Ale bania, czytając dziesiątki angielskich tytułów filmów, spojrzałem na tytuł IDY MARCOWE, przeczytałem na głos AJDI MARKOŁW - i pomyślałem co to ku*wa znaczy. Dopiero po kilkudziesięciu sekundach doszło do mnie że to polski tytuł. Jednym słowem - Idiota.
na śmietanę o dziwnej nazwie Piątnica dostępnej w Biedronce zawsze mówiłem Piatnika, to tak z podobnej beczki : }
to najlepiej pokazuje jak jestesmy zalewani jezykami germanskimi, skoro nawet polskie wyrazy odruchowo czyta ktos po angielsku.
haha świetne. Miałem podobną sytuacje jak zacząłem studia i znajomi mówili często, że idą na miasto do 'konieko' coś zjeść. Szukałem tego całego konieko, bo podobno to największy fastfood w centrum. Parę dni mi zajęło znalezienie owego baru, a mijałem go kilka razy dziennie i nazywał się "conieco".
Moja znajoma, czytając w liceum wiersz pt. "Nike" uraczyła nas słowami: "Ty jesteś jak paryska Najki z Samotraki" :P Nie jesteś sam:)
Z kolei u mnie na lekcji historii koleżanka czytała referat o wybuchu wojny światowej i dumnie powiedziała "łesterplejt" zamiast Westerplatte:P
Pewnie wielu z was już to doskonale wie, ale tym, którzy nie uczą się łaciny, mogę powiedzieć (choć pewnie i tak sobie wygooglowaliście) że idy to nazwa pochodzenia łacińskiego, stosowana w kalendarzu rzymskim. Oznacza dzień będący środkiem miesiąca. Zawsze wypadają 13-tego dnia miesiąca z wyjątkiem marca, maja, lipca i października, kiedy przypadają na 15-ty dzień. Oprócz id są także kalendy (pierwszy dzień każdego miesiąca) i nony (dzień na dziewięć dni przed idami).