PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=530029}

Idy marcowe

The Ides of March
2011
7,0 93 tys. ocen
7,0 10 1 93338
6,9 64 krytyków
Idy marcowe
powrót do forum filmu Idy marcowe

Jakie znaczenie miała postać Jill Morris grana przez Hayley Meyers. Nie zrozumiałem sensu wprowadzenia tej postaci, początkowo myślałem, że to Molly Stearns (Evan Rachel Wood) , ale potem zauważyłem, że pomyliłem aktorki.

Czy może chodzi o to że pojawia się kolejna młoda, naiwna stażystka???
Czy mógłby ktoś mi to wyjaśnić??

ocenił(a) film na 7
klimat_1991

Zrozumiałam niej więcej tak jak ty, poza tym, ze nie ma ludzi nie zastapionych. troche sie poplacze nad tragedią, jacy to ludzie sa wspaniali, a potem szybciutko zapomna i life goes on. ie da sie temu zaprzeczyc.
A tak nawiasem mowiac, tez poczatkowo myslalam, ze to Molly

ocenił(a) film na 7
klimat_1991

Zgadzam się, też tak to odebrałam. Miało to również ukazać, że Molly się nie liczyła, byłą tylko zabawką, którą mogą pobawić się wielcy mężczyźni... (choć nie twierdzę, że odbiór tego miał być taki, że główny bohater i nią nie dbał i mu w żaden sposób nie zależało). Byłą jedna, przyszła kolejna, a gra się nadal toczy. Mimo że to z powodu dziewczyny (dzięki niej) wszystko się tak ułożyło i skończyło. Była nikim.

Nawiasem mówiąc - też pomyliłam aktorki i myślę, że ich podobieństwo było celowe - może twórcy chcieli na chwilę zmylić widza :)

sabi_k

wydaje mi sie, ze ich fizyczne podobienstwo, jak i podobne brzmienie imion i taka sama scena, w ktorej obie niosa napoje mialy na celu pokazanie, ze molly byla zwyklym pionkiem na szachownicy - ot jedna z wielu osobek, ktore sie przewijaja podczas kampanii. i mimo tego, ze przytrafilo sie jej to co najgorsze, w zadnym stopniu nie zatrzymalo to machiny.

Verauko

A co sądzicie o zbieżności nazwisk - Morris? Czy to miało jakiś ukryty sens? Czy było to bezcelowe, a dodanie z jej strony że to tylko zbieżność nazwisk wszystko wyjaśnia?

klimat_1991

wiemy, ze molly zalapala sie na kampanie po znajomosci, a fakt faktem, ze przy takich akcjach czesciej zatrudnia sie kogos z polecenia, anizeli obcego. jill pewnie nie byla tu wyjatkiem. dlatego moim zdaniem mogla byc spokrewniona z gubernatorem i po prostu zaslaniala sie "zbieznoscia" nazwisk, aby moze nie wzbudzic poglosek o nepotyzmie i uprzedzen wobec swojej osoby (?) tak sobie gdybam :).

ocenił(a) film na 7
klimat_1991

ten cały Ben zajął miejsce Stevena po tym, jak go wylali. Steven powrócił i zajął miejsce Paula.
nowa stażystka i historia lubi się powtarzać, więc kiedyś Ben może zając miejsce Stevena (niekoniecznie na skutek takiej samej sytuacji).
mam nadzieję, że w miarę jasno :)

ocenił(a) film na 8
klimat_1991

Wydaje nam sie, ze podobienstwo obu aktorek jest celowe. Ale jeszcze bardziej mylacy jest fakt, ze nigdy nie pokazali twarzy lezącego na ziemi ciala dziewczyny, to tez nas bardzo zaintrygowalo:)

petit_chat

też o tym myślałem dlatego, pierwsza moja myśl była taka że to ta sama aktorka