PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=530029}

Idy marcowe

The Ides of March
2011
7,0 93 tys. ocen
7,0 10 1 93337
6,9 64 krytyków
Idy marcowe
powrót do forum filmu Idy marcowe

Tytuł polski

użytkownik usunięty

Ale bania, czytając dziesiątki angielskich tytułów filmów, spojrzałem na tytuł IDY MARCOWE, przeczytałem na głos AJDI MARKOŁW - i pomyślałem co to ku*wa znaczy. Dopiero po kilkudziesięciu sekundach doszło do mnie że to polski tytuł. Jednym słowem - Idiota.

ocenił(a) film na 7

Hehe, ajdi markoł :P

ocenił(a) film na 7
pumpernikiel_2

na śmietanę o dziwnej nazwie Piątnica dostępnej w Biedronce zawsze mówiłem Piatnika, to tak z podobnej beczki : }

ocenił(a) film na 5

to najlepiej pokazuje jak jestesmy zalewani jezykami germanskimi, skoro nawet polskie wyrazy odruchowo czyta ktos po angielsku.

użytkownik usunięty
marcinek123_2

Nie zrozumiałeś.

ocenił(a) film na 8

haha świetne. Miałem podobną sytuacje jak zacząłem studia i znajomi mówili często, że idą na miasto do 'konieko' coś zjeść. Szukałem tego całego konieko, bo podobno to największy fastfood w centrum. Parę dni mi zajęło znalezienie owego baru, a mijałem go kilka razy dziennie i nazywał się "conieco".

ocenił(a) film na 7

transformujesz się w jankesa! watch out!

użytkownik usunięty
dzon

Każdemu się zdarzy spolszczyć coś na siłę :)

użytkownik usunięty
dzon

Coś ty, jak już to wolałbym w brytola ;))

Moja znajoma, czytając w liceum wiersz pt. "Nike" uraczyła nas słowami: "Ty jesteś jak paryska Najki z Samotraki" :P Nie jesteś sam:)

czarownica_kat

Z kolei u mnie na lekcji historii koleżanka czytała referat o wybuchu wojny światowej i dumnie powiedziała "łesterplejt" zamiast Westerplatte:P

butterfly_ag

Haha ja przeczytałam Ajdi Markow i myślałam że to imię i nazwisko jakiegoś bohatera :P

ocenił(a) film na 5

Been there, done that. :)

haha same here;D Bylam przekonana, ze to imie i nazwisko - tytul oryginalny filmu.

ocenił(a) film na 6

Hehe, moja siostra ma na imię Ida. Tylko, że urodziła się w kwietniu ;)

venom_xd

Pewnie wielu z was już to doskonale wie, ale tym, którzy nie uczą się łaciny, mogę powiedzieć (choć pewnie i tak sobie wygooglowaliście) że idy to nazwa pochodzenia łacińskiego, stosowana w kalendarzu rzymskim. Oznacza dzień będący środkiem miesiąca. Zawsze wypadają 13-tego dnia miesiąca z wyjątkiem marca, maja, lipca i października, kiedy przypadają na 15-ty dzień. Oprócz id są także kalendy (pierwszy dzień każdego miesiąca) i nony (dzień na dziewięć dni przed idami).

ocenił(a) film na 6
Tristran

Wiem to, po prostu tak sobie zaofftopowałem ;)