dowiedziałem się ,że na nazwę zespołu padły propozycje: tryzub czy bandera ????!!!!! Jeżeli to fakt historyczny to dlaczego pomijany wcześniej? Jeżeli fikcja filmowa to panie Siczka....cieniuteńko!!!!!! Jeżeli się mylę to proszę mnie oświecić.
też zwróciłem uwagę na propozycję nazwy i jestem ciekaw czy Siczka to zaakceptował. Podobnie z ukrainą za wschodnią granicą.
To akurat spoko, ukraina tam byla zawsze. A ze wtedy to byla republika uktainska, to nie ma znaczenia. Ten tekst odebralem raczej tak, ze lokalesi gleboko w dpie mieli ze zsrr zagarneli ukraine pod swoje skrzydla
szło mi o to, że ukraina jest państwem suwerennym od 1990, a powstanie KSU to druga połowa lat 70-tych.
ja rozumiem co piszesz, ale to nie ma nic do rzeczy, nizaleznie od tego czy ukraina jest panstwem czy republika to cały czas to jest i była Ukraina, dla ludzi którzy tam mieszkają, za granicą zawsze byli ukraincy