PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=530029}

Idy marcowe

The Ides of March
2011
7,0 93 tys. ocen
7,0 10 1 93338
6,9 64 krytyków
Idy marcowe
powrót do forum filmu Idy marcowe

Przyznam szczerze, że trochę się rozczarowałem. Po tym jak siedząc kilka dni temu w kinowej sali przed seansem "W ciemności" zobaczyłem zapowiedź "The Ides of March", wiedziałem, że muszę obejrzeć ten film. Po tygodniu skusiłem się. Niestety akcja skończyła się w momencie, w którym myślałem, że dopiero się rozkręca. Film co prawda ciekawy i dosyć wciągający, ale można było wyciągnąć z niego coś jeszcze i zdecydowanie wydłużyć go, bo była perspektywa ciekawych wydarzeń. Tymczasem film po prostu wg mnie się urwał, pozostawiając niedosyt. Pewnie gdyby nie obsada, zniknąłby w gąszczu innych zeszłorocznych produkcji, a tak dzięki dobrej grze (świetnie wg mnie poradził sobie Giamatti i będący na fali wznoszącej Gosling), kapitalnemu plakatowi i nominacji do Oscara, kusi on potencjalnego widza, by poświęcić niedzielny, mroźny, styczniowy wieczór by obejrzeć "Idy marcowe".

arogrey

Zgadzam się z tą opinią. Też odniosłam wrażenie, że film się urwał pozostawiając niedosyt.

arogrey

Tak to jest, teraz ludzie oczekują od filmu dramatycznych zwrotów akcji, sensacyjnych wydarzeń i tak dalej. Gdy tego nie ma, pojawia się właśnie ów "niedosyt" i rozczarowanie. Dzięki Bogu nie wszystkie filmy takie są. To dobry dramat polityczny, bardzo cieszy mnie to że teraz coraz więcej produkcji skupia się na pokazaniu ludzkiej natury i emocji, niż na wybuchach, strzelaninach czy efektownych teoriach spiskowych. Aczkolwiek oczywiście szanuję powyższą opinię i pozdrawiam ;)

użytkownik usunięty
arogrey

Jak mogłeś obejrzeć, skoro niema go w kinach?

ocenił(a) film na 8

W USA film miał premierę już parę miesięcy temu i został już nawet wydany na dvd. Z resztą można znaleźć bliższe przykłady - w Iralndii też grany był już chyba z ponad miesiąc temu. To, że nie grają jakiegoś filmu w polskich kinach nie oznacza, że nie ktoś nie mógł go widzieć wcześniej.

użytkownik usunięty
Kamiskl

Autor wątku mieszka w Polsce

ocenił(a) film na 6

W ocenie filmu nie ma chyba znaczenia, czy film został obejrzany w kinie, na dvd, iphonie, w Polsce, USA czy na plaży w Mozambiku. Obejrzany, oceniony, opisane spostrzeżenia. Reszta chyba nie ma znaczenia!

ocenił(a) film na 8

Sorry ale argument z dupy. Może mieszka, może nie. A może miesiąc temu był za granicą i wtedy obejrzał. Jakie to ma znaczenie. Czepiasz się kolego i tyle. Jak lubisz wszędzie węszyć sensację to zapisz się do pewnej partii i tam sobie działaj. Pozdro

ocenił(a) film na 6

Polska niestety zwykle jest daleko w tyle.

ocenił(a) film na 7

ale są poewnie pokazy przedpremierowe. Ja z tydzień przed premiera widziałam "w ciemnosci"

użytkownik usunięty

W internecie aż roi się od torrentów. Wystarczy poszukać i film można oglądać kilka miesięcy przed premierą w Polsce..